TASR – František Iván
StoryEditor

Posun v kauze Vadala, prokuratúra žiada vydávaciu väzbu

09.04.2018, 10:59
Autor:
TASRTASR
Antonino Vadala podnikajúci na Slovensku je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami.

Krajská prokuratúra (KP) v Košiciach podala na súde návrh na vydávaciu väzbu pre talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý je v Taliansku trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz.

"Originál európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny sme doručili spolu s návrhom na vydávaciu väzbu Krajskému súdu v Košiciach,“ uviedol v pondelok hovorca košickej KP Milan Filičko.

O návrhu prokuratúry môže krajský súd rozhodovať až po tom, čo Najvyšší súd (NS) SR rozhodne o sťažnosti obvineného proti súčasnej predbežnej väzbe. "Ak súd vyhovie nášmu návrhu, bude pokračovať predbežné vyšetrovanie prokurátora, v ktorom sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre meritórne rozhodnutie, či sa európsky zatýkací rozkaz vykoná a či bude osoba vydaná," konštatoval Filičko.

Vadala podnikajúci na Slovensku je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

"Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Účelom vydávacej väzby, o ktorú žiadame, je zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze," doplnil hovorca KP.

Polícia zadržala 42-ročného Vadalu 13. marca, o dva dni neskôr rozhodol sudca košického krajského súdu o jeho vzatí do predbežnej väzby. Proti tomuto rozhodnutiu podal obvinený sťažnosť.

O aktivitách a kontaktoch talianskeho podnikateľa na Slovensku písal okrem iného pred svojou násilnou smrťou investigatívny novinár Ján Kuciak.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 03 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 04 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave 05 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:27