TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Poslanec Smeru Erik Tomáš: Drucker nám svojím odchodom situáciu neuľahčil

21.04.2018, 13:07
Autor:
TASRTASRtbatba
Nového ministra vnútra by Smer mohol predstaviť už začiatkom týždňa.

Poslanec strany SMER-SD Erik Tomáš tvrdí, že ho prekvapilo rozhodnutie Tomáša Druckera. 

„Ľudsky ho chápem, profesionálne nie. Vidím za odchodom pána Druckera to, že sa nedokázal vyrovnať s tlakom, ktorý bol naňho vyvíjaný kvôli jeho osobným dôvodom,“ povedal v relácii Sobotné dialógy. 

Poslanec Smeru povedal, že rozumie, keď dal prednosť rodine a súkromiu pred politikou. "Dúfam, že voči obvineniam voči svojej osobe sa bude tvrdo právne brániť, aj že médiá prinesú nejaký záver. V každom prípade nám situáciu neuľahčil." dodal Tomáš.

Strana SMER-SD sa zaoberá novým kandidátom na post ministra vnútra. Predsedníctvo ešte nerozhodlo, ale vyberie kandidáta možno už na začiatku nového týždňa. Erik Tomáš odmietol, že by novým ministrom mohol byť on.  

Poslanec opozičnej parlamentnej strany Eduard Heger (OĽaNO) uviedol, že strana má informácie, že Smer-SD je vnútorne rozhádaný. "Aj tí kandidáti, ktorí sú, sú pošpinení korupčnými schémami," povedal. Tomáš Drucker podľa neho prišiel na ministerstvo vnútra a zistil, že nemohol s nikým pohnúť, "tak musel stiahnuť chvost a vycúvať".

Nový spôsob voľby 

Poslanci diskutovali aj o novom spôsobe voľby policajného prezidenta, pričom návrh zákona je už v pripomienkovacom konaní. Tomáš ozrejmil, že podľa návrhu zákona by v prvom kole policajného prezidenta vyberala odborná komisia, ktorá odporučí kandidátov brannobezpečnostnému výboru NR SR.

Výbor zase odporučí mená ministrovi vnútra, ktorý rozhodne. "Na prvé počutie sa mi ten návrh pozdáva," skonštatoval Tomáš s tým, že napríklad v rámci parlamentnej rozpravy je však možné ho ešte vylepšovať.

Heger si naopak nevie predstaviť, že by OĽaNO zdvihlo ruku za návrh, nakoľko by to podľa neho bola ďalšia "betonáž".

Prvým krokom by podľa neho malo byť, že "tá výberová komisia by mala byť omnoho širšia", a mali by v nej byť zastúpené aj organizácie, na ktoré vláda nemá dosah. Dôraz by položil najmä na odborníkov, aby vo výberovej komisii nemala jasný vplyv vládna koalícia.

Ako kandidátka sa spomína Saková 

Ešte pred dvomi rokmi o Denise Sakovej širšia verejnosť a dokonca ani viacerí straníci Smeru prakticky nič nevedeli. A to aj napriek tomu, že okolo bývalého korunného princa strany Roberta Kaliňáka, s ktorým v roku 2006 prišla na ministerstvo vnútra, sa pohybuje už viac ako dekádu.

​Do širšieho povedomia sa Saková dostala až začiatkom minulého roka, keď ju predseda Smeru Robert Fico označil za novú generáciu strany. A po turbulenciách na rezorte vnútra sa jej meno skloňuje ako pravdepodobná náhrada za odídeného Tomáša Druckera

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 05 - Modified: 2024-04-04 09:01:18 - Feat.: - Title: Vláda navýši finančný príspevok v rámci humanitárnej pomoci, vyhlásil Tomáš. Narásť má o 700 eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:28