TASR/ koláž HN
StoryEditor

Stromček byť ministrom vnútra nechce. Rozhodnutie padne do pár dní

22.04.2018, 15:19
Autor:
klklslmslm
Generálny manažér Smeru nepriamo potvrdil, že v hre sú medialozované mená.

Nominácia Smeru na nového ministra vnútra bude známa do pár dní. V diskusnej relácii o 5 minút 12 na RTVS to povedal generálny manažér strany, Viktor Stromček. Ten avizoval, že strana o nástupcovi Tomáša Druckera najprv informuje koaličných partnerov a až potom verejnosť.

Zároveň potvrdil, že medzi kandidátmi na túto funkciu bolo aj jeho meno."Je pravdou a bolo tak aj komunikované, že bolo aj moje meno v tom zozname, o ktorom sa hovorilo," povedal Stromček.

Stromček odmietol

Stromček však povedal, že on ministrom vnútra byť nechce. "Môj zámer je taký, že sa chcem venovať čisto našej strane. Nekorešponduje to s mojimi víziami, ktoré mám ja ako Viktor Stromček," povedal bývalý štátny tajomník, ktorý po Jánovi Richterovi prebral funkciu generálneho manažéra strany.

Popri Stromčekovi sa ako najhorúcejšia kandidátka spomína súčasná štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková. Tú spolu s Petrom Pellegrini predstavoval v minulosti predseda Smeru Robert Fico ako novú nastupujúcu generáciu strany.

Do silového rezortu zasadne žena

Saková však môže byť problematická pre koaličných partnerov. Je totiž považovaná za blízku spolupracovníčku exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten jej priamo ponúkol miesto na kandidátke Smeru v parlamentných voľbách v marci 2016, čo sama potvrdila.

O Sakovej sa ešte v júni 2016, v čase, keď bola kauza Bašternák na svojom vrchole, hovorilo ako o náhrade za Kaliňáka na čele rezortu vnútra.

V hre sú aj ďalšie mená

Saková by však nemala byť jediným menom, ktoré sa skloňuje v súvislosti s obsadením uvoľnenej ministerskej stoličky. Denník N zaradil do trojice horúcich kandidátov aj súčasného šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. 

Ďalším menom, ktoré sa skloňovalo aj v minulosti, je rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Oficiálnu ponuku však podľa vlastných slov nedostala. „Viem, že moje meno zaznievalo v tých veľmi vážnych situáciách v úzkom výbere, ale so mnou o tom nikto nehovoril,“ povedala pre HN Kurilovská.

Hovorilo sa aj o mene bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Jána Valka, ktorý v súčasnosti šéfuje SPP. „Pán Valko je pracovne zaneprázdnený, ale hneď, ako mu to plnenie pracovných povinností dovolí, rád zodpovie na vaše otázky,“ odkázal hovorca SPP Ondrej Šebesta.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:39