Lockheed Martin
StoryEditor

Americká zbrojovka prezentovala v Bratislave stíhačky F-16: Sú najúspešnejšie na svete

10.04.2018, 14:34
Autor:
TASRTASR
Predstaviteľ americkej zbrojovky Michael Kelley priblížil, že cena ponúkaných stíhačiek bude schopná konkurovať švédskym gripenom.

Ponuku na predaj stíhacích lietadiel F-16 Slovenskej republike prezentovali v utorok v Bratislave zástupcovia amerického zbrojárskeho a leteckého koncernu Lockheed Martin. Spresnili, že ak sa SR pre ich ponuku rozhodne, prvé stíhačky by mohli dodať koncom roka 2022.

Na Slovensku sa už dlho hovorí o potrebe vymeniť ruské stíhačky MiG-29 za flotilu modernejších bojových lietadiel. Jednou z možností sú stíhacie lietadlá F-16, verzia BLOCK 70, ktoré ponúkajú Spojené štáty, a ďalšou možnosťou sú švédske stroje Gripen.

Termín dodania nebude skôr ako v roku 2022

Predstaviteľ americkej zbrojovky Michael Kelley priblížil, že cena ponúkaných stíhačiek "bude schopná konkurovať švédskym gripenom a bude súčasťou celého balíka, ktorý zahŕňa výcvik i zbrane", no presnú sumu povedať nechcel, pretože o predaji sa stále rokuje.

Zástupca Lockheed Martin taktiež neuviedol presné náklady za letovú hodinu. Spresnil, že gripeny môžu mať na jednej strane náklady nižšie, no menšia bude v porovnaní s F-16 aj ich životnosť.

Termín dodania nebude skôr ako v roku 2022, dôležitá je príprava infraštruktúry na Slovensku. "Plánované dodanie je pred koncom roka 2022," spresnil Kelley s tým, že v tom čase by na Slovensko mali dodať prvé štyri stroje. Niektoré pre výcvik personálu ostanú v USA, dodal.

F-16 sú "najúspešnejšie stíhačky na svete"

Ponuka by mala zahŕňať i program výcviku pilotov. "Keďže proces predaja je ešte len v procese riešenia, je ťažké stanoviť presný čas tréningu." Craig Dalle, bývalý pilot vzdušných síl USA, ktorý lietal na F-16-kach to podľa vlastných skúseností odhadol na tri roky. Zdôraznil, že dôležité je aj vyškolenie technického personálu, ktorý bude vykonávať údržbu.

Stíhacie lietadlá F-16 BLOCK 70 má v súčasnosti v prevádzke 25 štátov, ku ktorým patrí napríklad Taliansko, Nórsko či Poľsko.

Nadzvukové lietadlá F-16 sú podľa Kelleyho "najúspešnejšie stíhačky na svete, čo je overené aj v bojových podmienkach".

Tieto stíhacie lietadlá majú lepšiu dobu strehu vo vzduchu, vyššiu maximálnu nosnosť a taktiež dlhšiu životnosť, tvrdí predstaviteľ Lockheed Martin. "Modernizácia konštrukcie zaisťuje, že F-16 budú lietať minimálne do roku 2045".

Zdôraznil, že jednou z najväčších devíz týchto stíhačiek je radar typu AESA, ktorý ponúka lepší rozsah detekcie a umožňuje sledovanie viac ako 20 cieľov naraz. Rovnako je schopný snímať väčšie objemy dát a používa sa aj v lietadlách 5. generácie.

Suma je zvýšená o približne miliardu eur

Kongres Spojených štátov amerických začal minulú stredu (4.4.) na základe požiadavky Ministerstva obrany SR s procesom schvaľovania ponuky na predaj stíhacích lietadiel F-16 Slovenskej republike (tzv. List ponuky a prijatia) v rámcovej sume 2,91 miliardy amerických dolárov.

Slovenský rezort obrany vysvetlil, že táto suma je zvýšená o približne miliardu eur z dôvodu, aby sa v prípade ďalších potrieb objednávateľa nemusel opätovne realizovať proces schvaľovania.

Ministerstvo obrany SR zároveň upozornilo, že ak Kongres ponuku schváli, v žiadnom prípade to neznamená, že vedenie rezortu už rozhodlo o nákupe tohto typu stíhacích lietadiel. Po zvážení ponuky, tak z americkej, ako aj zo švédskej strany, predloží minister obrany SR Peter Gajdoš najefektívnejšie riešenie vláde SR, a to najneskôr do 29. júna 2018.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-11 07:24:49 - Feat.: - Title: Poliaci v pohotovosti. Kvôli ruským útokom aktivovali svoje stíhačky 03 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 04 - Modified: 2024-04-05 05:36:05 - Feat.: - Title: Česko ponúka Ukrajine výcvik pilotov na stíhacie lietadlá F-16 05 - Modified: 2024-04-03 10:06:22 - Feat.: - Title: Ani americká pomoc nemusí stačiť. Zrútenie frontu hrozí, nech Rusi zaútočia kdekoľvek, tvrdia Ukrajinci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:18