TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Nahradí Druckera Denisa Saková? Smer chce na čele ministerstva vnútra Kaliňákovu pravú ruku

17.04.2018, 14:18
Autor:
chocho
O Sakovej sa ešte v júni 2016, v čase, keď bola kauza Bašternák na svojom vrchole, hovorilo ako o náhrade za Roberta Kaliňáka.

Nástupkyňou Tomáša Druckera na čele ministerstva vnútra by podľa informácií HN mala byť Denisa Saková, ktorá je aktuálne štátnou tajomníčkou rezortu.

Na otázku novinárov, či je v hre o post ministra vnútra aj Saková, premiér Peter Pellegrini reagoval vyhýbavo.

"Pokiaľ nie je prijaté žiadne rozhodnutie ja nebudem komentovať nijakým spôsobom ani jedno z mien, o ktorých sa špekuluje. Najprv chceme prijať rozhodnutie na úrovni politickej strany a potom ho oznámime," vyhlásil Pellegrini, ktorý je poverený dočasným vedením rezortu.

Predseda vlády verí, že do niekoľkých dní príde s menom nového ministra vnútra. Privítal by, keby rezort mal svojho nového šéfa čo najskôr. Kým sa tak stane, urobí všetko preto, aby rezort fungoval bez problémov. 

V rezorte je Saková od roku 2007

Saková je považovaná za blízku spolupracovníčku exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten jej priamo ponúkol miesto na kandidátke Smeru v parlamentných voľbách v marci 2016, čo sama potvrdila.

O Sakovej sa ešte v júni 2016, v čase, keď bola kauza Bašternák na svojom vrchole, hovorilo ako o náhrade za Kaliňáka na čele rezortu vnútra.

Po ukončení štúdií finančníctva na Ekonomickej univerzite v Bratislave pôsobila ako konzultantka v spoločnosti DELTA E.S. a v Cap Gemini Ernst & Young. Neskôr pracovala ako riaditeľka divízie aplikácií v E.ON.

V roku 2007 nastúpila na ministerstvo vnútra ako generálna riaditeľka sekcie informatiky a od roku 2011 riadila úsek koordinácie poskytovania služieb. Od marca 2016 pôsobí ako štátna tajomníčka rezortu vnútra.

V HNtelevízii si pozrite vyjadrenie premiéra Pellegriniho po tom, ako dočasne prebral vedenie rezortu vnútra:

Drucker mal iný názor ako Kiska

​Drucker svoju rezignáciu oznámil v pondelok. Jeho prvou veľkou úlohou v rezorte bola otázka budúcnosti policajného šéfa Tibora Gašpara. Kým organizátori protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko a prezident Andrej Kiska žiadali Gašparov koniec, Drucker situáciu vyhodnotil tak, že odvolanie policajného prezidenta nie je správne ani spravodlivé.

"Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom. 

Gašpar z vlastnej vôle rezignovať nemieni. V utorok vyhlásil, že ak ho nový minister vnútra o to požiada, tak demisiu podá. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:17