Peter PellegriniReuters
StoryEditor

Pellegrini vymenoval, čo vlastní. Nemám nejaký úžasný majetok, vyhlásil

15.04.2018, 12:33
Autor:
TASRTASRchocho
Peter Pellegrini sa zastal Tibora Gašpara, ktorého označil za "ťažkého profesionála."

Súčasťou Koaličnej rady od jej najbližšieho rokovania bude aj Peter Pellegrini. Potvrdil to predseda vlády v relácii televízie TA3 V politike, ktorej bol hosťom.

V rozhovore, ktorý bol vysielaný dnes, ale natočený už v piatok popoludní, sa zastal policajného šéfa Tibora Gašpara, ktorý po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej čelí tlaku na odchod z funkcie.

Gašpara označil Pellegrini za "ťažkého profesionála", s ktorým je radosť pracovať. "Je na škodu veci, že takéhoto profesionála sme vystavili veľkému tlaku," vyhlásil premiér.

Policajný prezident podľa neho takmer nemá šancu zasiahnuť do vyšetrovania. "Jeho odstúpenie má na vyšetrovanie vraždy nulový efekt," povedal Pellegrini a oznámil, že v pondelok by sa mal stretnúť s ministrom vnútra Tomášom Druckerom.

Kritizoval organizátorov protestov

Premiér zároveň skritizoval organizátorov protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí odmietli stretnutie s Druckerom. "Neviem, či to je slušné," povedal. Taktiež sa kriticky vyjadril k umelcom, ktorí požadujú koniec Ľubice Laššákovej na poste ministerky kultúry, no odmietajú sa s ňou stretnúť.

Výčitku adresoval aj malým farmárom z východného Slovenska, ktorí odmietli stretnutie s predstaviteľmi štátu iniciované práve Pellegrinim a ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou. "Tam nejde o úprimnú snahu meniť veci, ale je to o politike," vyhlásil a následne pozval na Úrad vlády oficiálnych predstaviteľov malých farmárov.

"Čo má toto s mojou vládou?" reagoval Pellegrini na otázku, ktorá si týkala podozrení z podvodov s agrodotáciami okolo exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej. "Ak prišlo k porušeniu zákona, treba vyvodiť zodpovednosť," skonštatoval premiér.
"Zaplátajme tie diery najrýchlejšie, ako vieme," dodal a sľúbil finančnú aj materiálno-technickú podporu ministrom pri riešení tejto problematiky.

Nenarodil sa v roku 2005

Pellegrini sa vyjadril aj k svojmu bytu v Bratislave, ktorý vzbudil pochybnosti, či si ho premiér mohol dovoliť kúpiť. Povedal, že v roku 2015 ako šéf parlamentu sa rozhodol, že si kúpi byt v Bratislave a zaplatí ho z časti zo svojich úspor a z časti z hypotekárneho úveru, ktorý bude splácať "do konca života".

Ďalej na svoju obranu uviedol, že byt je napísaný vo verejnom katastri na jeho meno. "Nie je na žiadnu firmu, aby sa ušetrilo DPH," vyhlásil. Zdôraznil, že nevstupoval do politiky úplne bez prostriedkov.

Novinárovi, ktorý sa o kúpu bytu zaujímal, predložil viaceré dokumenty, ako Zmluvu o budúcej zmluve, kúpnu zmluvu, hypotekárnu zmluvu z banky, potvrdenie o úhrade z jeho vlastného účtu, výšku mesačnej splátky hypotekárneho úveru. K nezrovnalosti medzi príjmami a cenou bytu vo výške približne 100-tisíc eur, premiér uviedol, že sa nenarodil v roku 2005, odkedy daný novinár počítal jeho príjmy.

"Začal som intenzívne pracovať už počas štúdia na vysokej škole, od prvého zamestnania som mal nadštandardný príjem," podotkol premiér s tým, že pracoval ako asistent poslanca NR SR a mal popri ňom zamestnanie a nevstupoval do verejnej funkcie ako niekto, kto nemá nič.

Vymenoval, čo vlastní

Podľa vlastných slov mal aj ďalšie príjmy, ktoré nie sú vo verejnom majetkovom priznaní, pričom uviedol napríklad výnos z predaja prvého bytu, garáže, výnosy z podielových listov a kurzových obchodov, pričom podľa neho išlo o niekoľko desiatok tisíc eur, ktoré nie sú uvedené v majetkovom priznaní NR SR, ale v daňových príjmoch sú. Svoje majetkové pomery je pripravený preukázať aj na rokovaní príslušného parlamentnému výboru.

Následne vymenoval, aký nehnuteľný majetok vlastní: 3-izbový byt v Banskej Bystrici, rekreačnú chatu v obci Králiky, byt v Bratislave a záhradku. "Nemám nejaký úžasný majetok, ktorý by mal vzbudzovať pozornosť verejnosti," dodal.

Pri tejto téme Pellegrini vyhlásil, že bude chcieť vyriešiť bývanie najvyšších ústavných činiteľov. "Ja si myslím, že tento štát by mal mať pre troch najvyšších ústavných činiteľov zabezpečené bývanie. Ja sa toto pokúsim v mojom funkčnom období vyriešiť."

01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:49