StoryEditor

Drucker prijal Matovičovu ponuku. Pozemky mu predá

10.04.2018, 14:39
Autor:
TASRTASRredred
Minister vnútra zareagoval na ponuku Igora Matoviča nečakane.

Minister vnútra Tomáš Drucker sa rozhodol prijať ponuku Igora Matoviča a predá mu pozemky v Trnave. Svoj zisk podľa vlastných slov venuje Národnému ústavu detských chorôb.

"Ja prijímam jeho ponuku, veľmi rád mu predám tie pozemky," povedal Drucker s tým, že tie pozemky kupovali s dlhodobým investičným zámerom, nakoľko sa za niekoľko rokov možno dostanú do územného plánu a ich cena bude rásť. 

Peniaze pôjdu na charitu

Minister vnútra zároveň deklaroval, že celý zisk z predaja pozemkov Matovičovi venuje na dobročinné účely, pravdepodobne Národnému ústavu detských chorôb. "Ak bude pán Matovič súhlasiť, nechám to aj s jeho menom," dodal Drucker. 

Verí, že Matovič sa zachová rovnako charitatívne, ak sa mu podarí dané pozemky predať. "Samozrejme budem veľmi rád, ak pán Matovič získa na to kupcov  v tomto čase, keď to nemá územný plán. Budem rád, ak sa mu to podarí predať za vyššiu cenu a bude pokračovať takýmto charitatívnym spôsobom," dodal k téme Drucker. 

Ten ešte pred tým, než prijal Matovičovu ponuku priznal, že sám zvažoval, že by mu pozemky ponúkol. "Ešte pred tým ako on dal tú ponuku, tak som uvažoval s partnermi, že mu ponúkneme tie pozemky za polovicu tržnej ceny a všetky peniaze venujeme národnému ústavu detského zdravia," povedal minister vnútra.

Matovič reagoval

Na Druckerove vyjadrenia reagoval pre HNonline aj Igor Matovič. Ten je pripravený pozemky kúpiť aj na druhý deň po tom, ako sa Drucker dohodne so spoločníkmi, že mu pozemky predajú ako celok. 

"Úplne bez problémov ich kúpim aj zajtra, čakám od nich návrh zmluvy," povedal šéf OĽaNO. "Ja sa teším, že ľudia zarobia ťažké prachy, i keď pre nich to je nič," dodal.

Vyjadril sa k obvineniam

Drucker označil Matovičove vyjadrenia, že jeho manželka získala pozemky príliš lacno, za absurdné. "Absolútne rezolútne to odmietam. Uvedomujem si, že som verejne činná osoba a kontrola toho, či som ja alebo moji príbuzní nadobudli nejaký majetok, je zvýšená. Myslím si však, že svoje peniaze mám právo investovať," povedal.

Podľa jeho slov to, čo sa v kauze účelovo podsúva, sú ceny daných pozemkov. "Je rozdiel, či ide o ornú pôdu určenú na poľnohospodárske účely, alebo je v územnom pláne určená na výstavbu. Je rozdiel, či má inžinierske siete alebo nie. Od toho sa odvíja aj cena," upozornil.

Vysvetľoval inžinierske siete

Ako tvrdí, mal možnosť nadobudnúť a získať nejaké podiely. "Cena je vždy trhová aj tým, koľko ste ochotní zaplatiť, aké ďalšie náklady to bude mať a za akú cenu to budete predávať. Pozemok v Špačinciach sa predal s čiastočne vybudovanými inžinierskymi sieťami a kupec to musí dobudovať. Preto to bolo 37 eur bez DPH za m2," ozrejmil.

Na otázku, prečo v účtovej závierke firmy Logaro, ktorá patrí jeho manželke, nie sú náklady na budovanie inžinierskych sietí, Drucker odpovedal, že siete sú priebežne platené. "Je uzatvorená zmluva z roku 2016. Vzhľadom na to, že ku koncu roka 2017 prišiel kupec, ktorý ponúkol cenu, tak sa dohodlo, že momentom prevodu vlastníckeho práva budú všetky náklady uhradené," konštatoval.

Nechceli vzbudiť podozrenie

To, že sa k týmto pozemkom dostala jeho manželka, vysvetľuje minister tým, že hľadali oblasť, kde sa dá investovať bez toho, aby tu bolo nejaké podozrenie. "Ja v tom nevidím vôbec nič zlé. Nenapadlo by ma, že niekto vytvorí takéto prepojenie. Necítim sa v konflikte záujmov," povedal.

Spoločnosť Logaro Druckerovej manželky kúpila pozemky v Špačinciach od firmy Mlynské pole. Drucker odmieta, že by mala mať niečo spoločné so spoločnosťou Rempo, ktorá mala zákazky aj na Slovenskej pošte v čase, keď ju riadil. Šéfom Mlynského poľa je syn majiteľky Rempa.

01 - Modified: 2018-04-09 18:35:37 - Feat.: 0 - Title: Drucker sa dostal k pozemkom za 1,5 milióna, tvrdí Matovič: Je to úplatok za štedrosť? 02 - Modified: 2018-04-10 17:25:55 - Feat.: 0 - Title: Matovič: Keď Drucker tvrdí, že pozemky pri Trnave kúpil za trhovú cenu, ja ich odkúpim za plus 100 percent
01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:25