StoryEditor

Pellegrini reaguje na nespokojnosť farmárov z východu, uskutoční sa veľké stretnutie

06.04.2018, 11:58
Autor:
chocho
Stretnutie by sa malo konať vo štvrtok v Košiciach.

O vážnych problémoch farmárov na východe Slovenska dnes rokovali premiér Peter Pellegrini a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Výsledkom je iniciácia veľkého stretnutia predstaviteľov štátu a orgánov činných v trestnom konaní s farmármi. Pellegrini a Matečná o tom informovali na spoločnej tlačovej besede.

"Každý občan sa musí domôcť spravodlivosti, nebudem tolerovať, aby sa komukoľvek diala krivda, je jedno v ktorej časti krajiny," vyhlásil Pellegrini.

Pellegrini chce prijať farmárov v Bratislave

Budúci týždeň preto zvolávajú veľké stretnutie s farmármi na východe Slovenska. Zúčastniť sa ho okrem nespokojných poľnohospodárov má Matečná, šéf Slovenského pozemkového fondu, šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry, prezident policajného zboru, krajský riaditeľ polície v Košiciach, košický krajský prokurátor a zástupca krajského súdu.

Pellegrini s Matečnou spresnili, že stretnutie by sa malo konať vo štvrtok v Košiciach s tým, že čas a miesto bude ešte upresnené.

"Chcem, aby sa rokovania zúčastnili signatári iniciatívy poľnohospodárov, ktorí iniciovali aj včerajší (5.4.) protest a aby sme im dali tak možnosť hovoriť so všetkými relevantnými orgánmi, ktoré majú v tomto prípade čo povedať. Chceme zistiť, kde v reťazci mohla nastať alebo nastala chyba," povedal predseda vlády.

Premiér si od stretnutia sľubuje, že nepokojní poľnohospodári budú môcť vysvetliť, kde sa z ich pohľadu stali chyby, nech môžu "byť na všetkých úrovniach prijaté opatrenia, aby sa zlyhania definitívne odstránili."

Zároveň vyhlásil, že po stretnutí v Košiciach je pripravený farmárov prijať aj na Úrade vlády v Bratislave. 

Ministerka pripustila zmeny v občianskom zákonníku

Matečná vidí problém najmä v tom, že orgány činné v trestnom konaní nekonajú. "Ministerstvo pôdohospodárstva v tomto veľa nevie urobiť, ak nekonajú," povedala.

"Nie je možné, ak sú dvaja poľnohospodári na poli, jeden zaseje a druhý zožne a polícia nekoná, aby malo zodpovednosť ministerstvo pôdohospodárstva," zdôraznila. Pripustila, že cestou k vyriešeniu situácie môže byť aj zmena občianskeho zákonníka, musí však podľa nej prísť k dohode na úrovni koalície. 

"Ak protestujúci (poľnohospodári) budú mať návrhy a nápady, čo v práci ešte zlepšiť, čo sme doteraz aj robili, prijmeme ich návrhy do legislatívneho procesu. Ak ich budeme môcť prijať čo najskôr, určite tak vykonáme," doplnila agroministerka.

01 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 02 - Modified: 2024-05-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy? Hlas sa snaží chopiť svojej šance 03 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 22:15