StoryEditor

Matečná k prípadu Roškovej: Ide o sofistikovaný podvod, niekto o tom musel vedieť

09.04.2018, 14:13
Autor:
chocho
Podľa ministerky pôdohospodárstva sú podozrenia okolo Ľubice Roškovej "prípad, ktorý ušiel."

Je to "vysoko cielený a sofistikovaný subvenčný podvod", o ktorom "niekto musel vedieť". K prípadu exposlankyne Smeru a bývalej okresnej šéfky tejto strany Ľubice Roškovej, ktorá čelí vážnym podozreniam v súvislosti s podvodmi pri udeľovaní agrodotácií, to uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Tá bola hosťom relácie Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Prípad, ktorý ušiel

"Práve naopak, sme tu preto, aby sme vysvetľovali," reagovala Matečná na otázku moderátora, či nezvažuje odstúpiť z funkcie ministerky. Myslí si, že pokračovať je správne.

Matečná tvrdí, že každoročné kontroly prideľovania agrodotácií z európskych inštitúcií konštatujú, že "riziková analýza a výber kontrol na mieste je korektný a je v súlade s nariadením."

Podľa ministerky sú podozrenia okolo Roškovej "prípad, ktorý ušiel."

"Čo, keď je to systém?" kontroval Závodský. "Nie je to systém," odvetila ministerka a dodala, že si tým je definitívne istá. Dôvodom podľa nej je, že systém kontrol je korektný a správny.

Niekto o tom musel vedieť

Závodský však argumentoval tým, že exposlankyňa Smeru získala agrodotácie na vyasfaltovanú plochu či na letisko.

"To je kombinácia troch zhodných vecí, o ktorých, samozrejme, niekto musel vedieť, kto jej (Roškovej, pozn. red.) to dal a je to naozaj vysoko cielený a sofistikovaný subvenčný podvod," odpovedala šéfka agrorezortu.

Trestným oznámením, ktoré v marci v súvislosti s týmto prípadom podal šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, sa podľa Matečnej začala Generálna prokuratúra ihneď zaoberať.

Následne ministerka pripustila, že nie je 100-percentná istota, že sa podobné veci nedejú aj v iných častiach Slovenska. "To by sme museli robiť 100 percent kontrol na mieste, to nie je technicky možné. Ani finančne to nie je možné, nerobí to žiadna krajina."

Roškovej firma Agro Porúbka mala poberať agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 02 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 03 - Modified: 2024-03-18 15:16:18 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková predložila péenku do konca týždňa, súd s exposlankyňou Smeru sa blíži k verdiktu 04 - Modified: 2024-03-18 10:03:14 - Feat.: - Title: Kauza agrodotácií: Na hlavnom pojednávaní vypovedal manžel obžalovanej Ľubice Roškovej 05 - Modified: 2024-03-12 16:16:59 - Feat.: - Title: "Grófke" hrozí prepadnutie majetku a vysoký trest. Exposlankyňa Smeru vinu popiera a na súdy nechodí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:39