TASR
StoryEditor

Mišenkovi v zahraničí nič nehrozí, tvrdí polícia. Podobne môže dopadnúť aj Okoličány

13.04.2018, 14:18
Autor:
TASRTASRchocho
Polícia tvrdí, že v súvislosti s útekom Róberta Okoličányho sa objavili nepravdivé informácie.

Viliamovi Mišenkovi, ktorého Najvyšší súd odsúdil na 23 rokov väzenia, v zahraničí nič nehrozí. Na svojom oficiálnom facebookovom účte to tvrdí polícia. Dôvodom podľa nej je, že stále nemá zatykače.

Polícia v statuse tvrdí, že v súvislosti s útekom na doživotie odsúdeného bývalého bosa východoslovenského podsvetia Róberta Okoličányho sa objavili nepravdivé informácie. Verejnosti chce preto vysvetliť, aké sú zákonné možnosti polície voči osobám na úteku.

"Príkaz na dodanie do výkonu trestu má platnosť len na území Slovenskej republiky," tvrdí polícia s tým, že práve takýto príkaz sa vzťahuje na Okoličanýho aj Mišenku.

Zároveň polícia zdôrazňuje, že tento príkaz neobmedzuje pohyb týchto osôb v zahraničí.

Polícia kritizuje súd

"Je prinajmenšom zarážajúce, že od 20. marca 2018, odkedy je Viliam Mišenka v pátraní, nebol dodnes vydaný na jeho osobu ani Európsky zatýkací rozkaz, ani Medzinárodný zatýkací rozkaz," sťažuje sa polícia. Nepriamo tak kritizuje súd, ktorý Mišenkov prípad prejednával, keďže ten má v kompetencii vydanie spomínaných zatykačov.

"Naši zahraniční partneri z cieľového pátrania sú ochotní okamžite konať, ale bez spomínaných zatykačov máme všetci zviazané ruky. Čas beží, osoby na úteku majú dostatok času pohybovať sa po celom svete bez toho, aby ich niekto obmedzoval," uzatvára status polícia.

Mišenka je na úteku od marca tohto roka. Ušiel po tom, ako ho Najvyšší súd odsúdil na trest odňatia slobody v dĺžke trvania 23 rokov. Predtým v júni 2016 Mišenku odsúdil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici na 25-ročné väzenie.

Odsúdený bol v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v lete 2009, pri ktorom zahynula jedna osoba a ďalšie boli zranené. Spoločnosť Euromont utrpela následkom výbuchu škodu približne 144-tisíc eur.

Polícia po Mišenkovi pátra po druhý raz. Na úteku už raz bol, v roku 2013 ho vypátrali vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe. Súd ho zbavil obvinení a prepustil na slobodu.

Neevidujeme žiadnu žiadosť, tvrdí Najvyšší súd

Najvyšší súd je pripravený poskytnúť polícii a ŠTS maximálnu súčinnosť pri dodávaní Mišenku do výkonu trestu. V piatok to uviedla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

„K dnešnému dňu však v tejto súvislosti neevidujeme v predmetnej veci žiadnu oficiálnu písomnú žiadosť,“ vysvetlila hovorkyňa NS. „Najvyšší súd SR je pripravený poskytnúť akékoľvek relevantné a potrebné informácie k urýchleniu procesu vydávania európskeho zatýkacieho rozkazu,“ doplnila.

Okoličány má náskok

Európsky zatýkací rozkaz na Okoličányho taktiež nebude tak skoro možné vydať. Najskôr by ho nemohli vypátrať v adrese trvalého bydliska košickí policajti či príslušníci Policajného zboru a až potom by do hry vstúpil prvostupňový ŠTS v Pezinku.

ŠTS by mohol vydať spomínaný európsky zatýkací rozkaz až potom, keď mu bude doručený rozsiahly spisový materiál z Najvyššieho súdu a rozsudok tohto odvolacieho súdu. TASR to vo štvrtok potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Spis má v tejto dlhoročnej súdnej kauze takmer 20-tisíc strán.

Doručenie rozsudku a spisového materiálu podľa neoficiálnych informácií TASR môže trvať až týždne. V prípade neúspechu európskeho zatýkacieho rozkazu by potom mohol byť vydaný medzinárodný zatykač.

01 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 02 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 03 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 04 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 05 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:27