StoryEditor

Juraj Migaš: Vzťahom to nepomáha

22.05.2007, 00:00

V piatok ste rokovali so štátnou tajomníčkou rezortu diplomacie v Maďarsku Mártou Feksziovou o vyhláseniach niektorých maďarských politikov v súvislosti s kauzou Hedvigy Malinovej. Prečo?
- V prvom rade sme informovali maďarskú stranu, že máme záujem o pozitívnu atmosféru vo vzájomných vzťahoch a nechceme, aby bola narušovaná. Vyjadrili sme znepokojenie nad takýmto postupom dvoch predstaviteľov dvoch politických strán, pretože podľa nášho názoru ide o pokus o zasahovanie do činnosti nezávislých orgánov činných v trestnom konaní.

Aká bola reakcia?
- Maďarská exekutíva nespochybňuje vyšetrovanie slovenských orgánov a spolupráca rezortov zahraničia, ale aj ďalších našich rezortov je nasmerovaná na prípravu a realizáciu konkrétnych projektov na regionálnej či cezhraničnej úrovni - od mostov na rieke Ipeľ cez dopravné prepojenia až po rozsiahlu prípravu na vstup do Schengenského priestoru. Hodláme prispieť k čo najčastejšiemu stretávaniu sa našich občanov, hlavne mladých ľudí, a k vytváraniu podmienok na vzájomný rozvoj turizmu. Presne v tomto duchu sa niesli stretnutia prezidentov a predsedov parlamentov našich dvoch krajín v poslednom období. Máme záujem pokračovať v tomto dobrom susedskom intenzívnom dialógu na všetkých úrovniach aj v ďalšom období.

Ako podobné vyhlásenia maďarských politikov ovplyvňujú slovensko-maďarské vzťahy?
- Pýtajú sa ma kolegovia, či takýto štýl a obsah komunikácie predstaviteľov politických strán napomáha našim vzájomným vzťahom. Nenapomáha. Chcel by som - a to je neustály záujem slovenskej strany - aby sme všetku pozitívnu energiu sústredili na riešenie záležitostí, ktoré nás spájajú v bilaterálnej, regionálnej a medzinárodnej rovine.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:41