StoryEditor

Reakcie politikov na smrť Pavla Pašku

06.04.2018, 11:50
Autor:
pebpebTASRTASR
Pavol Paška zomrel na infarkt vo veku 60 rokov. Skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice.

Prezidenta SR Andreja Kisku zaskočila náhla smrť bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, rodine a príbuzným vyjadril úprimnú sústrasť.

"Prezidenta zaskočilo náhle úmrtie Pavla Pašku a vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym," napísal Kiskov hovorca Roman Krpelan v písomnom stanovisku.

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril, že ho správa o úmrtí Pašku hlboko zarmútila. Bývalého šéfa parlamentu označil za svojho dlhoročného kolegu, priateľa a spolustraníka.

"Bol to človek, ktorý stál na čele Národnej rady Slovenskej republiky šesť rokov a preto navždy zostane zapísaný v novodobej politickej histórii Slovenskej republiky," vyhlásil predseda vlády. Pellegrini v mene svojom aj vlády vyjadril "všetkým pozostalým a celej rodine našu hlbokú a úprimnú sústrasť."

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko vyjadruje úprimnú sústrasť rodine Pavla Pašku. Vo vestibule parlamentu bude v piatok popoludní možné zapísať sa do kondolenčnej listiny.

"Ťažko sa hľadajú slová, keď predčasne odíde človek. O to ťažšie, keď zastával takú vysokú funkciu a osobne som ho poznal. Videl som v poslednej dobe, ako sa trápi z toho, čo sa v tejto spoločnosti deje. Je mi veľmi ľúto, že nás Pavol Paška, človek vzdelaný, múdry, opustil. Chcel by som vyjadriť čo najúprimnejšiu sústrasť celej rodine, skloniť hlavu," uviedol predseda parlamentu.

Správa o odchode Pavla Pašku osobne zasiahla ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Rodine vyjadruje úprimnú sústrasť. "Nečakane skoro odišiel dlhoročný priateľ, múdry a vzdelaný človek, štátnik, s ktorým som aj v tvrdom svete politiky veľa prežil a vážil som si ho. Je to veľká strata a bude nám mnohým chýbať. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym. Česť jeho pamiatke," uviedol pre TASR Žiga.

Správa o úmrtí bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku zaskočila aj dlhoročného podpredsedu parlamentu a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára"Správa o úmrtí Pavla Pašku, človeka v mojom veku, ma zaskočila. V tejto chvíli by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým," uviedol Bugár.

Zaskočený a šokovaný je aj Pavol Hrušovský, ktorý tiež v minulosti zastával post šéfa parlamentu za KDH.

"Som z toho smutný, aj keď sme vždy boli na opačných stranách a nikdy sme v koalícii nespolupracovali. Ale s Pavlom Paškom sme mali dobrý vzťah. Bol schopný filozof a vnášal do politiky nové prvky. Aj keď sme na viaceré veci mali rozdielny názor, som z tejto správy šokovaný a smutný," povedal pre TASR Hrušovský.

​Náš dlhoročný kolega, straník a v prvom rade priateľ dnes odišiel. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine a ďalším pozostalým. Na sociálnej sieti to v reakcii na úmrtie Pavla Pašku napísala jeho materská strana Smer-SD.

Svoju úprimnú sústrasť vyjadrili viacerí opoziční politici. Predseda SaS Richard Sulík, ktorý v minulosti zastával funkciu predsedu Národnej rady SR, vyjadruje úprimnú sústrasť rodine zosnulého bývalého šéfa parlamentu Pavla Pašku.

"Každá smrť človeka, hlavne náhla, je tragédiou. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine," povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.
Kondoluje aj jeho stranícky kolega Peter Pčolinský. "Napriek tomu, že to bol náš politický konkurent, každé úmrtie človeka bez ohľadu na politickú príslušnosť je tragédia. Veľmi ma to prekvapilo, som šokovaný," uviedol.

Úprimnú sústrasť rodine vyjadril na sociálnej sieti aj nezaradený poslanec Martin Poliačik.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič reagoval tým, že zomrel človek, ktorý si myslel, že sa dá všetko kúpiť. "Ale zabudol, že Boha nepodplatí. Teraz ho čaká ten najspravodlivejší súd," doplnil s tým, že rodine zosnulého vyjadruje úprimnú sústrasť.

Pavol Paška zomrel na infarkt vo veku 60 rokov. Skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice.

Paška bol predsedom parlamentu dvakrát. Svoje druhé funkčné obdobie však ukončil predčasne v roku 2014 v súvislosti s kauzou predraženého piešťanského CT prístroja. Do roku 2016 bol aj podpredsedom Smeru-SD.

01 - Modified: 2022-08-11 11:26:29 - Feat.: - Title: Kauza ohovárania Pavla Pašku: Oslobodzujúci rozsudok voči manželovi ministerky kultúry je právoplatný 02 - Modified: 2018-05-22 13:59:10 - Feat.: - Title: Dotkla sa niekoho kauza CT či eurofondy? 03 - Modified: 2018-05-21 18:36:03 - Feat.: - Title: Obvinili synovca Pavla Pašku. Mal nakupovať predražené ultrazvuky 04 - Modified: 2018-05-21 13:15:48 - Feat.: - Title: Zvrat v kauze ohovárania Pavla Pašku. Prokuratúra sťahuje obžalobu na Lukáša Milana 05 - Modified: 2018-04-09 11:46:08 - Feat.: - Title: Fico: Niektorí hádžu na Pašku blato aj po smrti, budeme ho tvrdo brániť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:32