TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Bezák na proteste: Žijeme chvíľu zrodenia čestného občana Slovenska

05.04.2018, 19:36
Autor:
TASRTASR
Smrť Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej v ľuďoch podľa Róberta Bezáka vzbudila záujem o veci verejné.

Arcibiskup Róbert Bezák aj tribún Novembra '89 Vladimír Oktávec vystúpili vo štvrtok v Trnave na ďalšom proteste Za slušné Slovensko. Na Trojičnom námestí sa zišlo okolo 500 ľudí všetkých vekových kategórií.

Prítomnosť Bezáka organizátor akcie Pavol Koprda vopred neavizoval, o to väčší potlesk mal arcibiskup po svojom vystúpení. Povedal, že sú udalosti, ktoré nás posúvajú ďalej, aj „keď máme v srdci obavu a niet toľko odvahy. Ale keď sa odvahy spoja, je to lavína a tá spôsobila, že sa čosi zásadné zmenilo“.

Smrť Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej v ľuďoch, ako uviedol, vzbudila záujem o veci verejné, o pravdu a spravodlivosť a je to búrka, ktorá sa valí Slovenskom a má veľkú silu. "Verím, že žijeme chvíľu zrodenia čestného občana Slovenska, ktorý chce, aby bola táto krajina slušná a krásna svojimi ľuďmi," povedal Bezák.

Oktávec pripomenul, že v Novembri '89 "sme žili v neslobode, dnes atribúty slobody máme a napriek tomu cítime potrebu vyjadrovať nespokojnosť s vecami verejnými. Volíme slobodne, ale akosi divne - najprv vhodíme lístok a potom sa držíme za hlavu". Podľa jeho slov sa podnikanie a politika nedajú robiť naraz. "Ľudia, ktorí to tak robia, prznia podnikanie i politiku," konštatoval Oktávec.

Zástupca iniciatívy Chceme veriť Peter Wilfling zo združenia Via Iuris zoznámil prítomných s požiadavkami iniciatívy a požiadal nielen o ich podporu, ale aj šírenie. Zahŕňajú obnovenie dôvery občanov v štát cez kroky ako odvolanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného prezidenta Tibora Gašpara či väčšiu kontrolu nimi riadených orgánov i súdnictva.

Koprda prečítal list novinára Andreja Bána. Moderátorom protestu bol opäť herec trnavského Divadla Jána Palárika Tomáš Vravník, jeden zo signatárov výzvy Kultúrny reparát, ktorého text predniesol pred zhromaždenými Trnavčanmi. Povedal, že výzvu na odstúpenie nevymenovanej ministerky kultúry podpísalo už 2000 ľudí. V závere mítingu oznámil vznik platformy Za slušné Slovensko a vyzval, aby sa obyvatelia Trnavy zišli opäť, ak to bude potrebné.

„Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti. My vydržíme,“ adresoval za zúčastnených tým, ktorí nechcú počuť "hlas ulice" žiadajúci výmenu policajného prezidenta, nezávislé vyšetrovanie smrti novinára Kuciaka, odpolitizovanie polície a zastavenie korupcie a stíhania prokurátora Vasiľa Špirka.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:56