TASR – František Iván
StoryEditor

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko chystajú ďalšie stretnutia. Tentokrát v nedeľu

10.04.2018, 15:28
Autor:
redred
Zhromaždenia majú byť dve - v Bratislave a v Humennom.

Organizátori protestov sa rozhodli zorganizovať ďalšie zhromaždenia, tentokrát v nedeľu o 16-tej. "Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už takmer 6 týždňov. Napriek prísľubom politikov o systémových zmenách a vyvodení personálnej zodpovednosti, nenastali najmä v rezorte ministerstva vnútra stále žiadne reálne zmeny. Miesto toho počúvame výhovorky a vnímame hrozbu nastupujúcej „normalizácie“ ako zo strany politikov, tak zo strany vedenia RTVS," vysvetľujú v statuse na Facebooku organizátori. 

Okrem nezvyčajného dňa, budú tieto zhromaždenia iné aj v ďalšej veci - ľudia sa majú zhromaždiť len v dvoch mestách, v Bratislave a Humennom. "Na Slovensku sa uskutočnia dve zhromaždenia - na východnom Slovensku v Humennom a na západe v Bratislave. Takto chceme symbolicky vajadriť jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi – „symbolicky na začiatku a konci krajiny“," vysvetľujú. 

K zhromaždeniam vytvorili aj tradičnú udalosť na Facebooku.

Zábery z minulého protestu:

Spúšťačom bola vražda

Protesty Za slušné Slovensko vypukli po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prvé zhromaždenie malo charakter pietneho pochodu na uctenie si pamiatky zavraždených. 

Nasledovali dve protestné zhromaždenia, ktoré sa uskutočnili v piatok 9. a 16. marca. Organizátori ich zvolali do Bratislavy, ku ktorej sa následne pridali mestá po celom Slovensku ale aj vo svete. Ľudia tak proti vláde protestovali od Skalice, cez Levice, Prievidzu, Banskú Bystricu až po Košice a Michalovce. Vo svete sa zhromaždenia uskutočnili vo viacerých európskych mestách, ale aj v Sydney či Vancouveri. 

Najväčšie zhromaždenia od Nežnej revolúcie

Základnou požiadavkou bolo dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ako aj vyšetrenie všetkých káuz, na ktorých Kuciak pracoval. V tejto súvislosti požadovali koniec Roberta Kaliňáka vo funkcii ministra vnútra a Tibora Gašpara ako policajného prezidenta. Následne mala podľa organizátorov dôveru priniesť nová vláda. V jednej fáze požadovali aj predčasné voľby.

Predchádzajúcich protestov sa zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí, na najväčšom v Bratislave bolo podľa organizátorov 65-tisíc ľudí. Išlo tak o najväčšie zhromaždenia od Nežnej revolúcie a rovnako sa obišli bez násilností a výtržností. 

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:02