StoryEditor

Matovič: Keď Drucker tvrdí, že pozemky pri Trnave kúpil za trhovú cenu, ja ich odkúpim za plus 100 percent

10.04.2018, 12:50
Autor:
TASRTASRklkl
Igor Matovič tvrdí, že dáva Tomášovi Druckerovi zarobiť.

Opozičný poslanec Igor Matovič kritizoval reakciu ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) na ním včera zverejnené informácie o podozrivo lacno nakúpených pozemkoch. 

Drucker tvrdil, že podnikanie jeho manželky, na ktorú je firma Logaro, cez ktorú kupovali pozemky napísaná, "je postavené na trhových princípoch." 

Matovič na to reagoval tým, že teda od nich odkúpi pozemky pri Trnave, ktoré kúpili za necelých 90 centov na meter štvorcový za "plus sto percent" a oni na tom zarobia. 

Nech mu to predajú

"Ak trvajú na tom, že tieto pozemky majú trhovú hodnotu len 90 centov za štvorcový meter, dávam im verejnú ponuku, že im dám 1,80 eura za štvorcový meter. Viem, že ich potom budeme vedieť predať minimálne za 40 eur za štvorcový meter. A o rozdelení zisku tri milióny eur, ktorý z toho budeme mať, nech potom rozhodnú ľudia," dodal Matovič.

Drucker tak podľa neho zarobí približne dva milióny bývalých slovenských korún (60-tisíc eur) a ľuďom budú môcť rozdeliť 3 milióny eur.

Podozrivo lacno nakúpili

Problémom pri týchto pozemkoch podľa Matoviča je to, že minister Drucker tvrdí, že jeho manželka kúpila ornú pôdu, ktorej reálna cena niekde mimo mesta môže byť približne 90 centov.

Líder OĽaNO však poukázal na účtovnú závierku Logaro, kde sa píše, že firma kupovala tieto pozemky za účelom výstavby. "Za chvíľočku budú mať tie pozemky cenu 40 eur," tvrdí Matovič.

Ďalší výhodný obchod

Opozičný poslanec zároveň upozorňoval aj na iné výhodné obchody Druckerovcov. V roku 2016 mali lacno kúpiť pozemky v Špačinciach, ktoré minulý rok predali za 37 eur na meter.

Minister ešte v pondelok (9.4.) vysvetľoval, že spoločnosť jeho manželky Logaro, s.r.o., nadobudla pozemky v Špačinciach koncom roka 2016 za cenu 8,94 eura za štvorcový meter bez DPH.

Sporné inžinierske siete

"V priebehu roka 2017 sa na týchto pozemkoch v celom území realizovali developerské práce. V procese ich realizácie o toto územie prejavila záujem iná developerska spoločnosť za kúpnu cenu 37 eur za štvorcový meter bez DPH. Celé územie, vrátane pozemkov vlastnených spoločnosťou Logaro, bolo odpredané na konci roka 2017," vysvetľoval Drucker.

Matovič však upozornil, že ak by spoločnosť Logaro mala náklady s budovaním inžinierskych sietí, musela by to mať v účtovnej závierke, ale nič také tam nie je. "Ak to v závierke nie je, porušili zákon. Alebo bolo platené keš. Alebo kto potom zaplatil tie siete?" pýtal sa Matovič.

Obrovský zisk

Zároveň poukázal na to, že Logaro, ktorá tieto pozemky vlastnila rok, na nich následným predajom zarobila viac ako štvrť milióna eur. "Nemali žiadne výdavky na inžinierske siete, teda rozdiel medzi 8,90 eura za štvorcový meter a 37 eur je čistý zisk. Pozemky v Špačinciach predali za 413-tisíc eur a kúpili ich za 100-tisíc. Teda za jeden rok zarobili 313-tisíc eur. Toto je podnikanie našich sociálnych demokratov," povedal šéf Obyčajných.

Veľký otáznik

Matovič však ani Druckerom deklarovanej sume 37 eur bez DPH neverí, zdá sa mu príliš nízka. Poukázal tu na vyjadrenie starostu Špačiniec Júliusa Zemka (Smer-SD), podľa ktorého je tam cena za štvorcový meter 100 až 120 eur.

"Aj keď dnes ukáže Drucker nejakú zmluvičku za 37 aj tak je stále veľký otáznik, prečo niečo dramaticky lacno kupuje a dramaticky draho predáva," konštatoval opozičný politik. 

Reakcia SaS

Na Matovičove zistenia reaguje aj opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). Podľa jej podpredsedu Ľubomíra Galka, sa Drucker dostal do vážneho podozrenia, ktoré treba dať do súvislosti "aj s jeho obštrukciami ohľadom personálnej očisty Prezídia Policajného zboru, Inšpekcie ministerstva vnútra a následne i NAKA.“ 

Drucker by mal podľa liberálov vysvetliť všetky pochybnosti. "Ak nevysvetlí vážne pochybnosti v súvislosti s tými pozemkami, musí zo svojej funkcie odísť. Strana SaS je pripravená otázku jeho dôveryhodnosti posúdiť na mimoriadnej schôdzi parlamentu,“ hovorí ďalej Galko.

O 15:30 pripravujeme reakciu ministra Druckera. Sledovať ju budete môcť TU.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:35