TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kotlebovcom prekáža ďalšia divadelná hra. Ak sa v nej našli, nie je to chyba tvorcov, reagujú umelci

20.04.2018, 15:39
Autor:
TASRTASR
​Podľa vedenia divadla je cieľom hry podporiť kritické myslenie mladých a ukázať im, ako vznikajú hoaxy a falošné správy na internete.

Ľudovej strane Naše Slovensko (ĽS NS) sa nepáči inscenácia Hoax, ktorú v rámci svojich vzdelávacích programov pripravilo Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre. V straníckych letákoch distribuovaných do poštových schránok predseda nitrianskej krajskej organizácie ĽSNS Ján Kecskés označil uvedenie hry v stredných školách za "liberálne vymývanie mozgov".

Premiéra inscenácie Hoax sa konala 26. januára a odvtedy ju DAB uviedlo vo viacerých stredných školách nielen v Nitrianskom kraji. Hra zobrazuje príbeh dvoch mladíkov, ktorí trávia veľa času na sociálnych sieťach, pričom sa zapletú do výziev extrémistickej skupiny.

​Podľa vedenia DAB je cieľom hry podporiť kritické myslenie mladých divákov a ukázať im, ako vznikajú hoaxy a falošné správy na internete, ako jednoducho sa dá manipulovať s informáciou aj s obrazom a prispievať k šíreniu extrémizmu.

Podľa Kecskésa však ide o "odnárodňovanie a politické vymývanie mozgov detí", pričom divadlo "zneužilo" z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) 20-tisíc eur na prípravu hry. Zároveň skonštatoval, že inscenácia je "politicky motivovaná a zameraná na primitívne zosmiešňovanie ĽS Naše Slovensko".

Divadlo sa voči týmto výrokom rázne ohradilo. "DAB v Nitre je kultúrnou inštitúciou, ktorá je povinná realizovať rôzne vzdelávacie aktivity, medzi ktorými je aj prevencia a eliminácia rasizmu a extrémizmu. Zadanie na realizáciu takýchto podujatí má DAB aj priamo od svojho zriaďovateľa, ktorým je NSK," uvádza sa v reakcii.

DAB zároveň upozornilo, že vo vyhlásení Kecskésa je viacero nezrovnalostí i vyložených neprávd. "Nepravdivé je jeho tvrdenie "o zneužívaní 20-tisíc eur" na prípravu hry Hoax. Jej celkový rozpočet v skutočnosti nepresiahol sumu 19-tisíc eur, z ktorých veľkú časť získalo DAB z mimorozpočtových zdrojov, z Fondu na podporu umenia," konštatuje sa vo vyhlásení.

Nepravdivé je podľa divadla aj tvrdenie o zosmiešňovaní ĽS NS. "Inscenácia Hoax je zameraná na mediálnu výchovu a prevenciu pred extrémistickými ideológiami. Nikde v hre sa ĽS Naše Slovensko nespomína, ak sa v nej však táto strana našla, rozhodne to nie je chyba tvorcov. DAB v Nitre ostro odsudzuje snahy o "normalizáciu", pri ktorej sa politická strana snaží ovplyvňovať nezávislosť umelcov a kultúrnych inštitúcií. Takéto konanie považujeme za absolútne neprípustné a neakceptovateľné," konštatuje DAB v reakcii na výroky ĽS NS.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme 03 - Modified: 2024-03-14 08:17:36 - Feat.: - Title: Británia rozšírila definíciu extrémizmu, obmedzí financovanie organizácií 04 - Modified: 2024-03-09 10:05:58 - Feat.: - Title: Študenta obvineného z účasti na terorizme a prechovávania extrémistického materiálu vzali do väzby 05 - Modified: 2024-02-21 11:32:21 - Feat.: - Title: Najvyšší súd odsúdil Sheilu Szmerekovú, ktorá sa preslávila pálením koránu, na tri roky väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:33