TASR - Branislav Račko
StoryEditor

Súd uznal Mazureka vinným. Prokurátorovi sa zdal trest príliš nízky

16.04.2018, 16:32
Autor:
redred
Súd uznal Milana Mazureka vinným z hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odsúdil poslanca Milana Mazureka za hanobenie rasy, národa a presvedčenia. Poslanec dostal pokutu 5-tisíc eur, ak ju nezaplatí, bude musieť stráviť šesť mesiacov vo väzení.

Mazurek čelil vyšetrovaniu za výroky v relácii súkromnej rozhlasovej stanice rádia Frontinus, v ktorej poslanec na jeseň v roku 2016 hovoril okrem iného o neprispôsobivosti, násilí a vandalizme rómskeho etnika, urážal Rómov a zmieňoval sa o nebezpečenstve spojenom s islamskými migrantmi.

Cigánske osady

"150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém,“ hovoril poslanec v rádiu. 

Mazureka prišli vo februári podporiť na súd stovky ľudí:

Mazurek počas procesu tvrdil, že je nevinný a ak hovoril o "cigánskom terore na východe Slovenska", myslel tým vysokú kriminalitu v osadách asociálov.

Z nahrávky malo tiež vyplynúť, že ak hovorí o kriminalite detí a trestnej zodpovednosti, myslí tým akékoľvek dieťa, nielen "cigánske".

Pozná slušných cigánov

Obžalovaný v záverečnej reči zopakoval, že pozná "množstvo slušných Cigánov" na východe Slovenska, žije s touto menšinou od narodenia a nemá s nimi žiadne problémy. Jeho slová sa týkali iba "asociálov, ktorí si ako spôsob obživy zvolili parazitovanie na sociálnom systéme".

V prospech jeho tvrdenia vypovedal ešte ráno svedok, kamarát od detstva, ktorý ako sám uviedol, je príslušníkom rómskeho etnika. Sú kamaráti, dovolenkovali spolu v Taliansku a nikdy od neho nepočul žiadne hanlivé výroky na svoju adresu. Slová, ktoré odzneli v rozhlasovom vysielaní, sa ho vôbec nedotkli, pretože boli o asociáloch a neprispôsobivých občanoch.

Obhajoba žiadala oslobodenie Milana M. spod obžaloby.

Hanebný rozsudok

Ako poslanec NR SR konštatoval po vynesení rozsudku, myslí si, že sa veľmi hanebne zapíše do dejín Slovenskej republiky a do práce slovenskej justície.

"To, čo dnes predviedol sudca, bolo zrejmé, že on mal ten rozsudok napísaný už dávno. Troj- či štvorhodinové čítanie záverečných rečí nemalo žiadny zmysel. Dve sekundy po prečítaní mojej záverečnej reči povedal rozsudok. Je úplne bezpredmetné, čo by sme tu na súde povedali, aké dôkazy by sme vytiahli, rozhodnutie padlo dávno predtým a zrejme aj niekde inde," reagoval obžalovaný.

Prokurátor sa odvolá

"Som spokojný s vyhláseným rozsudkom. Potvrdilo sa, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má pravdu v tom, že je potrebné trestne postihovať hanobiace a nenávistné prejavy ústavných činiteľov voči menšinám, ako bola v tomto prípade rómska komunita.

Súd ukladal trest peňažný, my sme navrhovali trest odňatia slobody s podmienečným odkladom a zároveň aj povinnosť pre obžalovaného, aby sa v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia podrobil akémusi vzdelávaciemu programu o rómskom holokauste.

Toto nebolo splnené, takže preto som podal odvolanie, aby Najvyšší súd SR zvážil, či nie je potrebné uložiť aj takýto druh trestu," zdôraznil prokurátor ÚŠP.

Protesty pred súdom

Aj v pondelok prišli poslanca NR SR podporiť prívrženci ĽSNS, ale pred budovu súdu ich polícia nepustila. Usadili sa v priľahlej ulici a do skončenia procesu skandovali. Napokon prišiel medzi nich aj neprávoplatne odsúdený poslanec, ktorý Slovensko prirovnal k fašistickému štátu.

Hneď vedľa budovy ŠTS, pred Bábkovým divadlom na Rázcestí, občianska platforma Nie v našom meste uskutočnila akciu pod názvom Verejné čítanie proti nenávisti. Mala byť odpoveďou na proces s Mazurekom.

Stret dvoch skupín

 Ako vysvetlila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, iniciatíva Nie v našom meste zhromaždenie mestu nahlásila a splnila si oznamovaciu povinnosť. "Miestom konania bola lokalita na Skuteckého č. 5. až 14. Na uvedenom mieste sa však v tom čase zhromaždili účastníci neohláseného podujatia. Z tohto dôvodu sme jeho zvolávateľa vyzvali, aby lokalitu opustil.

Ak by tak neurobil, zhromaždenie kotlebovcov by bolo rozpustené. Tí požiadavku mesta rešpektovali a presunuli sa na Komenského ulicu," dodala Marhefková.

Proces na Špecializovanom trestnom súde začal 26. februára 2018. Mazureka už za tieto výroky potrestal súd pokutou päťtisíc eur, voči trestnému rozkazu však podal rozpor. Preto sa vec dostala na Špecializovaný súd.

Pokuta pre rádio

Verdikt nie je právoplatný, poslanec sa voči nemu odvolal a prokurátor tiež, trest je podľa neho nízky.

Za odvysielanie Mazurekových vyjadrení licenčná rada uložila rozhlasovej stanici pokutu 15-tisíc eur.

Regionálne súkromné ​​rádio Frontinus podľa rady porušilo zákon, ktorý mu zakazuje šíriť obsah, ktoré podnecuje nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine alebo na základe viery a náboženstva.

Ďalšie pokuty

Mazurek je známy svojimi kontroverznými vyjadreniami. Parlament Mazurekdovi a ďalšiemu poslancovi ĽSNS Mizíkovi minulý rok v apríli hlasovaním uložil pokutu vo výške tisíc eur za ich hanlivé výroky, ktoré v pléne predniesli na adresu islamu.

ĽSNS sa v minulosti opakovane vymedzila voči Rómom či migrantom. Strana pod vedením Mariana Kotlebu, ktorý v novembrových voľbách neobhájil post župana Banskobystrického kraja, získala vo vlaňajším parlamentných voľbách osem percent hlasov a prvýkrát sa dostala do parlamentu.

01 - Modified: 2021-12-22 11:36:36 - Feat.: - Title: Kotleba a Mazurek šírili poplašné správy. Trestnému oznámeniu sa však vyhli 02 - Modified: 2021-10-18 12:28:44 - Feat.: - Title: Lekár Sabaka žaluje Uhríka s Mazurekom, žiada od nich 48-tisíc: Idem sa súdiť, už mám toho dosť 03 - Modified: 2021-10-11 12:10:04 - Feat.: - Title: Stopka rečiam Mazureka a Kotlebu o neočkovaných: Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie 04 - Modified: 2020-11-12 13:52:59 - Feat.: - Title: "Urevaný nácek." Mazurek sa rozčúlil na poslanca SaS, sotil doňho pri rečníckom pulte 05 - Modified: 2019-12-20 14:34:18 - Feat.: - Title: Kaliňák prehovoril o Ficovom obvinení: K tomu videu sa prihlásim dokonca aj ja
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:20