StoryEditor

Do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí po celom Slovensku aj v zahraničí, žiadali koniec Gašpara

05.04.2018, 16:15
Autor:
TASRTASR
Protivládne protesty vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a nasledujúca politická kríza.

Na bratislavskom Námestí SNP sa opäť zišli desaťtisíce ľudí na zhromaždení Za slušné Slovensko. Piaty rovnomenný pochod sa uskutočnil vo štvrtok, hlavnou požiadavkou bol tentoraz odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Hodinu a pol trvajúce zhromaždenie prebehlo pokojne, nenarušili ho žiadne incidenty.

Zhromaždenie začalo minútou ticha za zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Organizátori z pódia pripomenuli, že vyšetrenie smrti týchto dvoch mladých ľudí je naďalej ich hlavnou požiadavkou. Súčasná vládna moc si podľa organizátorky Karolíny Farskej stále nechce uvedomiť, že odvolanie Gašpara je prvý nevyhnutný krok k tomu, aby verejnosť mohla začať veriť, že vražda novinára a kauzy, na ktoré poukázal, budú nezávisle vyšetrené.

Okrem odchodu šéfa polície iniciatíva Za slušné Slovensko žiada systémové zmeny v polícii a odpolitizovanie jej vedenia. "To, čo premiér hovorí, je zbavovanie sa zodpovednosti," uviedol jej ďalší predstaviteľ Juraj Šeliga na margo slov predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý uviedol, že jeho úlohou nie je rozhodovať o budúcnosti policajného prezidenta a v tejto záležitosti dáva voľnú ruku ministrovi vnútra Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD). Organizátori v závere zhromaždenia vyhlásili, že sú odhodlaní pokračovať v protestoch, až kým Gašpar neodíde.

Dav zaplnil väčšiu časť Námestia SNP. Okrem štrngania kľúčmi a výziev na koniec policajného prezidenta a súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika ľudia opakovane skandovali heslo "Voľby". Námestiu sa v úvode prihovorila novinárka týždenníka Trend Zuzana Petková, ktorá pred dvoma rokmi napísala článok o kauze podvodov na DPH, v ktorej mali byť namočené politické špičky Smeru.

"Polícia mi do dnešného dňa neodpovedala na otázku, ako naložila s podozreniami, ktoré sa týkali bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka," povedala davu. "Namiesto toho si mňa a kolegyňu predvolala NAKA. Elitná zložka polície, ktorá bola zriadená na boj s mafiou a najhoršou kriminalitou, vyšetrovala, či sme sa nedopustili trestného činu ohovárania ministra," doplnila Petková.

Najemotívnejší prejav mal opäť herec Richard Stanke, ktorý prišiel na pódium v sprievode ďalších hercov a umelcov. "Od nástupu vlády prešlo desať dní a začala sa okamžitá normalizácia. Na jednej strane novinári denne odhaľujú korupčné prepojenia členov vlády či vysokých štátnych úradníkov, na strane druhej sú viac ako trestné oznámenia na vysokopostavených ľudí prešetrovaní ľudia, ktorí tieto skutky oznámili," povedal Stanke. "Atmosféra strachu, nedôvera v spravodlivosť pokračujú a chobotnica je v bezpečí," dodal herec.

Predstavitelia iniciatívy v utorok (3.4.) informovali, že dostali pozvánku na stretnutie s Druckerom. Pozvanie odmietli s tým, že sa na ňom nezúčastnia skôr, ako minister odvolá Gašpara.

Premiéra Pellegriniho mrzí pokračovanie zhromaždení. Ohľadom kľúčovej požiadavky iniciatívy na odvolanie Gašpara sa premiér spolieha na profesionalitu Druckera. „Nechávam na pána ministra, aby rozhodol, aké personálne zmeny spraví. Pre mňa je momentálne kľúčové, aby čo najskôr dokončil a verejnosti predstavil nový zákon o voľbe policajného prezidenta a následne musí povedať, ako mieni naložiť s terajším," vysvetlil v stredu (4.4.) Pellegrini.

Protesty Za slušné Slovensko 20:10 Pokojný priebeh v Bratislave Zhromaždenie Za slušné Slovensko, ktoré sa konalo v Bratislave, bolo pokojné, polícia nezaznamenala narušenie poriadku. Vyplýva to z hodnotenia bezpečnostnej situácie, o ktorom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. "Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov zhromaždenia a pochodu sme doposiaľ nezaznamenali," povedal. 20:05 V Bystrici pred 2-tisíc ľudmi vystúpil aj Korda Približne 2000 ľudí sa zišlo vo štvrtok podvečer na Námestí SNP v Banskej Bystrici na mítingu podporujúcom iniciatívu Za slušné Slovensko. Na pódiu sa takmer dve hodiny striedali organizátori z rôznych občianskych zoskupení a rečníci z radov študentov, zdravotníkov či umeleckej obce. Okrem iných vystúpili napríklad aktivistka z platformy Nie v našom meste Csilla Droppová, novinár Eugen Korda alebo občiansky aktivista Slávo Sochor. 19:37 V Trnave prišli stovky ľudí Arcibiskup Róbert Bezák aj tribún Novembra '89 Vladimír Oktávec vystúpili vo štvrtok v Trnave na ďalšom proteste Za slušné Slovensko. Na Trojičnom námestí sa zišlo okolo 500 ľudí všetkých vekových kategórií. Viac si o proteste v Trnave prečítajte TU. 19:28 30-tisíc ľudí v Bratislave Odhadovaná účasť na proteste v Bratislave je približne 30-tisíc ľudí. 19:24 Niekoľko tisíc ľudí v Žiline Na zhromaždení Za slušné Slovensko sa vo štvrtok popoludní zišlo na Námestí Andreja Hlinku v Žiline niekoľko tisíc ľudí. 19:10 V Košiciach sa pridali aj farmári Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko sa vo štvrtok opäť konalo v centre Košíc. Podujatie, ktoré prebehlo bez incidentov, pritiahlo na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne viac ako 2000 ľudí. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami. Ich protest sprevádzala kolóna desiatok traktorov, ktorá prešla Košicami od mestskej časti Barca až k centru mesta. Viac si o proteste v Košiciach prečítajte TU.

Zdroj: TASR/František Iván
18:58 V Nitre sa pochodovalo Približne dve tisícky ľudí sa vo štvrtok zišli v Nitre na pochode Za slušné Slovensko. Organizátori zvolili symbolickú trasu, ktorá viedla od Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa (UKF), kde študovala zavraždená Martina Kušnírová, a pokračovala k budove študentského domova Nitra, kde sídli Katedra žurnalistiky UKF, na ktorej študoval a neskôr vyučoval Ján Kuciak.
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
18:47 Chcú späť Radičovú
Zdroj: Reuters
18:41 Organizátori ukončujú protest Organizátori oficiálne rozpúšťajú zhromaždenie a prosia účastníkov, aby nikam nepochodovali. 18:39 Hymna Na proteste v Bratislave spieva Juraj Benetin štátnu hymnu. 18:33 "Dosť bolo Smeru," skandujú ľudia v Bratislave po prejave reportéra Andreja Bána. 18:33 Andrej Bán hovorí o situácii v RTVS: "Odborníkov ako Oľga Baková nemôžu nahradiť konšpirátori. Áno hovorím o osobe Gustáva Murína." 18:31 Padni komu padni Bán vyzýva Petra Pellegriniho, aby na ľudí ako Kočner, Bašternák alebo Rošková uplatnil zásadu padni komu padni. 18:31 Krv na rukách - transparent v Bratislave
Zdroj: Reuters
18:29 "Orgány činné v trestnom konaní sú nečinné," popisuje situáciu na východnom Slovensku. 18:29 Andrej Bán hovorí o jeho zisteniach o Ľubici Roškovej. "Ako som zistil, nárokovala si agrodotácie aj na asfaltové parkovisko či letisko. Avšak pozor, nejde primárne o pár desiatok tisíc eur prípadného subvenčného podvodu. To by bola ľahká korisť. Za oveľa väčší problém považujem skúsenosti farmárov, ktorých naši ľudia okradli o pôdu majetok a zdravie. Niektorí si zo zúfalstva siahli aj na život," hovorí o svojich skúsenostiach Bán.  18:27 "Hľadal som taliansku mafiu a našiel som najmä tú slovenskú," hovorí Bán. "Nehovorím, že Taliani nepáchajú a nepáchali trestné činy. Farári na Zemplíne mi však hovorili, že najväčší strach majú z tzv našich ľudí," hovorí novinár. 18:26 Po hercoch prichádza rozprávať Andrej Bán, ktorý v posledných dňoch zverejnil sériu reportáži z východného Slovenska, v ktorých sa venoval dotáciam na pôdu.  "Ja som sa vrátil odtiaľ, kde niečo je," hovorí na začiatok Bán, s ktorým stojí na pódiu aj Juraj Kemka, ktorý bude možno pre reportérovu chorobu musieť dokončiť jeho prejav. 18:25 "Neprestaňme a spoločne ukážme, za aké Slovensko tu dnes stojíme," hovorí v mene hercov Táňa Pauhofová. 18:23 Následne jednotliví herci postupne vymenovávajú mestá, v ktorých sa uskutočňujú protesty. 18:22 "Chceme pozdraviť zvyšné mestá regiónov a sveta," hovorí na pódiu Latinák. 18:22 V mne hercov reční Lukáš Latinák, spolu s ním sú na pódiu okrem iných aj Juraj Kemka, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta a Braňo Deák. 18:21 Na pódiu v Bratislave prišli herci zo Slovenského národného divadla a divadla Astorka s odkazom pre ľudí, ktorí sa stretli na námestiach po celom Slovensku. 18:18 Zhromaždenie v Žiline
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
18:16 Ďalšia kapela V Bratislave hrá kapela Billy Barman. 18:15 Zábery z Trnavy
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj
18:13 Účasť v metropole východu RTVS odhaduje účasť na proteste v Košiciach na 4-tisíc ľudí. 18:12 Traktory zaplnili Košice Pred protestom v Košiciach sa uskutočnila protestná jazda traktorov, ktoré zablokovali premávku.
Zdroj: TASR – František Iván
18:08 Zuzana Števulová číta list iniciatívy Chceme vedieť, ktorý spísali mimovládne organizácie, ktoré sa venujú systémovým zmenám. 18:02 Na pódium prichádza Jozef Grexa zástupca kresťanských cirkví. Pred ním rečnila sociologička Kriglerová. 18:00 protest v Košiciach
Zdroj: TASR – František Iván
Zdroj: TASR – František Iván
17:53 "Voľby, voľby," skanduje dav na bratislavskom Námestí SNP. 17:51 "To čo by mal robiť štát, za čo mu platíme, robí tretí sektor. Lebo to čo robí štát môžeme nazvať inštitucionalizovaním násilím a šikanou," hovorí psychologička, ktorá pre kauzu Čistý deň prišla o prácu. 17:50 Hatráková hovorí o tom, ako slovenský sociálny systém dokáže škodiť rodinám a najmä deťom.  17:47 Na pódium prichádza psychologička Katarína Hatráková, ktorá poukázala na kauzu Čistý deň. 17:44 Počet ľudí v Bratislave
Zdroj: TASR - Michal Svítok
17:42 V Bratislave hrá kapela Živé kvety. 17:38 Na proteste hrá kapela, živé prenosy viacerých médií vypadávajú kvôli preťaženým sieťam. 17:35 "Hanbite sa!" odkazuje Stanke Kováčikovi a Gašparovi. 17:34 Stankeho odkaz "Vy ste občanom vzali vieru v akúkoľvek spravodlivosť a my ju chceme späť." 17:34 "Vám vyhovuje stav, v ktorom sa vzájomne držíte v šachu a táto krajina a jej občania sú vašimi rukojemníkmi," hovorí Stanke s tým, že verejnosť chce reparát. 17:32 "Stojíme za všetkými slušnými a čestnými redaktormi z RTVS. A stojíme tu dnes aj preto, aby sme vám pripomenuli, vy vo vláde, že toto nie je niečo, čo sme od vás žiadali. Žiadali sme od vás elementárnu slušnosť a rešpekt a už neveríme, že sa jej od vás dočkáme." 17:31 "Atmosféra strachu, nedôvera v spravodlivosť pokračuje a chobotnica je v bezpečí. Kauzy zostávajú kauzami a nedotknuteľní zostávajú nedotknuteľnými," dodáva Stanke, ktorý pripomína aj situáciu v RTVS. 17:30 "Na ministerstvo kultúry bola dosadená osoba, ktorá každým svojim krokom dosahuje svoju nekompetenciu a Robert Fico sa nám každý deň smeje do tváre a riadi svojich poslušných lokajov," hovorí Stanke. 17:28 Bratislavské námestie SNP je plné, ľudí je však menej než na predchádzajúcich protestoch. 17:28 Na pódium prichádza rečniť Richard Stanke. Ľudia ho vítajú mohutným aplauzom. 17:26 Aktivisti obkreslujú na zem mŕtvolu
Zdroj: Matej Mičuda
Zdroj: Matej Mičuda
17:22 Druhí rečníci Po Petkovej vystúpujú na pódium dvaja študenti zastupujúci iniciatívu Nie je nám to jedno. 17:21 "Nedovoľme neslušným ľuďom voziť sa po tých slušných," odkazuje Petková a niekoľkotisícový dav skanduje "odstúpiť." 17:20 Davom burcujú silné emócie Za každým, keď rečníčka spomenie nevyšetrené kauzy, alebo jej zistenia z prostredia polície, začne dav hlasno pískať a skandovať "hanba." 17:16 Dav skanduje "Do basy," po tom, ako Petková spomenula jej článok o podvodoch DPH, v ktorých sa spomína "Robo a Strapatý." 17:16 Reční Petková Ako prvá z rečníkov vystupuje Zuzana Petková, investigatívna novinárka týždenníka Trend. 17:15 Organizátori na pódiu
Zdroj: Michaela Dénešová
17:15 "Dnes sa tu stretávame, pretože pán Drucker si stále nechce uvedomiť, že odvolanie pána Tibora Gašpara je prvým krokom k tomu, aby sme začali veriť, že vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka bude dôsledné," hovorí Farská.  17:14 Minúta tich Na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyzvali organizátori na minútu ticha. 17:14 Pripomínajú požiadavky Organizátori pripomínajú základnú požiadavku protestov. Tou je dôkladné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 17:12 Šeliga a Farská na pódiu Na pódium vystúpili organizátori Juraj Šeliga a Karolína Farská, ktorí dávajú organizačné pokyny.   Všetky prejavy budú tlmočené do posunkovej reči. 17:10 Protest nezačal Protest v Bratislave stále oficiálne nezačal, žiadny z rečníkov alebo organizátorov nie sú ešte na pódiu. 17:04
Zdroj: Michaela Dénešová
16:57
Zdroj: Michaela Dénešová
16:56 Na Námestie SNP prišli aj stovky študentov, ktorí spoločne pochodovali spred budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. Nesú obrovský transparent s heslom "Nie je nám to jedno", ktoré zároveň skandujú. 16:48 Kreatívne transparenty
Zdroj: Michaela Dénešová
16:46 Námestie SNP sa zapĺňa
Zdroj: Michaela Dénešová
Zdroj: Michaela Dénešová
Zdroj: Michaela Dénešová
16:33 V Bratislave sa zhromažďujú prví ľudia
Zdroj: Michaela Dénešová
Zdroj: Michaela Dénešová
16:03 Obmedzenia v doprave Bratislavský dopravný podnik varuje pred obmedzeniami v hromadnej doprave v súvislosti s plánovaným zhromaždením. 16:01 Zhromaždenia naprieč Slovenskom Protestné akcie sú dnes naplánované v Bratislave a tridsiatke ďalších miest na Slovensku ale aj vo svete. 15:55 Masové protesty Takto to vyzeralo na poslednom zhromaždení v Bratislave:
Zdroj: TASR/Marko Erd
​Ďalšie fotografie si môžete pozrieť tu.
15:53 Politická strana Ministerstvo vnútra zaregistrovalo snahu o založenie politickej strany s názvom "Za slušné Slovensko." Organizátori protestov sa od toho však dištancujú.  Viac o tejto téme tu.  15:50 Rečníci "Dnes na námestí okrem iného odznejú aj slová Adreja Bána o agroprobléme na východnom Slovensku, Richard Stanke vystúpi za iniciatívu Kultúrny reparát a slovo dostane aj zástupca slušných policajtov. Všetky prejavy budú prekladané do posunkovej reči," avizujú organizátori bratislavskej akcie. 15:49 Najväčšie od nežnej ​Oboch predchádzajúcich protestov sa zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí, len v Bratislave bolo podľa organizátorov 65-tisíc ľudí. Išlo tak o najväčšie zhromaždenia od Nežnej revolúcie a rovnako sa obišli bez násilností a výtržností. Dnes (5.4. 2018) by sa podľa udalosti na Facebooku mohla účasť v Bratislave vyšplhať na 29-tisíc ľudí. Predchádzajúcich protestov sa však zúčastnilo viac ľudí než bolo nahlásených na Facebooku. 15:48 Nedostatočné zmeny  „Pán Drucker tvrdí, že potrebuje čas na rozhodnutie o novom policajnom prezidentovi. Ak politici boli schopní vytvoriť novú vládu za dva dni, tak nerozumieme výhovorke pána Druckera, že nevie nájsť nového policajného prezidenta v radoch slušných policajtov, a to v priebehu pár dní," vysvetľujú svoje rozhodnutie zhromaždenie opätovne zvolať organizátori. 15:48 Séria protestov Protesty Za slušné Slovensko vypukli po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prvé zhromaždenie malo charakter pietneho pochodu na uctenie si pamiatky zavraždených.  Nasledovali dve protestné zhromaždenia, ktoré sa uskutočnili v piatok 9. a 16. marca. Tretie bolo plánované na 23. marca, organizátori hlavného protestu v Bratislave ho však na poslednú chvíľu zrušili. Ostatné mestá napriek tomu protestovali.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:40