StoryEditor

Danko má výhrady k Pellegrinimu. Bugárov Most šéfovi SNS odkazuje, že s ním nesúhlasí

18.04.2018, 10:28
Andrej Danko kritizoval nového premiéra Petra Pellegriniho, chce si s ním vyjasniť postoje.

Predsedníctvo SNS chce vo štvrtok popoludní hovoriť s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a vyjasniť si svoje postoje k otázkam, ktoré prináša vládnutie.

Predseda SNS Andrej Danko sa nechce dozvedať o odchodoch ministrov či vysokých funkcionárov z médií. Necíti sa v koalícii takto komfortne. Neotvára však koaličnú dohodu.

Pellegrini potvrdil, že sa s Dankom stretne. "Premiér sa stretne s predsedom SNS Andrejom Dankom, aby diskutovali o aktuálnych politických otázkach," píše v stanovisku úrad vlády. 

Podľa Pellegriniho je súčasná koalícia "jedinou zárukou stability pre Slovensko.Zásadnou prioritou predsedu vlády SR je napĺňanie programového vyhlásenia vlády a vytváranie podmienok pre prácu ministrov všetkých troch koaličných strán tak, aby ich rezorty úspešne napredovali."

Problémy s Pellegrinim

Na predsedníctve SNS rokovali členovia aj o možnosti predčasných volieb. Informáciu pre HN potvrdil zdroj z prostredia strany.

Podľa našich informácií mal predčasnými voľbami hroziť Andrej Danko aj koaličným partnerom.

Pellegrini ako predseda vlády je podľa jeho slov pre SNS novým človekom, z pohľadu jeho postojov a hodnôt neznámy.

"Je tých tém strašne veľa, ktoré by mohli dospieť k tomu, že by komunikácia SNS s pánom Pellegrinim bola komplikovaná. Potrebujeme sa cítiť komfortne v tejto vláde. Sú témy, ktoré nám pán Pellegrini musí zodpovedať, pokiaľ máme mať voči nemu dôveru," povedal Danko.

Spomenul napríklad tému migrantov a ich prerozdeľovania, aj ďalšie výzvy v rámci Európskej únie. Chce vedieť aj Pellegriniho predstavu o jadre Únie.
Sľúbil, že SNS urobí všetko preto, aby si svoje postoje inteligentne vysvetlili tak, aby sa v piatok konala vláda a boli schválené zákony. Danko priznal, že inicioval odsunutie rokovania vlády zo stredy na piatok, aby si vydiskutovali názory.

Otvorenie koaličnej zmluvy nie je podľa Danka aktuálne v hre. "Keď to bude v hre, tak to urobím. Ak budem cítiť, že sa SNS dusí, že máme byť 'pošpiňovaní', tak to urobím, ako som to urobil minulý rok," uviedol Danko. Odmietol informácie o tom, že by SNS hovorila o predčasných voľbách. "Od nedôvery vláde a predčasných volieb sme ďaleko," poznamenal.

Danko naznačil aj problém s ministerstvom financií. "Odmietam sa klaňať, prosiť o financie, aby som musel tvrdo bojovať o veci, ktoré sú prirodzené vo funkčnom štáte," uviedol.

Ako príklad rozdielnych názorov uviedol aj konflikt v Sýrii. "Myslím si, že pán Fico by sa nevyjadril o konflikte v Sýrii, že ho podporuje," povedal Danko, ktorý by sa podľa vlastných slov tiež takto nevyjadril. Šéf SNS tiež spomenul Rusko, ktoré by sa nemalo podľa neho poškodzovať.

Fico vníma rozmanitosť 

Predseda koaličného Smeru-SD a expremiér Robert Fico vníma rozmanitosť programov a priorít koaličných strán. Súčasnú vládnu trojku však považuje za jedinú zmysluplnú alternatívu. Uviedol to v reakcii na slová šéfa SNS Andreja Danka, ktorý sa momentálne v koalícii necíti komfortne a chce preto hovoriť s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

"Za kľúčové považujem programové vyhlásenie vlády, pri napĺňaní ktorého má Peter Pellegrini moju plnú podporu i celého vedenia strany," dodal Fico.

Bugárovcom sa to nepáči

Názory SNS sa však nepozdávajú Bugárovmu Mostu. "Strana Most-Híd nezdieľa názory SNS, ktoré prezentoval jej predseda na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany. Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach. Ak by sme nadobudli takýto pocit, budeme to riešiť, tak, ako vždy doteraz: vo vnútri koalície. Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné. V prvom rade sa musíme sústrediť na dôležité a vážne úlohy, ktoré stoja pred Slovenskom. A tomu určite nepomáha riešenie problémov a prípadných nezhôd pred médiami a verejnosťou," píše sa v stanovisku Mosta-Híd.

Vyhlásenie Andreja Danka 14:20 Vláda nemá alternatívu, hovorí Fico Predseda koaličného Smeru-SD a expremiér Robert Fico vníma rozmanitosť programov a priorít koaličných strán. Súčasnú vládnu trojku však považuje za jedinú zmysluplnú alternatívu. Uviedol to v reakcii na slová šéfa SNS Andreja Danka, ktorý sa momentálne v koalícii necíti komfortne a chce preto hovoriť s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).
"Za kľúčové považujem programové vyhlásenie vlády, pri napĺňaní ktorého má Peter Pellegrini moju plnú podporu i celého vedenia strany," dodal Fico.
11:59 Most-Híd nesúhlasí s postojom Andreja Danka „Strana Most-Híd nezdieľa názory SNS, ktorý prezentoval jej predseda na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva strany. Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach. Ak by sme nadobudli takýto pocit, budeme to riešiť, tak, ako vždy doteraz: vo vnútri koalície. Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné.
V prvom rade sa musíme sústrediť na dôležité a vážne úlohy, ktoré stoja pred Slovenskom. A tomu určite nepomáha riešenie problémov a prípadných nezhôd pred médiami a verejnosťou," píše sa v reakcii Most-Híd na brífing Andreja Danka.
11:50 Pellegrini stretnutie potvrdil "Predseda vlády SR Peter Pellegrini považuje súčasnú koalíciu za jedinú záruku stability pre Slovensko. Premiér sa stretne s predsedom SNS Andrejom Dankom, aby diskutovali o aktuálnych politických otázkach," píše sa v oficiálnom stanovisku Úradu vlády. 11:27 „Nie je to v hre. Keď to bude v hre, tak to urobím. Ak budem cítiť, že sa SNS dusí, že majú byť špinení ľudia za veci, za ktoré nemôžu, tak to urobím rovnako ako minulý rok," povedal Andrej Danko na margo možného ukončenia koaličnej zmluvy. 11:22 „Moja prvá požiadavka pri zostavovaní vlády bola tá, aby kompetenčne ministerstvo vnútra spadalo pod SNS," povedal Danko. 11:20 „Najviac pomáha táto hystéria strane Kotlebu a strane Sme Rodina. Nechceme, aby ľudia inklinovali k stranám, ktoré dva roky komunikovali to isté a nemali víziu," hovorí Danko. 11:17 „Je to absolútna hlúposť, k téme predčasných volieb a nedôvere sme ďaleko," reagoval Danko na možnosť predčasných volieb. 11:13 Danko zopakoval, že sa nechce dozvedať o krokoch koaličných partnerov z tlačových besied. "Považujem to za neúctu voči SNS," hovorí Danko. 11:08 „Nebol by som rád, aby Pellegriniho postihol osud pani Radičovej. Sledoval som jej vývoj, mala veľmi slabú pozíciu pri rozhodovaní," povedal Danko. 11:07 "Máme právo sa pýtať, kto bude ministrom vnútra, máme právo vedieť, keď minister odchádza," sťažuje sa Danko. 11:07 "Odmietam, aby som musel tvrdo bojovať napríklad o peniaze pre učiteľov či vojakov," hovorí šéf SNS. 11:06 Porovnanie Fica s Pellegrinim Keď bol predsedom vlády Robert Fico, nevznikalo toľko trecích plôch, ako sa to javí v súčasnosti, povedal Danko. 11:06 „V mene obhájenia našej politiky vieme buchnúť do stola tak, ako tomu bolo minulý rok." 11:06 "Jasne som deklaroval, že ak mám byť koaličný partner, ktorý sa dozvedá o výmene funkcionárov z médií, tak to nie je v poriadku," tvrdí Danko.  11:05 Stretnutie s Pellegrinim "Zvolali sme stretnutie s Pellegrinim, aby sme si vyjasnili otázky vládnutia," hovorí šéf SNS. Stretnutie sa má uskutočniť zajtra o 15. hodine. 11:04 "Po dvoch rokoch fungovania vlády môžem povedať, že sme si dokázali vyriešiť problémy," hovorí Danko. 11:03 „Chcel by som jasne deklarovať, že SNS spočíva na národnej kresťanskej sociálnej politike. Nebolo by vhodné, aby sme pri hodnotách ustupovali," hovorí Danko. 11:02 Danko potvrdil, že bolo zvolané mimoriadne predsedníctvo SNS. 10:59 Brífing Andreja Danka Andrej Danko bude o 11.00 hod. informovať o výsledkoch rokovania predsedníctva SNS.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:14