StoryEditor

Drucker skončil vo funkcii ministra vnútra, Gašpara neodvolal

16.04.2018, 09:18
Minister vnútra Tomáš Drucker tvrdí, že by nebolo správne odvolať Tibora Gašpara. Drucker sa rozhodol, že sám skončí vo funkcii.

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) odstupuje zo svojej funkcie. Drucker to oznámil na pondelkovom brífingu na pôde ministerstva. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé.

"Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu," oznámil Drucker.

Drucker nastúpil do funkcie ministra vnútra po Robertovi Kaliňákovi pred mesiacom a vzal si čas na rozhodnutie o Gašparovej budúcnosti. Gašparov odchod žiadajú ľudia na protestoch, opozícia aj prezident SR Andrej Kiska.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje Gašpara za profesionála, ale avizoval, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra.

Rozhodnutie Tomáša Druckera 16:40 Pellegrini sa vyjadrí po stretnutí s Druckerom Predseda vlády Peter Pellegrini zaujme stanovisko po osobnom stretnutí s ministrom vnútra Tomášom Druckerom, odkázal tlačový odbor Úradu vlády. 16:34 Maďarič: Nečakal som, že Drucker odvolá Gašpara Poslanec Národnej rady a bývalý minister kultúry Marek Maďarič nečakal, že by minister vnútra Tomáš Drucker odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Druckerovo rozhodnutie rezignovať na svoju funkciu považuje za pochopiteľné.
"Po včerajšom jednoznačnom vyjadrení premiéra Pellegriniho, že policajný prezident Gašpar je maximálny profesionál, som nečakal, že minister vnútra Drucker by policajného prezidenta odvolal. Ak minister vnútra uvažoval inak, potom považujem jeho rozhodnutie odstúpiť za pochopiteľné," uviedol Maďarič.
16:31 Ráž by už ponuku na ministra vnútra ponuku neprijal „Nie," odpovedal Jozef Ráž mladší na otázku HN, či by bol ochotný zvážiť, ak by mu premiér Peter Pellegrini opäť ponúkol funkciu ministra vnútra. 16:25 "Odvolanie Gašpara je teraz zodpovednosťou Pellegriniho" Otázka odvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara je po odstúpení ministra vnútra Tomáša Druckera (nom. Smeru-SD) absolútnou zodpovednosťou premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a vládnej koalície. Rovnako tak aj systémové zmeny v polícii a policajnej inšpekcii. Myslí si to iniciatíva Za slušné Slovensko.
"Stále trváme na tom, že Tibor Gašpar má byť odvolaný. Pán Gašpar je symbolom zlyhaní a nedôvery občanov v políciu a vyšetrovanie káuz," vyjadrili sa za iniciatívu Juraj Šeliga, Martina Strmeňová a Ján Gálik.
16:02 Gašpar: Je to pre mňa prekvapujúce a neočakávané „Rozhodnutia ministra vnútra neodvolať ma z funkcie prezidenta Policajného zboru, ale súčasne podať demisiu, sú pre mňa prekvapujúce a neočakávané,“ tvrdí v reakcii Tibor Gašpar. Vyjadriť sa chce v čo najkratšom čase.

Zdroj: TASR/Jakub Kotian
15:33 Organizátori protestov: Gašpar musí skončiť Stanovisko iniciatívy Za slušné Slovensko: Demisia ministra vnútra Tomáša Druckera je dôkazom toho, že vládna koalícia a premiér Peter Pellegrini radšej obetujú ministra vnútra ako vyvodia zodpovednosť voči Tiborovi Gašparovi. Stále trváme, na tom, že Tibor Gašpar má byť odvolaný. Pán Gašpar je symbolom zlyhaní a nedôvery občanov v políciu a vyšetrovanie káuz. Dnes po odstúpení Tomáša Druckera je otázka odvolania pána Gašpara, systémových zmien v polícii a policajnej inšpekcii absolútnou zodpovednosťou premiéra Pellegriniho a vládnej koalície. Dalšie formy občianskeho tlaku oznámime v krátkej dobe. 15:31 Matovič: Drucker vie, že Gašpar mu zabezpečí beztrestnosť „Drucker vie, že teraz mu Gašpar zabezpečí beztrestnosť pri jeho podvodoch s pozemkami," hovorí Igor Matovič. 15:29 „Minister vnútra nebol schopný vyhodnotiť skutočnú pozíciu Tibora Gašpara," hovorí Matovič. 15:27 Rekonštrukcia vlády zlyhala „Odstúpenie Tomáša Druckera nič nerieši. Celý projekt rekonštrukcie vlády zlyhal," povedal poslanec OĽaNO Gábor Grendel. 15:25 Kiska bude reagovať zajtra Prezident Andrej Kiska dnes na Druckerovo rozhodnutie rezignovať reagovať nebude. Prezidentov hovorca Roman Krpelan pre HNonline.sk potvrdil, že reakcia bude v utorok. 15:24 Matovič: Drucker sa zachoval ako zbabelec a prospechár Drucker sa zachoval ako zbabelec a prospechár. Nedokázal sa postaviť voči nitrianskej mafii, povedal Igor Matovič. 15:16 "Keď je policajná klika silnejšia ako štát" Prečítajte si reakcie z politickej scény na rozhodnutie Tomáša Druckera rezignovať na funkciu ministra vnútra. 15:15 Blanára Druckerovo rozhodnutie prekvapilo Rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru-SD Juraja Blanára. "Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi," povedal Blanár pre TASR. 15:05 Politológ: Drucker spravil to najlepšie, čo mohol Minister vnútra Tomáš Drucker podľa politológa Tomáša Koziaka nezvládol tlak, ktorý bol na neho vyvíjaný a preto spravil to najlepšie, čo v danej situácii mohol. Viac TU.  15:03 Reakcia Borisa Kollára „Toto je štátna mafia v praxi. Pre ňu bolo prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta pána Gašpara a je ochotná kvôli nemu obetovať novopečeného ministra vnútra.
Zakázali mu ho odvolať. Druckerovi je jasné, že spoločnosť si to vyžaduje. Keďže nemôže z akéhokoľvek dôvodu ho odvolať, tak radšej odišiel sám.
Muselo to byť niečo veľmi silné, čo ho donútilo Gašpara neodvolať. Ale to ja už som ho videl, keď začal špekulovať, už ho aj chrbtica začala radšej bolieť. On čakal do poslednej chvíle že to urobí sám, ale štátna mafia sa rozhodla inak a tým pádom bol obetovaný minister," reagoval šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár.
14:31 Hrnka rozhodnutie Druckera mrzí Podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka koniec Druckera nie je dobrá správa. "Je to jeho rozhodnutie, treba ho rešpektovať, ale mrzí ma to," povedal Hrnko pre HNonline.sk 14:27 Drucker: Nedokázal som upokojiť situáciu „Odchádzam kvôli tomu, že som nedokázal upokojiť danú situáciu a tá polarizácia tam je," povedal Drucker. 14:22 Drucker sa bráni „Môžte ma kritizovať. Ale väčšiu zodpovednosť ako to, že rezignujem, si neviem predstaviť," bráni sa Drucker. 14:19 Drucker nechcel špekulovať nad tým, kto by ho mohol nahradiť, hovorí Drucker.  14:15 Drucker: Pellegrinimu sa to nepáči „Pellegrini to zobral na vedomie, ale moje rozhodnutie sa mi nepáči," hovorí Drucker. 14:13 Drucker: Vraciam sa do civilného života „Nie som nijako politicky a stranícky aktívny, po tom ako podám rezignáciu sa vrátim do súkromného a civilného života," hovorí Drucker. 14:11 Drucker odstupuje z funkcie ministra „Rozhodol som sa, že podám rezignáciu na svoju funkciu a uvoľním miesto inej osobe. Toto považujem za správne a sú to len moje rozhodnutia," 14:10 Túto politickú zodpovednosť musím prijať. Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu. Žiadalo sa odvolať Gašpara, ale chcem si uchovať integritu, hovorí Drucker. 14:09 Myslím si však, že mal sám odstúpiť z pozície policajného šéfa, vzhľadom na spoločenskú objednávku, hovorí Drucker. 14:08 Drucker: Nie je správne odvolať Gašpara Nie je správne a spravodlivé odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. 14:07 Štát nemá byť vyvolaný na základe tlaku požiadaviek ľudí. 14:07 Tento post nie je to, čo som si prial, ale chcel som sa pokúsiť vrátiť dôveru v tento štát. 14:06 Požiadal som o čas a priestor, tri týžde sú dostatočný čas na to, aby som rozhodnutie prijal. 14:06 Drucker sa ospravedlňuje, že neurobil brífing minulý týždeň tak, ako pôvodne sľúbil. 13:49 Reakcia Matoviča Reagovať na stanovisko Druckera bude šéf obyčajných Igor Matovič, ktorý zvolal brífing na 15.20 hod. 13:47 Rozhodnutie o Gašparovi? Očakáva sa, že minister Drucker na brífingu oznámi rozhodnutie ohľadne policajného šéfa Tibora Gašpara. 13:46 Stanovisko Druckera Minister vnútra Tomáš Drucker poskytne stanovisko k aktuálnej situácii o 14.00 hod.

01 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 02 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 03 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 04 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci 05 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 00:07