TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Gašpar kritizoval Kisku: NAKA trestne stíha jeho firmu v dvoch prípadoch

06.04.2018, 08:55
Autor:
klklslmslm
Koniec súčasného policajného prezidenta žiadajú ľudia na zhromaždeniach Za slušné Slovensko, Gašpar odstúpiť nemieni.

Policajný prezident Tibor Gašpar ani po včerajších protestoch, kde ľudia žiadali jeho odstúpenie vo funkcii skončiť nemieni. "Považujem to za politickú požiadavku," povedal Gašpar v rozhovore v rádiu Aktual. 

„Chcem zobrať zodpovednosť za to, za čo môžem. Jednou z vážnych výhrad sú nevyriešené kauzy, hovoríme o trestnom konaní, ktoré môže policajný prezident ovplyvňovať najmenej," obraňoval sa Gašpar a naznačil, že kritika by mala smerovať skôr do radov prokuratúry. 

Vyšetrovanie nevoplyvňuje

Gašpar sa rovnako bránil tým, že on zo svojej funkcie nemá vplyv na vyšetrovanie. “Ak bude takto fungovať krajina do budúcna, tak sa môže stať budúcemu policajnému prezidentovi, že ak sa znepáči časti politického spektra alebo prezidentovi krajiny, tak ho budeme odvolávať každé dva týždne.”

Koniec policajného prezidenta žiadali včera desiatky tisíc ľudí na protestných zhromaždeniach Za slušné Slovensko. Podľa nich je odstúpenie Tibora Gašpara prvým krokom k obnoveniu dôvery v políciu a k objektívnemu vyšetreniu politicky citlivých káuz.

Kaliňák bol atakovaný

Gašpar sa v rozhovore zastal aj dnes už bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten bol podľa neho atakovaný, Gašpar dokonca hovoril o "koncentrovanom bombardovaní." 

Gašparovi vadí súčasná atmosféra a vytváranie nedôvery voči jeho osobe a policajnému zboru. "Keď minister rozhodne, že mám odstúpiť, tak odstúpim. Ale v tejto klíme s tým nie som spokojný," povedal Gašpar.

Kritizoval Kisku

Policajný prezident kritizoval aj prezidenta Andreja Kisku, ktorý rovnako vyzýval na jeho odstúpenie. "Sú tu dnes aj včera vážne vyjadrenia prezidenta tejto krajiny, aby som odišiel, lebo treba budovať dôveru." Gašpar následne pripomenul prezidentove obvinenia, že NAKA je zneužívaná na vyšetrovanie jeho káuz. 

"Treba povedať, že to nie je pravda, lebo to vyšetrovali popradskí a prešovskí vyšetrovatelia," obhajoval sa policajný prezident.

"Dnes má NAKA podľa pokynov prokuratúry na stole cirka päť rôznych podozrení okolo týchto spoločností a v dvoch je vedené trestné stíhanie," dodal Gašpar s tým, že sa to týka pozemku a daňovom správaní Kiskovej spoločnosti. 

Reakcia prezidenta

Gašpar spochybnil aj postavenie prezidenta Kisku. Myslí si, že by mohol byť v konflikte záujmov. "Kladiem si otázku, či nie je v konflikte záujmov. Veď on je tiež ústavný činiteľ. Pri rozdelení moci by práve on mal najmenej zasahovať do fungovania policajného zboru," dodal v rozhovore šéf polície. 

Následne obhajoval aj svoje pôsobenie vo funkcii. "Keď som prichádzal, vyšetrovatelia mali osemnásť živých spisov, dnes ich je dvanásť," dodal a vytiahol aj slovenské predsedníctvo, počas ktorého "som chodil týždeň popri Dunaji, keď boli rekordné záplavy aby som monitoroval činnosť policajtov."

Jediné, čo prezidenta SR Andreja Kisku v súvislosti s osobou policajného prezidenta Tibora Gašpara zaujíma, je, kedy ho minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) odvolá z funkcie. Reagoval tak na Gašparovo vyhlásenie, že Kiska je v konflikte záujmov.

"Prezidenta mrzí, že sa polícia pod vedením Tibora Gašpara stala súčasťou politického boja a naopak zlyhala pri ochrane života novinára Jána Kuciaka, ktorý žiadal vyšetriť vyhrážky voči jeho osobe," reagoval Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Rozhodne Drucker

Gašpar skritizoval aj bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica. "Keď som prichádzal, boli zrušené krajské oddelenia za ministra Lipšica. Viete, kto by v takom prípade prišiel na miesto vraždy? Okresný výjazd! Tak o akej kvalite hovoríme?," rozhorčil sa policajný prezident.

Na záver dodal, že o jeho budúcnosti rozhodne súčasný minister, Tomáš Drucker. "Drucker je z môjho pohľadu schopný manažér," povedal Gašpar s tým, že keď ministrovi budú známe detaily, bude sa môcť rozhodnúť.

01 - Modified: 2022-03-14 08:04:52 - Feat.: - Title: Kauza Očistec: Dvaja bývalí policajti uzatvorili dohodu o vine a treste. Dohodu musí schváliť súd 02 - Modified: 2022-02-09 13:21:56 - Feat.: - Title: V kauze poľovníckej chaty obvinili troch ľudí 03 - Modified: 2021-12-29 07:56:44 - Feat.: - Title: Súdy čaká ťažký rok: Rozhodne sa o Kováčikovi, Bödörovi, Kvietikovi, Brhelovi a ďalších 04 - Modified: 2022-04-20 09:02:32 - Feat.: - Title: Kauza Očistec: Prokurátor podal obžalobu na 11 osôb. Stíhaní sú v dvoch desiatkach skutkov 05 - Modified: 2021-11-05 07:34:15 - Feat.: - Title: Na poľovníckej chate hovorili aj o likvidácii špeciálneho prokurátora, polícia mlčí, či v tejto veci koná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:13