TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Za registráciou sloganu a politickej strany Za slušné Slovensko sú tí istí ľudia

07.04.2018, 00:00
Každá strana si registruje ochrannú známku, tvrdí Magda Želeňáková, členka prípravného výboru politickej strany Za slušné Slovensko.

Za pokusom o registráciu sloganu Za slušné Slovensko na Úrade priemyselného vlastníctva a zakladaním politickej strany s rovnakým názvom stoja tí istí ľudia. Pre HN to potvrdila Magda Želeňáková z prípravného výboru vznikajúcej strany a košický advokát Branislav Granec, ktorý podľa registra úradu požiadal o ochranu sloganu. Obaja pritom nemajú nič spoločné s organizátormi pochodov Za slušné Slovensko.

Podľa Želeňákovej si ochrannú známku na úrade registruje každá strana . „Máme politické a nekomerčné ciele a nechceme, aby sa značka zneužila na marketingové akcie, zárobkovú činnosť či iný merchandising kýmkoľvek,“ odpovedá Želeňáková na otázku, aké majú so známkou plány v prípade, že ju úrad napokon zaregistruje.

Z iniciatívy Za slušné Slovensko určite nevznikne politická strana, vyhlásila včera v HNtelevízii jedna z organizátoriek protestov Karolína Farská (celý rozhovor si pozrite tu):

​Podanie prihlášky na ochranu známky však automaticky neznamená jej zaregistrovanie. Úrad ešte musí preskúmať, či nie sú dôvody na zamietnutie zapísania do registra. A práve to chcú organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko využiť.

„Budú vznášané námietky, lebo tam je právo prednosti, to sú konkrétni ľudia, ktorí to vymysleli a právnici, ktorí nám pomáhajú, to budú napádať,“ hovorí jeden z organizátorov zhromaždení Juraj Šeliga. Zároveň dodal, že aj organizačný tím podá prihlášku na ochranu známky.

A nie je vylúčené, že vo svojom snažení budú úspešní. Právo napadnúť pokus o zápis do registra má totiž aj osoba, ktorej by to mohlo zasiahnuť do autorských práv.

„V danom prípade bude preto potrebné preukázať, že slogan či značku Za slušné Slovensko možno právne kvalifikovať ako autorské dielo a autorstvo k nej pripísať konkrétnej osobe, teda že namietateľ je podľa zákona o ochranných známkach autorom zhodného označenia, aké je predmetom prihlášky ochrannej známky,“ hovorí Ján Falath, partner advokátskej kancelárie Urban Falath Gašperec Bošanský.

Na zakladanie strany s názvom, pod ktorým sa konajú demonštrácie po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a na žiadosť o zaregistrovanie ochrannej známky upozornili HN vo štvrtok.

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-02-14 12:00:16 - Feat.: - Title: Nová politická strana na obzore. Volt Slovensko vznikla ako pobočka platformy, do eurovolieb pôjde samostatne 03 - Modified: 2023-01-17 12:03:39 - Feat.: - Title: Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov 04 - Modified: 2022-02-06 08:31:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku by malo vzniknúť šesť nových politických strán. Medzi nimi aj Vallova či Hattasova 05 - Modified: 2021-10-02 15:25:58 - Feat.: - Title: Maďarská Aliancia si zvolila vedenie. Predsedom bude doterajší šéf SMK
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:08