StoryEditor

Drucker spravil najlepšie, čo mohol. Ocitol sa medzi mlynskými kameňmi, hovorí politológ

16.04.2018, 14:56
Autor:
klkl
Politológ Tomáš Koziak hodnotí rezignáciu ministra vnútra Tomáša Druckera.

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) oznámil, že vo funkcii končí. Urobil tak len 25 dní po tom, ako si z rúk prezidenta prevzal poverenie na riadenie rezortu. Očakávalo sa pri tom, že odvolá policajného prezidenta Tibora Gašpara. To žiadal prezident Andrej Kiskia a časť verejnosti. 

Drucker však tento tlak neustál a miesto toho, aby rozhodol o osude policajného prezidenta, radšej ponúkol svoju funkciu. Myslí si to politológ Tomáš Koziak. "Drucker spravil to najlepšie, čo v danej situácii mohol," hovorí politológ s tým, že situácia, do ktorej sa dostal, bola nad jeho sily.

Medzi mlynskými kameňmi

"Ocitol sa medzi mlynskými kameňmi," hovorí Koziak s tým, že na Druckera na jednej strane tlačil predseda strany Smer-SD so svojimi očakávaniami a predstavami o tom, ako by mal byť kľúčový rezort riadený. Na druhej strane bol však Drucker pod tlakom verejnej mienky, ktorá dianie v rezorte od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vníma veľmi citlivo. 

Problémom podľa Koziaka bude nájsť niekoho, kto by chcel po ňom rezort prebrať. Politológ pripomína, že aj Drucker ponuku na riadenie vnútra na prvýkrát odmietol. "Smer bude musieť hľadať krízového manažéra, takého tam však momentálne nevidím," priznal Koziak. 

Hľadanie nástupcu bude ťažké

Riešením by podľa neho mohol byť nestranník, ktorý by bol na verejnosti neznámy. Je však veľmi málo pravdepodobné, že by sa Smer rezortu vnútra vzdal. Problémom by mohlo byť aj to, že by sa tým musela meniť koaličná zmluva a rozloženie rezortov. Navyše by nikto zo súčasných koaličných partnerov nemal podľa Koziaka o vnútro záujem. 

"Smer môže ešte ľutovať, že nepristúpil na predčasné voľby," myslí si politológ a vysvetľuje, že "so všetkým, čo môže ešte vyplávať na povrch, sa môže jeho situácia ešte viac skomplikovať." 

Odvolanie Gašpara by nebolo správne

Drucker oznámil svoj koniec na tlačovej besede, na ktorej sa očakávalo, že odvolá policajného prezidenta Tibora Gašpara. To však podľa neho nie je správne.

"Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.

Rezort prebral po Kaliňákovi

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

01 - Modified: 2018-04-05 16:40:33 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini: Drucker nesmie podliehať tlaku ulice, ktorá si za jednoznačný cieľ zvolila odvolanie Gašpara 02 - Modified: 2018-04-13 09:11:41 - Feat.: 0 - Title: Drucker môže ľahko uniknúť zo svojich káuz. Stačí odvolať Gašpara, tvrdí politologička
01 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 02 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-04 11:50:58 - Feat.: - Title: Drucker zakazuje mobily na školách. Pre prvé tri ročníky úplne, potom platia výnimky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:47