StoryEditor

Keď môže kopať zemiaky a ísť na hokej, môže sa aj s nami stretnúť, odkazujú premiérovi organizátori protestov

23.04.2018, 10:20
Organizátori protestov kritizujú premiéra Pellegriniho. Tvrdia, že si na nich nevedel nájsť čas.

Ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou vládnej strany Smer-SD. Pred sídlom Úradu vlády SR na to v pondelok apelovali organizátori celoslovenských protestov Za slušné Slovensko.

Rezort by mal podľa nich viesť nezávislý človek, ktorý nie je nominantom Smeru-SD, ani nie je s touto stranou prepojený, inak sa nepodarí obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tlačovú konferenciu občianska platforma zvolala po tom, ako sa jej nepodarilo stretnúť s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

O prijatie požiadali minulý utorok (17.4.) po rezignácii ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a po tom, ako premiér Pellegrini oznámil, že policajný prezident Tibor Gašpar ku koncu mája skončí vo funkcii. Z Úradu vlády SR prišla odpoveď, že premiér sa môže s nimi stretnúť najskôr 10. mája, priblížila organizátorka protestov Karolína Farská.

To je podľa Farskej prineskorý termín vzhľadom ma vážnosť situácie a fakt, že nominácia nového ministra vnútra má byť oznámená už tento týždeň. „Cez víkend sme videli, že premiér si našiel čas kopať zemiaky a ísť na hokej s tým, že my sme mu už vopred komunikovali, že sme ochotní sa s ním stretnúť hocikedy, aby mu to vyhovovalo,“ uviedla študentka.

To, čo sme chceli povedať pánovi premiérovi priamo a hovoríme mu to aj dnes je, že ministerstvo vnútra by nemalo byť pod kontrolou strany Smer-SD, ministerstvo by mal riadiť nezávislý človek, ktorý nie je nijakým spôsobom prepojený na stranu Smer-SD, alebo nie je nominantom strany Smer-SD,“ priblížil ďalší organizátor protestov Juraj Šeliga. Takýto apel smeruje okrem premiéra i na predsedov zvyšných koaličných strán Andreja Danka (SNS) a Bélu Bugára (Most-Híd).

V prvom rade je to otázka, že či to meno vyberie premiér, alebo mu bude nadiktované. A potom sú tu aj koaliční partneri a je tu celá Národná rada. Ak im ide o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc, tak tá dohoda môže byť naprieč politickým spektrom,“ vysvetlil Šeliga ich predstavu. Po vražde Kuciaka a Kušnírovej podľa neho vznikla nová situácia a už sa nemožno odvolávať na koaličnú zmluvu, ktorá ministerstvo zaručuje najsilnejšej vládnej strane. „Aby to nebol nominant strany Smer-SD požadujeme preto, že ministerstvo vnútra je dnes úplne kľúčovým rezortom a je to nevyhnutné, ak politici chcú, aby ľudia verili, že sa korupcia bude vyšetrovať, že nastanú systémové zmeny,“ doplnil.

Predstavitelia iniciatívy nevylúčili ďalšie pokračovanie celoslovenských protestov. „Táto otázka je pre nás stále aktuálna, komunikujeme s ľuďmi z regiónov, ktorí sú tiež ochotní a schopní ísť s nami ďalej do ulíc v prípade, že bude treba reagovať na politickú situáciu,“ ozrejmil Peter Nagy s tým, že na budúci týždeň uskutočnia celoslovenské stretnutie, na ktorom budú diskutovať o ďalších krokoch platformy.

Premiér Peter Pellegrini reagoval na brífingu slovami, že hneď ako dostal list, dal im najbližší možný termín. "Program premiéra je náročný, dal som najbližší možný termín. Situácia nie je taká dramatická, aby sme sa museli stretnúť okamžite do 24 hodín. 10. máj je primeraný termín, budem sa tešiť na ich konštruktívne námety. Ale nemôže mi nikto nátlakovo hovoriť, s kým a kedy sa mám stretnúť," reagoval Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne 05 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:48