StoryEditor

Najviac ľudí zabíja vo svete malária

19.03.2006, 23:00

Vtáčia chrípka je len jednou z dvesto známych zoonóz -- ochorení, ktorými sa človek nakazí od zvierat. Zoonózy sa môžu šíriť aj medzi ľuďmi, ale takýto prenos je spravidla neobvyklý. Doteraz sa nedokázalo, že vtáčia chrípka, kvôli ktorej sa pripravujú vo svete rôzne nákladné veterinárne a pandemické plány, sa prenáša z človeka na človeka. Pôvodcovia zoonóz, ako sú vírusy, baktérie, prióny, huby, červy a iné, môžu byť dokonca potenciálnymi biologickými zbraňami.

Strašidlo s krídlami
"Toto ochorenie je síce strašiak, ale doterajší počet obetí je v porovnaní s celkovou populáciu, kde sa vtáčia chrípka vyskytla, zanedbateľný," tvrdí riaditeľ vedecko-výskumnej základne Slovenskej zdravotníckej univerzity Ján Kazár. Upozorňuje, že bežná chrípka sa ukázala ako nebezpečnejšia. Ročne na ňu zomiera vo svete asi pol milióna ľudí. Na Slovensku jej v rokoch 2000 až 2005 podľahlo dvadsať pacientov. Ďalší však na komplikácie, ako je napríklad zápal pľúc.

Malária zabíja milióny
Oveľa väčším zabijakom ako vtáčia chrípka je malária a tuberkulóza. Podľa doktorky Andrey Augustínovej z fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch maláriou sa ročne nakazí až 500 miliónov ľudí, z ktorých jeden až dva milióny chorobe podľahnú. Nakaziť sa môžu aj ľudia, ktorí nikdy neboli v oblastiach jej výskytu. "Existuje tzv. letisková malária, keď nákazu rozšíri infikovaný komár dovezený lietadlom z malarických oblastí. Preto sa malária objavuje najmä v oblastiach, kde sú veľké letiská," upozorňuje Augustínová. Ročne sa takto "privezie" do Európy asi 10-tisíc prípadov malárie. Príznaky ochorenia sa môžu prejaviť po týždni, ale aj po niekoľkých mesiacoch. Na Slovensku sa doteraz ročne diagnostikovalo len niekoľko prípadov.
Za posledné tri desaťročia sa podľa Kazára každoročne objavia na svete nové choroby alebo jej pôvodcovia. Profesor Alexander Szabó zo Slovenskej zdravotníckej univerzity dodáva, že každoročne ide o tri až päť nových infekčných chorôb. Väčšina z nich sa našťastie vyskytne len lokálne a potom zaniknú. Nie je však vylúčené, že v budúcnosti sa znova objavia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:07