StoryEditor

Nicholsonová vyzýva Matečnú: Prestaňte hrať divadlo a priznajte si vinu za podvody s agrodotáciami

09.04.2018, 15:30
Autor:
klkl
Ministerka pôdohospodárstva je podľa Lucie Nicholsonovej priamo zodpovedná za problémy s pôdou a dotáciami na východnom Slovensku.

Podpredsedníčka SaS Ludia Nicholsonová tvrdí, že Slovenský pozemkový fond (SPF) pod vedením dnešnej ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) mal neoprávnene odobrať pôdu na východnom Slovensku malým farmárom, medzi nimi aj Jurajovi Bérešovi a prideliť ju firme I.P. Construct, v ktorej figuruje Patrik Šuchta. 

Ten má byť nepriamo napojený aj na bývalú poslankyňu Smeru Ľubicu Roškovú, ktorá sama sporne čerpala na východe agrodotácie.

Nezákonné odstúpenie od zmlúv

Nicholsonová predložila dokumenty, podľa ktorých mala byť pôda minimálne v Bérešovom prípade odobratá neoprávnene. Nicholsonová najprv poukázala na stanovisko právneho oddelenia SPF, ktoré hovorilo o tom, že "neexistuje právny dôvod, aby sa odstúpilo od nájomných zmlúv medzi SPF a pánom Bérešom."

Vtedajšia šéfka SPF, Gabriela Matečná však aj napriek tomu podpísala odstúpenie od týchto zmlúv. V ňom boli uvedené dva dôvody, ktoré boli podľa Nicholsonovej vymyslené.

Vymyslené dôvody

Prvým malo byť, že Béreš túto pôdu nevyužíval na dohodnuté účely. Na čo Nicholsonová prezentovala stanoviská niekoľkých obcí, v ktorých katastroch sa dotknutá pôda nachádzala, ktoré jasne deklarovali, že Béreš na nej sadil plodiny a obrábal ju.

Druhým dôvodom malo byť, že Béreš nereaguje na písomnosti, ktoré mu zasielal SPF. Poslankyňa SaS uznala, že tak skutočne bolo. Béreš mal mať podľa nej rakovinu a v tom čase sa liečil v Česku v protónovom centre.

Nicholsonová zároveň dodala, že pôdu, ktorú SPF odobral Bérešovi následne prenajal firme Patrika Šuchtu. "Doktor Béreš prišiel nie len o pôdu ale aj prakticky o všetky peniaze z argodotácií, ktoré mu prináležali a niekto iný dostal tie dotácie. Tým niekym bola firma I.P. Construct. Béreš miesto toho dostával pokuty," dodala na tlačovej besede Nicholsonová.

Výzva Matečnej

"Pani ministerka prestaňte sa už tváriť, že ste sa o tomto všetko dozvedeli z článku Andreja Bána, to je jeden brutálny výsmech do tváre všetkým roľníkom, ktorí skončili ako Imrich Béreš. Výzývam vás, aby ste prestala hrať divadlo a priznali si vinu za podvody z pôdou a agrodotáciami," vyhlásila Nicholsonová.

"Vyzývam vás, aby ste povedali rodinám Bérešovcov ale aj ďalších farmárov, ktorých ľudia ako ste vy obrali o všetko, o pôdu aj o zdravie, kedy sa dostanú späť k pôde, ktorú roky poctivo obrábali," dodala podpredsedníčka SaS.

Nesie priamu zodpovednosť

Podľa Nicholsonovej je Matečná za podvody s pôdou a agrodotáciami na východe Slovenska priamo zodpovedná a neobstoja argumenty o tom, že si nemala šancu študovať každý jeden dokument, ktorý podpisovala.

"Po prvé, keď je v pozícii generálnej riaditeľky SPF, ona je zodpovedná a nikto iný. Ona niečo podpisuje a musí vedieť, čo podpisuje. Keď tvrdí, že za to nie je zodpovedná, tak by som pochybovala o tom, aká bola jej kompetencia a svojprávnosť na čele SPF," vyhlásila na adresu ministerky Nicholsonová.

"Ona a nikto iný je zodpovedná aj za ľudí, ktorí jej tieto zmluvy posúvajú. Ale je tam len jej podpis a nie podpis týchto ľudí," dodala podpredsedníčka SaS.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 03 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:12