StoryEditor

Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte sa blíži do finále. Vstúpili sme do poslednej fázy, oznámil Nesrovnal

10.04.2018, 14:05
Od začiatku tohto týždňa sa začala tretia fáza rekonštrukcie.

Posledná fáza. V takej sa v súčasnosti nachádza jeden z najznámejších podchodov v hlavnom meste – Trnavské mýto. Zásadnejšiu zmenu si nepamätá viac ako 40 rokov. „Všetko ide podľa plánu a harmonogram platí,“ informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Bratislavčanom by sa tak mali koncom augusta otvoriť všetky vynovené priestory.

Hudba budúcnosti skutočnosťou?

Od začiatku tohto týždňa sa začala tretia fáza rekonštrukcie. Časti, ktoré boli uzavreté pre opravy otvorili uplynulú nedeľu a naopak, tie doteraz sprístupnené sa pre potreby modernizácie dočasne uzavreli. Po novom sa tak zavreli vstupy do podchodu zo strany Istropolisu či Vajnorskej ulice a v najbližších dňoch sa uzavrie aj vstup od obchodného domu Central. Budú sa totiž demolovať existujúce prístrešky a osádzať nové.

Okrem toho budú robotníci pokračovať vo výmene eskalátorov či budovaní výťahov. Po novom sa tak podchod stane aj bezbariérovým. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Immocap Group, ktorá zastrešuje čiastočné investície a opravy, sa ako posledné obrúsia dlažby, modernizujú obklady a osadia svietidlá. „Súčasne sa bude realizovať aj oprava, náter a výmena zábradlí v celom priestore Trnavského mýta a osadenie nových odpadkových košov,“ dopĺňa Nesrovnal. Potrebné je dokončiť ešte vzduchotechniku, kanalizáciu a obchodné priestory. Doposiaľ boli vynovené dve nástupištia a vstup od Novej tržnice vrátane osadenia výťahov a eskalátorov.

Naliate milióny

Práce v podchode sa začali ešte v októbri minulého roka. Hlavné mesto pristúpilo k rekonštrukcii podchodu po 42 rokoch, a to v spolupráci s developerskou firmou Immocap Group. Investor má do tejto rekonštrukcie naliať 2,5 milióna eur a magistrát 1,2 milióna eur. „Zatiaľ nedošlo k zmene v rozpočte. Priebežne vyhodnocujeme finančné nároky a ak bude niečo potrebné pridať, tak to spravíme,“ tvrdí primátor. Dodáva, že žiadny finančný limit nemá. Developer na revanš dostane podchod do prenájmu na ďalších 15 rokov, a to aj s právom opcie na ďalších päť rokov. Bude tak môcť vyberať nájom od obchodníkov, ktorí budú mať v podchode otvorené predajne.

Nateraz to vyzerá tak, že práce idú podľa plánu. „Podchod skolaudujeme už v lete,“ tvrdí starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý. V rámci projektu sa má komplexne zrekonštruovať zázemie podchodu a vnútorné priestory. Časť schovaná pod zemou postupne dostáva inú vizáž s obchodnými priestormi. „Budú tam potraviny, drogéria, trafika či kvetinárstvo a kaderníctvo. Počítame tiež s viacerými gastronomickými prevádzkami,“ hovorí Peter Lukeš, predseda Predstavenstva Immocap Group.

Návrh výstavby Trnavského mýta prišiel ešte v roku 1967. Cieľom bolo vytvoriť dopravný uzol, ktorý má zlepšiť križovatku a dostať chodcov do podchodu. O hlavný projekt sa staral Igor Rymarenko. Boli v ňom umiestnené napríklad výťahy, obchody či reštaurácia. Konečný výsledok však bol skromnejší. Od roku 1975, keď sa podchod otvoril, si nepamätá žiadnu rekonštrukciu. Priestor zútulnil magistrát len počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré boli v našom hlavnom meste. Práve v tomto období, v roku 2011, vyčistil podchod a na stenách pribudli street art maľby.

01 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 02 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 03 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 04 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:34