TASR/Marko Erd
StoryEditor

Gašpar prvýkrát priznal, že zvažuje odstúpenie. Preverujeme možno piatu verziu vraždy Kuciaka, tvrdí

10.04.2018, 00:00
Hoci sa po vyše mesiaci od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice nezdá, že sa vyšetrovanie výraznejšie pohlo, Tibor Gašpar tvrdí, že zásadný posun príde.

Prezident Andrej Kiska kritizuje vedenie polície a tlačí na vyšetrovateľov prípadu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej kvôli svojej kauze, hovorí v rozhovore pre český denník MF DNES slovenský policajný prezident Tibor Gašpar.

Tisíce ľudí na demonštráciách volajú po vašom konci. Vy napriek tomu hovoríte, že po tom, aby ste skončil, túži najmä prezident Andrej Kiska. Prečo si to myslíte?
Od začiatku krízy práve z jeho strany znie požiadavka na moju výmenu a všeobecná kritika, že polícia nemá dôveru. Teraz to znova zopakoval pri návšteve českého prezidenta v Tatrách. Myslím, že za tým je to, že polícia vyšetruje firmu pána prezidenta, a jeho predvolebnú kampaň. Vidím v tom konflikt záujmov a snahu vytvoriť na policajtov, hlavne na vyšetrovateľov tohto prípadu, tlak.

Prezident Kiska vo štvrtok 5. apríla na brífingu počas návštevy českého prezidenta Miloša Zemana v Tatrách vyhlásil, že čaká v najbližších dňoch Gašparov koniec vo funkcii:

Takže vyšetrovanie nie je objektívne?
U nás sa hovorí autocenzúra. Vyšetrovatelia si môžu položiť otázku, čo s nimi bude ďalej, ak to budú vyšetrovať dôsledne.

Takže kvôli tlaku sa vyšetrovatelia boja vyšetrovať objektívne? Máte na mysli aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka?
Ja len hovorím, že politici opakujú, že polícia nemá dôveru, a tým sa vytvára tlak na vyšetrovateľov. Tu sa proste niekoľko týždňov vytvára obraz nefunkčnej polície a neodborného vedenia. Vyšetrovanie vraždy však beží štandardne a nikto doňho nezasahuje. Aj ja ako policajný prezident som sa stiahol, aby som nemohol byť obvinený, že niečo ovplyvňujem či chcem ovplyvňovať a že ma niekto vtiahne do hry, že marím vyšetrovanie. Tlak na moje odvolanie je politická požiadavka.

Aký má podľa vás prezident záujem?
Národná kriminálna agentúra má na stole päť rôznych podozrení okolo jeho spoločností. V dvoch už je vedené trestné stíhanie. (Polícia vyšetruje predaj pozemku vo Veľkom Slavkove, o ktorého vlastníctvo sa Kiska teraz súdi. Ďalej vyšetruje Kiiskovu firmu KTAG pre podozrenie z krátenia daní - odpočítala z daní časť výdavkov na prezidentskú kampaň. Finančný úrad to neuznal a vznikol dlh 29-tisíc eur. - pozn. red.)

Ľudia vyšli do ulíc po februárovej vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Keď sa ich spýtate, prečo chcú váš koniec, zmieňujú nejasnosti vo vyšetrovaní.
Tu sa už niekoľko týždňov vytvára pocit o úplatnej slovenskej polícii a neodbornom vedení zosobnenom v mojej osobe. To nie je len vražda novinára, dlhodobo tu máme niekoľko nevyriešených prípadov.

Možno práve to je ten dôvod - dlhodobo nevyriešené zásadné prípady a vražda novinára ako posledná kvapka.
To je presne ono. Dnes sa všetko dáva do jedného balíka, hoci prípad vyšetruje najlepší možný tím.

Prečo teda viac ako mesiac po vražde neprichádza zásadný posun?
Ale príde. Vyšetrovanie je objektívne, nezávislé a štandardné, do ktorého nikto nezasahuje. Ani generálny prokurátor v ňom nenašiel žiadne prieťahy, chyby alebo nedostatky.

A čo napríklad nejasnosti, prečo bol na mieste vraždy šéf protikorupčnej polície Róbert Krajmer, o ktorom ste hovorili, že do domu ani na dvor nevstúpil, hoci podľa videa dovnútra išiel? Alebo prečo nebol privolaný k ohliadke tiel súdny lekár?
Krajmer bol na mieste činu desať hodín po náleze tiel. Mal som málo času sa rýchlo pripraviť, nemám ako novinári tím ľudí, ktorý by analyzoval informácie, mal som k dispozícii len fotku z miesta, kde stál vonku, tak som to povedal. A čo, bol to policajt...

A bol aj pri iných vraždách?
Ako to myslíte?

Či ako šéf protikorupčnej polície išiel okamžite aj na miesto činu iných vrážd.
Asi nie. Pretože ešte u nás nebol zavraždený novinár.

Chápete, že jeho prítomnosť na mieste činu vyvolala podozrenie aj preto, že jeho manželka pracovala pre vplyvného podnikateľa Norberta Bödöra, vášho švagra?
Aký je problém s pánom Bödörom?

Ide o vplyvného muža, ktorému premiér chodí na oslavy, ktorý poberá desiatky miliónov eur dotácií, vlastní jednu z najväčších bezpečnostných agentúr a zavraždený novinár písal aj o jeho podnikaní.
Boli sme súčasťou jednej rodiny aj predtým, než som sa stal policajným prezidentom. Je absolútne čistý, nič nezprivatizoval, zamestnáva dvetisíc ľudí a napriek tomu ho médiá vykresľujú ako mafiána. Rodinu si predsa nevyberáte, každý má nejakú a nejakých známych, ale to ešte neznamená, že ovplyvňujú našu prácu. Ja sa cítim odborne nezávislý.

A je nezávislé aj vyšetrovanie?
Vyšetrovatelia pracujú samostatne, celý tím je najväčším, aký kedy od vzniku samostatnej slovenskej polície vznikol. Robí sa množstvo úkonov. Toto však nie je futbalový zápas, aby sme všetko komentovali. Vyšetrovatelia potrebujú pracovať, majú viac verzií. Samozrejme kľúčové je, kedy povieme, že máme páchateľa.

To práve vy ste však na začiatku vyšetrovania popisovali všetky vyšetrovacie verzie, a to nezvyčajne konkrétne, hoci ste ich druhý deň dementovali ako nepravdepodobné. Jeden deň ste oznámil, že policajti majú stopu, že sa dvaja drogoví díleri dohovárali, že sa stretnú v piatok vo Veľkej Mači so zbraňami. Dva dni po smrti novinára. Muselo vám byť predsa jasné, že to nebude mať spojitosť.
Ja nepovažujem za žiadnu chybu, že som bol takto otvorený. Vražda novinára je niečo tak výnimočné, že práve preto sme komunikovali viac, než je obvyklé. Keby sme nehovorili tak intenzívne, bol by efekt horší a čelili by sme kritike, čo sme urobili a prečo už nemáme páchateľa.

Čudujete sa takým otázkam?
Nie, sám každú hodinu a každý deň očakávam, že ku mne do kancelárie vstúpi riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry a oznámi, že máme páchateľa. Verte, že to si prajem zo všetkého najviac.

Ľudia na demonštráciách volali po rezignácii premiéra Fica, ministra vnútra Kaliňáka a vás. Zostávate posledný.
To boli ich rozhodnutia (Fica a Kaliňáka - pozn. red.). Neviem, či ich k tomu viedol tlak z ulice. Prekáža mi, ak sa personálna politika v policajnom zbore robí mediálne a na ulici. Náš služobný zákon hovorí jasne, prečo má ktorý činiteľ odstúpiť.

Ako dlho ste schopný odolávať tlaku verejnosti?
Pre slovenského policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podstatné, či to bude zajtra, alebo odstúpi za týždeň, za mesiac. Ja som pracoval na novom zákone, ktorým sa bude riešiť výber nového prezidenta, a tak či tak by som tento rok na jeseň končil vo svojej funkcii. Je mi preto jedno, či to bude o pár týždňov skôr. A áno, prvýkrát hovorím - či odstúpim, je jedna z úvah, ktorú teraz vyhodnocujem. A ak si poviem, že to poškodzuje mojich kolegov, možno aj odstúpim. Ja si však žiadne osobné pochybenia nepripúšťam, hoci sa o mne teraz hovorí, že som vrah, mafián a ktoviečo.

Je vám napríklad tiež vyčítané, že polícia pod vaším vedením robí vo vyšetrovaní Kuciakovej vraždy nelogické kroky.
Aké napríklad?

Keď pred smrťou písal článok o podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, ktorý sa mu následne vyhrážal, že ho zlikviduje a bude na neho a jeho rodinu hľadať špinu, podal Kuciak trestné oznámenie. Polícia však Kočnera ani nevypočula. To je bežné?
Na trestné oznámenie mal konkrétny vyšetrovateľ dvanásť dní. Žiadnych 44 dní, ako sa tvrdí, to na stole vyšetrovateľa neležalo. Putovalo medzi útvarmi, pretože sa muselo stanoviť, kto ho bude riešiť.

Prečo však Kočner nebol vypočutý okamžite, keď išlo o tak závažné podozrenie, kedy sa Kuciak obával o život?
Hneď na začiatku som sa divil, prečo nebola vypočutá osoba, ktorá je v trestnom oznámení označovaná ako osoba podozrivá, ale znovu hovorím, vyšetrovateľ na to mal dvanásť dní.

Bola to chyba?
Jasné, že to bola chyba. Prípad sa dorieši, prevzala si ho Národná kriminálna agentúra, a ak by bol preukázaný podozrivému trestný čin, bude potrestaný.

Okamžite po náleze tiel polícia hovorila o talianskej stope, možnom prepojení s talianskymi podnikateľmi žijúcimi na východnom Slovenskom. Policajná razia v ich domoch prišla po štyroch dňoch, kedy už ich mená napísali všetky médiá a vyspovedali ich všetci reportéri.
Polícia sa nemôže zobrať a vstúpiť svojvoľne do domu, potrebuje súhlas súdu. Ten postup bol podľa pravidiel.

Nebolo však neskoro?
Museli sme raziu urobiť. Museli sme zistiť, či sa v dome nenachádza niečo, čo by malo súvislosť s trestným činom. Poviem to inak - keby sme neurobili vôbec nič, čomu by sme teraz čelili? Aj tí najlepší profesionáli môžu urobiť chybu a zanechať za sebou stopu. A aby sme vylúčili alebo potvrdili účasť týchto ľudí na tomto trestnom čine, museli sme raziu urobiť. Potom prišiel tlak, aby sme už toľko o vyšetrovaní prípadu neinformovali. Hoci ja by som aj ďalej informoval o ďalších verziách - napríklad o tom, že už teraz preverujeme možno štvrtú či piatu.

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:34