Reuters
StoryEditor

Pellegrini: Musíme hľadať víziu Európskej únie

12.04.2018, 21:45
Slovensko je pripravené po brexite navýšiť svoj príspevok do spoločného európskeho rozpočtu.

Od vyslaného redaktora HN v Bruseli Jána Meľucha.

Maratón stretnutí v Bruseli zakončil premiér Peter Pellegrini stretnutím s predsedom Európskej komisie Jeanom Claude Junckerom. Krátko predtým sa stretol aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.
Juncker Pellegriniho privítal s radosťou.

Zdôraznil, že so slovenskými politickými predstaviteľmi sa mu vždy spolupracovalo dobre a zároveň zdôraznil význam Slovenska v rámci únie. „Slovensko nie je len krajinou kdesi na okraji, ako sa to niekedy interpretuje. Je to krajina s bohatou históriou,“ povedal Juncker.

​Pripomenul rozhodnutie Bruselu týkajúce sa dvojitej kvality potravín, ktoré postupne naberá účinnosť, hoci jeho aplikovanie do praxe môže trvať dlhšie. Ocenil pritom práve iniciatívu Slovenska, ktoré na dvojitú kvalitu potravín spolu s ďalšími krajinami poukázalo.

Nie vždy sa zhodneme

Premiér Pellegrini poukázal na to, že vo viacerých otázkach sa názory Bruselu a Bratislavy stotožňujú. Poukázal však aj na odlišnosti v nahliadaní na rôzne témy.

„Nebudeme ale stále prichádzať len so stanoviskom „nechceme či nesúhlasíme“, ale budeme vždy prinášať aj naše návrhy, ako prispieť k riešeniu niektorých problémov,“ povedal premiér.

Ako príklad uviedol migráciu, a potvrdil, že stanovisko o odmietaní kvót na prerozdeľovanie utečencov sa s novým premiérom nemení. Pellegrini tvrdí, že Slovensko chce byť solidárne, ale chce to prejaviť inou formou pomoci. Spomenul napríklad prijatie sýrskych kresťanov či umiestnenie časti utečencov z Rakúska do Gabčíkova.

Nový rozpočet únie čo najskôr

Ako Pellegrini tak aj Juncker sa zhodli, že je potrebné nájsť spoločnú reč so Spojenými štátmi, aby sa predišlo eskalácii napätia a obchodnej vojne, ktorá by podľa Pellegriniho nepomohla ani Spojeným štátom, ani Európskej únii.

Dôležité je sa aj čo najskôr zhodnúť na novom rozpočte Európskej únie. „Slovensko si uvedomuje, že po brexite bude rozpočet únie výrazne nižší a ak ho chceme nahradiť novými zdrojmi, sme pripravení navýšiť náš príspevok do rozpočtu únie na 1,1 alebo 1,2 percenta HDP oproti súčasnému jednému percentu,“ povedal Pellegrini. Juncker tieto slová ocenil úsmevom a zdvihnutým palcom.

Podľa Pellegriniho je potrebné popri tvorení rozpočtu hľadať aj víziu Európskej únie. „Je ťažké hovoriť o rozpočte na sedem rokov, ak nemáme víziu, kde chceme vidieť Európsku úniu v roku 2030, 2040 či 2050,“ povedal premiér.

Európska únia je podľa Pellegriniho úspešný projekt, ale jednotlivé regióny sa od seba líšia vo svojich problémoch a potrebách. Tomu treba do budúcna prispôsobiť aj distribúciu peňazí na rôzne projekty naprieč členskými krajinami.

01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:19