StoryEditor

Miliarda na šport - štát hľadá správny kľúč na rozdelenie

14.06.2005, 00:00
Približne miliarda korún. Toľko rozdeľuje štát každý rok medzi niekoľko desiatok športových organizácií. Kľúčové kritérium? Dnes sú to dosiahnuté výsledky. Štátni úradníci, poslanci i zástupcovia športových zväzov upozorňujú - pravidlá financovania treba zmeniť.

Približne miliarda korún. Toľko rozdeľuje štát každý rok medzi niekoľko desiatok športových organizácií. Kľúčové kritérium? Dnes sú to dosiahnuté výsledky. Štátni úradníci, poslanci i zástupcovia športových zväzov upozorňujú - pravidlá financovania treba zmeniť. "Je to havarijná situácia a neprináša kvalitu," hovorí šéf Slovenskej únie športu a bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc. Model financovania mení nový zákon o športe, ktorý by mal do konca júna predložiť kabinetu minister školstva Martin Fronc. Pôvodne tak mal urobiť do 30. apríla. Hoci zákon nie je ani v medzirezortnom pripomienkovom konaní, už dnes má svojich odporcov.

Zákon o športe
"Zákon je už v paragrafovom znení, treba doladiť technické aspekty," avizuje hovorkyňa Ministerstva školstva (MŠ) SR Monika Murová.
Návrh by mal riešiť nielen oblasť financovania, ale aj postavenie profesionálnych športovcov, dobrovoľníctvo, akreditáciu vzdelávacích aktivít v oblasti športu či boj proti dopingu. "V otázkach financovania chceme časť kompetencií presunúť aj na športové subjekty," dodal generálny riaditeľ sekcie štátnej starostlivosti o šport MŠ Stanislav Kosorín. Peniaze by mala po novom rozdeľovať Agentúra pre šport, ktorá by spadala priamo pod rezort školstva. V agentúre by sedeli aj zástupcovia národných športových federácií. Filc s tým nemá problém, ale zdôrazňuje, že cez agentúru by mali tiecť všetky štátne dotácie. "Zároveň by mohla vykonávať aj podnikateľskú činnosť." Podľa neho by mali byť motivovaní k sponzoringu aj súkromné subjekty, čo platná legislatíva sťažuje.

Dzurindov tím
Rezortný návrh má však konkurenciu - svoju verziu o. i. aj financovania športu pripravuje tiež pracovný tím premiéra Mikuláša Dzurindu. Projekt sa volá Odstraňovanie bariér, rozvoj a popularizácia športu na Slovensku. "Náš projekt je koncipovaný širšie - v otázke použitia štátnych peňazí či definovania štátom prioritne financovaných športových odvetví sa však stretávame," vysvetlil vedúci tímu Jozef Tokoš. Podľa neho by sa mali štátne peniaze sústrediť na desať až pätnásť vybraných športov. Cieľom nie sú konkrétne subjekty, ale aktivity. Väčšina peňazí by sa mala prerozdeľovať cez verejné súťaže. Tokoš odmieta, že by práca tohto tímu zasahovala do kompetencií rezortu školstva. "Vzájomné konzultácie s autormi zákona o športe slúžia na odstránenie prípadných rozporov." Premiér sa už pritom nechal počuť, že oblasť športu považuje za svoju "parketu".

Nulové šance
Froncov zákon môže aj v tomto prípade naraziť na odpor NR SR. "Nemá šancu," zhodne tvrdia členovia parlamentného školského výboru Stanislav Kropilák (ANO) a Dušan Čaplovič (Smer). Druhý menovaný už dokonca pripravuje návrh zákona o športe. "Časť výnosov z lotérií by mala ísť priamo na šport, pričom o rozdelení peňazí by mali rozhodovať odborníci bez osobných záujmov." Pripomeňme, že podľa platného zákona o hazardných hrách sú všetky peniaze z lotérií súčasťou štátneho rozpočtu. Aj podľa nezávislého poslanca Ladislava Polku je na reformu financovania športu neskoro - mala sa predložiť v prvých dvoch rokoch funkčného obdobia. "Z hry treba vylúčiť rôzne organizácie, ktoré bojujú o peniaze de facto na úkor športovcov."

Tiene nad financovaním športovcov

Slovenský lyžiarsky zväz
- rezort financií zistil, že zväz v rokoch 1999 až 2003 porušil niekoľko zákonov - nepoužíval metódu verejného obstarávania, neviedol účtovníctvo zákonným spôsobom, dotácie od štátu prijímal na podnikateľský účet. Štát mal prísť o vyše 70 miliónov Sk. Vyšetrovateľ obvinil vtedajšieho predsedu zväzu Júliusa D. z trestného činu porušovania záväzných pravidiel hospodárskeho styku. Zväz už dva roky nedostáva štátne dotácie, ako pokutu musí uhradiť ešte približne 200 miliónov Sk.
Slovenský futbalový zväz
- kontrola ministerstva financií zistila porušenia zákonov, nezrovnalosti dosiahli takmer 30 miliónov Sk, pokuta je asi 270-tisíc Sk.
Slovenský hokejový zväz
- Úrad boja proti korupcii zastavil 30. mája tohto roka trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu sprenevery. Polícia vyšetrovala hospodárenie zväzu v rokoch 1997 až 1998.
ŠK Slovan Bratislava - dlhy za viac ako 250 miliónov Sk
- v júni 2004 vtrhli do sídla kukláči, zapečatili vstup do objektu a zaistili vstup do štadióna. Dôvodom mali byť nezrovnalosti v účtovníctve tohto najznámejšieho futbalového klubu v SR. Trestné stíhanie vo veci pokračuje, zatiaľ neboli obvinené konkrétne osoby. Za éry Jána Duckého klub financoval aj SPP. S menom klubu sa spájali aj kontroverzní podnikatelia ako Jozef Svoboda či Peter Čongrády. Obidvaja boli zavraždení, pričom polícia ich označila za vplyvných mužov podsvetia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:00