StoryEditor

Drucker sa dostal k pozemkom za 1,5 milióna, tvrdí Matovič: Je to úplatok za štedrosť?

09.04.2018, 14:17
Autor:
TASRTASRredred
Šéf OĽaNO tvrdí, že pozemky v hodnote 1,5 milióna získala manželka ministra vnútra za 120-tisíc.

Manželka ministra vnútra Tomáša Druckera Lucia mala za mimoriadne výhodné ceny získať pozemky od firmy, ktorej mal jej manžel "dohadzovať" zákazky. Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Drucker všetky obvinenia rezolútne odmieta a tvrdí, že sú vykonštruované.

​Od firmy Rempo, ktorá podľa Matoviča získala za ministrovania Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka a Martina Glváča, ale aj od Slovenskej pošty, na ktorej čele bol práve Drucker, štátne zákazky za desiatky miliónov eur, mala Druckerová kúpiť pozemky v Trnave a v Špačinciach.

Šéf OĽaNO tvrdí, že pozemky v hodnote 1,5 milióna získala za 120-tisíc. 

"Rozdiel medzi tými sumami? 1 380 000. A ja sa teraz pána ministra pýtam: Je toto úplatok za to, že bol tak veľmi štedrý a za to, že zatajoval zmluvy s firmou Rempo, ktorej majitelia sú tí, ktorí predali Druckerovcom pozemky? Je to protihodnota za to, že Kaliňák, Počiatek, Glváč dohadzovali firme Rempo zákazky dlhé roky za niekoľko desiatok miliónov eur a takýmto spôsobom pani Druckerová robí výberčího. Pán Drucker, dlžíte nám zásadné odpovede," povedal Matovič. "Je toto úplatok za to, že bol tak veľmi štedrý?"

Firma, ktorá mala zarábať na štátnych zákazkách

Drucker mal ešte ako šéf Slovenskej pošty - bol na jej čele v rokoch 2012 až 2016 - utajovať zmluvy s firmou Rempo. Rovnako mala táto firma získavať zákazky aj od ministerstiev, na ktorých čele stáli Robert Kaliňák, Ján Počiatek a Martin Glváč. Matovič to tvrdí s tým, že Rempo mala získať na zákazkách od štátu desiatky miliónov eur a tendre jej boli šité na mieru.

Firma Rempo má na portáli Z našich daní uvedené štátne zákazky v hodnote 50 miliónov eur. "Okrem posledných dvoch rokov, tie tam zrejme nie sú nahodené," tvrdí Matovič. Nie sú tam však zákazky, ktoré tejto firme mal dať Drucker.

Matovič ako príklad ukázal zmluvu medzi Slovenskou poštou a Rempom, ktorú podpísal Drucker a Klára Dvorecká. Práve ona a jej manžel, Dušan Dvorecký, sú však podľa Matoviča zároveň spoločníkmi vo firme Rempo.

Pozemky v Špačinciach

Následne podľa Matoviča prichádza časť B. "V tom čase sa za záhadných okolností na SPF rozhoduje, že pani, ktorá si nárokovala dlhé roky reštitúcie v Dolnom Trhovišti v okrese Hlohovec, tak zrazu sa jej vychádza v ústrety. Samozrejme nie jej, ale ľuďom, ktorí od nej odkúpili právo na reštitúcie. Namiesto Dolného Trhovišťa sa uspokojuje jej reštitučný nárok v obci Špačince pri Trnave," tvrdí.

Podotkol, že ide o iný okres. "Aj zo zákona vyplýva, že sa má uspokojiť nárok v katastri alebo v tom okrese," uviedol.

Má prísť k podpisu zmluvy, kedy sú namiesto pozemkov v Dolnom Trhovišti firme Mlynské pole pridelené pozemky v katastrálnom území Špačiniec s plochou 50-tisíc metrov štvorcových. Vo firme Mlynské pole sú podľa Matoviča spoločníčkou Klára Dvorecká a konateľ Dušan Dvorecký. "Dvorní dodávatelia pre Kaliňáka, Počiatka, Glváča a Druckera," dodal šéf OĽaNO.

Stále "tá istá skupina ľudí"

V máji 2016 sa mala Druckerova manželka Lucia stať majiteľkou firmy Logaro a následne sa mala stať majiteľkou časti pozemkov v Špačinciach, ktoré získala zrejme od firmy Mlynské pole. "Nie je vidieť v katastri, či to nakupovala priamo od Mlynského poľa, ale predpokladáme, že áno, lebo nemalo by to zmysel, aby to išlo ešte cez nejakú ďalšiu ruku," povedal Matovič.

Druckerová mala podľa Matoviča získať podiel na ďalších dvoch pozemkoch v Trnave. Pri pozemkoch v Trnave nie je jasné, od koho ich manželka šéfa rezortu vnútra kúpila, no možno sa domnievať, že od Dvoreckej, tvrdí Matovič. "To už je otázka na pána ministra Druckera," dodal.

Všetky pozemky sú podľa neho dokopy v hodnote 1,5 milióna eur, no Druckerová za ne mala zaplatiť 120-tisíc eur.

"Pri všetkých týchto pozemkoch sa stále pohybuje tá istá skupina ľudí, hlavne je tam pani Dvorecká, Dvorecký a potom pár ľudí, ktorí všetci začínali svoju kariéru v Harley Davidson klube s Kaliňákom, Počiatkom," vyhlásil Matovič.

"Pýtam sa pána Druckera, či je viac takýchto pozemkov, ktoré extra výhodne s viac ako 90-percentnou zľavou nakúpila jeho manželka. Pýtam sa pána Druckera, prečo neoznámil tento svoj konflikt záujmov v čase, kedy sa konal. Vtedy, keď obchodovala jeho manželka s človekom, ktorému on dohadzoval zákazky," pýtal sa Matovič.

Drucker zásadne odmieta takéto nekorektné prepojenia

Drucker rezolútne odmieta Matovičove vykonštruované obvinenia o tom, že jeho manželka nadobudla pozemky pod cenu a tvrdí, že podnikanie jeho ženy je postavené rýdzo na trhových princípoch. Drucker zároveň uisťuje, že jej podnikanie nie je v žiadnom prípade nijako spojiteľné s jeho pôsobením v akejkoľvek verejnej funkcii.

"Vymyslené konštrukcie a interpretácie o prepojeniach kúpy pozemkov a špekuláciách o výnosoch Tomáš Drucker zásadne odmieta," napísal jeho tlačový odbor s tým, že minister je kedykoľvek pripravený na porovnanie dodávok a plnenia vo vzťahu k spoločnosti Rempo do Slovenskej pošty počas jeho pôsobenia ako predsedu predstavenstva s plnením pred jeho nástupom čo do rozsahu a vysúťažených cien.

"Spoločnosť Rempo dodáva široký sortiment tovarov desiatky rokov na Slovenskú poštu, ako aj mnohým iným organizáciám štátneho sektora a mnohým súkromným spoločnostiam. Tomáš Drucker zásadne odmieta takéto nekorektné prepojenia pôsobnosti spoločnosti Rempo s jeho osobou a s podnikaním jeho manželky," uviedlo ministerstvo.

Podľa rezortu podnikanie Druckerovej manželky v území Špačince (okres Trnava) bolo realizované s cieľom rezidenčnej výstavby na komerčné účely. "Pozemky v Špačinciach nadobudla spoločnosť Logaro, s.r.o., koncom roka 2016 za cenu 8,94 eura za štvorcový meter bez DPH. V priebehu roka 2017 sa na týchto pozemkoch v celom území realizovali developerské práce. V procese ich realizácie o toto územie prejavila záujem iná developerska spoločnosť za kúpnu cenu 37 eur za štvorcový meter bez DPH. Celé územie, vrátane pozemkov vlastnených spoločnosťou Logaro, bolo odpredané na konci roka 2017," vysvetľuje Drucker.

Čo sa týka pozemkov v extraviláne mesta Trnava, v tomto prípade ide podľa jeho slov o ornú pôdu, ktorá je v súčasnosti poľnohospodársky užívaná, a na ktorej územný plán neumožňuje žiadnu výstavbu. "Tieto boli nadobudnuté za cenu 0,85 eura za štvorcový meter, čo je pre danú lokalitu a daný stav plochy cena trhovo obvyklá," dodal.

Podobne ako Drucker reagujú na Matovičove obvinenia majitelia a konatelia spoločnosti Rempo Klára Dvorecká a Stanislav Baláž, ktorí označili Matovičove slová za 'vyfabulované konštrukcie'. "Rempo je renomovaná, fungujúca spoločnosť, pôsobiaca na trhu desiatky rokov a voči vyfabulovaným konštrukciám a prepojeniam pána Igora Matoviča, ktoré prezentoval na dnešnej tlačovej konferencii, sa spoločnosť ostro ohradzuje a podnikne všetky právne kroky v danej veci," uviedli.

01 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 02 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-04 11:50:58 - Feat.: - Title: Drucker zakazuje mobily na školách. Pre prvé tri ročníky úplne, potom platia výnimky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:02