Tibor GašparTASR
StoryEditor

Polícia nevie, kde sa momentálne nachádza Okoličány, priznal Gašpar

22.04.2018, 12:40
Autor:
redred
Bos východoslovenskej mafie bol odsúdený na doživotie a po vynesení rozsudku mal ujsť zo Slovenska.

Policajný prezident Tibor Gašpar v diskusii na televízii TA3 priznal, že slovenská polícia nevie, kde sa momentálne nachádza odsúdený vrah Róbert Okoličány.

„Tá jedna konkrétna osoba, pán Okoličány, ešte behá niekde, nevieme kde. A zase čakáme na to, že budú vydané zatykače, aby sme mohli konať a pátrať po ňom aj v zahraničí. Odmietam, že polícia zlyhala, dokonca si urobila nadprácu, mohla čakať, kedy príde ten príkaz. Trestný poriadok to nerieši,“ doplnil Gašpar.

Čakali na súd

Gašpar dodal, že pátrači sú v plnej pohotovosti a povedal, že polícia konala proaktívne a Okoličányho pohyb sledovala. To potvrdzuje aj dokument, ktorý ma k dispozícii redakcia Hospodárskych novín.

Podľa neho sa polícia o rozsudku dozvedela až z médií a na súd opätovnými telefonátmi naliehala, aby vydal zatýkací rozkaz, nakoľko sa odsúdený vrah nachádzal v blízkosti maďarských hraníc a chystal sa ujsť. 

Bos východoslovenskej mafie bol odsúdený na doživotie 11. apríla a krátko po vynesení rozsudku mal ujsť zo Slovenska. Polícia sa od začiatku obhajovala, že to nebolo jej chybou. 

Obhajoval sa aj súd

Hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová pre HN povedala, že v prípade odsúdených Okoličányho, Potočka, Leška Najvyšší súd konal v maximálnej súčinnosti s Policajným zborom.

Príkazy na dodanie do výkonu trestu v prípade všetkých troch odsúdených odoslal Najvyšší súd príslušným útvarom Policajného zboru v mieste trvalého bydliska odsúdených faxom a na vyžiadanie aj Národnej kriminálnej agentúre taktiež faxom bezprostredne po vynesení rozsudku a po následnom administratívnom spracovaní príkazov.“ Podľa nej NAKA boli zasielané 14:26, takže pár minút po rozsudku a príslušným útvarom policajného zboru 15:50. 

Ministerstvo chybu nepripúšťa

Obhajovalo sa aj ministerstvo spravodlivosti. Ministerstvo spravodlivosti HN informovalo, že vzhľadom na to, že Okoličány nebol umiestnený vo väzbe, prípad jeho úteku do zahraničia nepatrí pod ich kompetenciu.

O úteku Róberta Okoličányho sme sa rozprávali s  bývalým vyšetrovateľom Petrom Vačkom:

Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová pre TASR uviedla, že vecou by sa mali najskôr zaoberať príslušníci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ak by osobu nenašli v mieste trvalého bydliska, mohlo by sa pristúpiť k celoštátnemu pátraniu. Až potom môže byť vydaný európsky zatýkací rozkaz a napokon medzinárodný zatykač.

O odsúdení Okoličányho rozhodol najvyšší súd. Potvrdil tak rozsudok, ktorý v opakovanom procese vyniesol špecializovaný súd v auguste pred dvoma rokmi, niektoré iné tresty v tejto kauze však zrušil.

Súd udelil tri doživotia

K doživotnému odňatiu slobody boli dnes okrem Okoličányho odsúdení tiež Róbert Nigut a Jaroslav Potuček, ktorí boli predovšetkým vykonávateľmi či osnovateľmi spáchaných vrážd.

"Senát Najvyššieho súdu okamžite nariadil výkon trestu a vydal príkaz na dodanie do výkonu trestu," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Stalo sa tak v prípade 13 obžalovaných.

Pôvodná obžaloba bola podaná v apríli 2007

Pôvodná obžaloba bola na celú zločineckú organizáciu podaná v apríli 2007 a týkala sa trestných činov spáchaných jej členmi od roku 2000. Odsudzujúci rozsudok vynesený špeciálnym súdom v roku 2009 Najvyšší súd o rok neskôr kvôli procesným pochybeniam zrušil a nariadil nové konanie.

Okoličány bol okrem iného obvinený, že zastrelil v roku 2001 jedného muža a dal príkaz aj k ďalším dvom vraždám. Najznámejší z týchto zločinov je likvidácia iného údajného popredného člena košického podsvetia Jozefa Eštoka v roku 2005; pri streľbe v Košiciach vtedy zahynul aj vodič auta, ktorý miestom náhodne prechádzal.

01 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane 02 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-03-19 10:30:26 - Feat.: - Title: Ľudí v Karlovke znepokojili biele kríže na ceste. Súvisia s vojnou na Ukrajine? 04 - Modified: 2022-03-17 18:51:36 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu: Policajta, ktorý je obvinený z vraždy kolegu, budú stíhať väzobne 05 - Modified: 2022-03-14 08:04:52 - Feat.: - Title: Kauza Očistec: Dvaja bývalí policajti uzatvorili dohodu o vine a treste. Dohodu musí schváliť súd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:44