TASR
StoryEditor

Bos podsvetia Okoličány, ktorého včera odsúdili na doživotie, ušiel do zahraničia

12.04.2018, 11:15
Autor:
TASRTASRredred
Róbert Okoličány bol už niekoľko rokov na slobode a včera sa ešte nachádzal na východnom Slovensku.

Bývalý bos východoslovenského podsvetia Róbert Okoličány, ktorého včera Najvyšší súd odsúdil na doživotie, ušiel do zahraničia. A to aj napriek tomu, že bol sledovaný políciou. Informuje o tom Denník N na svojom webe.

"Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) verí, že sa aj v tomto prípade čo najskôr podarí dostať odsúdených do výkonu trestu, tak ako sa to polícií za posledné roky úspešne podarilo aj v takých prípadoch, keď osoby unikali spravodlivosti aj viac ako desať rokov," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že kým Okoličány nebol umiestnený vo väzbe, nejde o ich kompetenciu. "Odporúčame kontaktovať ministerstvo vnútra, políciu, prípadne prokuratúru," napísalo pre HN tlačové oddelenie rezortu spravodlivosti.

Zodpovednosť za útek odsúdeného mafiánskeho bosa odmietajú aj ďalšie orgány. Polícia tvrdí, že koná v súlade so zákonom a dokonca proaktívne. Najvyšší súd sa bráni, že konal okamžite a prokurátor podľa hovorkyne prokuratúry Andrey Predajňovej nemohol v prípade Okoličányho zadržania zo zákona konať.

"Pýtame sa, či existuje v policajnom zbore nejaký funkcionár, ktorý za toto zlyhanie odstúpi z funkcie," reaguje na Okoličányho útek podpredseda najsilnejšej opozičnej strany SaS Ľubomír Galko.

Včera bol na východnom Slovensku

Okoličány bol už niekoľko rokov na slobode a včera sa ešte nachádzal na východnom Slovensku. Jeho gang je pritom označovaný za jeden z najnebezpečnejších v histórii Slovenska.

Okrem iného bol obvinený, že zastrelil v roku 2001 jedného muža a dal príkaz aj k ďalším dvom vraždám. Najznámejší z týchto zločinov je likvidácia iného údajného popredného člena košického podsvetia Jozefa Eštoka v roku 2005; pri streľbe v Košiciach vtedy zahynul aj vodič auta, ktorý miestom náhodne prechádzal.

"Senát Najvyššieho súdu okamžite nariadil výkon trestu a vydal príkaz na dodanie do výkonu trestu," povedala včera hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Na úteku je aj ďalší odsúdený na doživotie

Po Róbertovi Nigutovi, ďalšom členovi gangu, ktorého včera Najvyšší súd odsúdil na doživotie, polícia pátra už dlhšie. 

Nigut je považovaný za veľmi nebezpečného člena skupiny a experta na zbrane. Polícia po ňom pátra doteraz bezúspešne od októbra 2013. Dôvodom je európsky zatýkací rozkaz, pôvodný zatykač vydalo Okresné riaditeľstvo Košice - okolie.

​Nigut bol obžalovaný z troch vrážd, pokusov o vraždu a ďalších závažných trestných činov. Keď Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku pôvodne prvý raz vo februári 2009 odsúdil Okoličányho na doživotný trest odňatia slobody, Nigut sa trestu vyhol. Z dôvodu, že skupina bola rozdelená na samostatné konania.

Následne Najvyšší súd pod vedením nebohého predsedu Milana Karabina rozsudok zrušil a vec vrátil ŠTS, aby skupinu spojil na jedno hlavné pojednávanie. Odvtedy sa proces s gangom predlžoval dlhé roky, pre rozličné obštrukcie zo strany obžalovaných, svedkov alebo advokátov.

Nigut figuroval od roku 2010 aj v ďalšej kauze, keď polícia objavila v jednom košickom byte množstvo zbraní, vrátane samopalov, streliva, komponentov nástražných výbušných systémov. Polícia obvinila vtedy nielen jeho a ďalšie osoby, ale aj jednu košickú advokátku.

V marci utiekol Mišenka

V stredu pred trojčlenným senátom figurovalo spolu 16 obžalovaných, ktorých prokurátor vinil z 20 skutkov. Podľa súdu sa mali jednotliví obžalovaní dopustiť trestných činov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej a teroristickej skupiny, viacerých vrážd, nedovoleného ozbrojovania, lúpeže, vydierania, krádeže, poškodzovanie cudzej veci a ďalších.

Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007 a súd do stredy vytýčil v tejto kauze približne 130 pojednávaní.

Od marca tohto roka je na úteku aj Viliam Mišenka, ktorého 20. marca Najvyšší súd odsúdil na trest odňatia slobody v dĺžke trvania 23 rokov. Odsúdený bol v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v lete 2009, pri ktorom zahynula jedna osoba a ďalšie boli zranené. Spoločnosť Euromont utrpela následkom výbuchu škodu približne 144-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:48