StoryEditor

"Je to výsmech, keď tvrdíte, že ste nič netušili." Nicholsonová žiada koniec Matečnej

05.04.2018, 15:37
Autor:
TASRTASR
Podľa slov tímlíderky SaS pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej bol za posledné roky v agrorezorte vybudovaný sofistikovaný a netransparentný systém prideľovania dotácií.

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) by mala odstúpiť zo svojho postu ministerky pôdohospodárstva.

Uviedla to na brífingu opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) v Moldave nad Bodvou jej poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, za účasti farmárov, ktorí sa cítia podvedení pomermi v agrorezorte na východe Slovenska.

"Nie ja ju žiadam o odstúpenie, toto sú ľudia, ktorých záujmy vy máte zastupovať, Vy máte zastupovať záujmy drobných roľníkov, ktorí tu dnes hovorili. V ich mene vás žiadam, aby ste si zachovali zvyšky cti a s okamžitou platnosťou odstúpili z funkcie ministerky pôdohospodárstva," povedala Nicholsonová.

​"Považujem za nehorázny výsmech, ak si vy s pánom Kožuchom (Juraj Kožuch, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry - PPA, pozn. TASR) zorganizujete tlačovú konferenciou a pred kamerami všetkých zúčastnených médií hovoríte, ako ste o ničom celé roky netušili a že vy ste poňali podozrenia až po tom, ako bol publikovaný článok investigatívneho novinára Andreja Bána, ktorý si dal tú námahu a vycestoval do "krajiny, v ktorej nič nie je", teda sem na východ Slovenska," podčiarkla Nicholsonová.

Podľa slov tímlíderky SaS pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej bol za posledné roky v agrorezorte vybudovaný sofistikovaný a netransparentný systém prideľovania dotácií.

"Peniaze sa prideľovali netransparentným spôsobom veľmi úzkej skupine ekonomicky previazaných vlastníkov," podotkla Halgašová.

"Žiadame MPRV a PPA, aby okamžite zverejnili všetky systémové a projektové dotácie od vstupu SR do EÚ, a to v čo najjednoduchšej forme, aby bola možnosť pre kohokoľvek mať (k dokumentom) rýchly a krátky prístup. Rovnako žiadame, aby MPRV založilo centrálny register žiadostí o nájmoch pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF), s uvedením vlastníckeho vzťahu," dodala Halgašová.

01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 03 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad) 04 - Modified: 2023-07-06 10:40:05 - Feat.: - Title: Nový balík návrhov EÚ je zameraný na zabezpečenie zdravej pôdy do roku 2050 05 - Modified: 2023-07-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako získať poľnohospodársku pôdu? Musíte dodržať tento postup
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:40