Jozef Valocký, Smer-SD
StoryEditor

Valocký skončil na poste šéfa Národného onkologického ústavu

05.04.2018, 14:37
Autor:
luclucTASRTASR
Jozefovi Valockému sa v Národnom onkologickom ústave búril personál, kritizoval odchod zdravotníkov i odklad operácií.

Poslanec za Smer-SD Jozef Valocký odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. Potvrdila to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Jeho rezignáciu už prijala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Národný onkologický ústav čelí už niekoľko dní vážnym problémom. V zariadení sú preplnené čakárne, nervózni pacienti a zamestnanci sa búria.

​Kritika zvnútra

Na problém v poprednej štátnej nemocnici verejne upozornil ako prvý primár anestéziológie Jaroslav Mikula, keď napísal pod facebookový status exministra zdravotníctva Tomáša Druckera, že v NOÚ sa už skoro neoperuje.

„To naozaj musia kolabovať oddelenia a zomierať ľudia?“ pýtal sa v komentári, ktorý neskôr zmazal. Hoci sa k podrobnostiam aktuálnej situácie nechcel vyjadrovať do detailov, pre HN potvrdil, že za svojou kritikou si stojí.

„Momentálne prebiehajú rokovania. Naďalej vyvíjame aktivity, aby sme situáciu stabilizovali, starostlivosť o pacientov pre nás musí byť prvoradá,“ povedal Mikula.

Úrad sa bráni

Napriek tomu vedenie NOÚ odmietlo, že by situácia v ústave bola kritická. „Zabezpečujeme všetky činnosti vo vzťahu k pacientovi bez obmedzenia, pacientov ošetrujeme ambulantne a rovnako fungujú aj chirurgické odbory,“ povedala hovorkyňa onkologického ústavu Martina Šoltésová.

Taktiež dementovala tvrdenia, že by z NOÚ personál hromadne odchádzal. „V súčasnosti tu robí 160 lekárov, 275 sestier a takmer sto sanitárov a zdravotníckych asistentov,“ vysvetlila hovorkyňa s tým, že celkovo je v NOÚ zamestnaných 830 zamestnancov vrátane tých z administratívy.

Priznala, že v porovnaní s minulým rokom je zamestnancov menej, a to najmä v radoch administratívnych pracovníkov a sestier, ktorých oproti vlaňajšku ubudlo 25.

Už bývalý šéf bratislavského onkologického ústavu Jozef Valocký mal ešte do utorka doniesť Kalavskej podpisy kľúčových lekárov, nimi mal deklarovať ich ochotu pracovať v NOÚ.

Drucker si váži jeho rozhodnutie

Exminister zdravotníctva a súčasný šéf rezortu vnútra Tomáš Drucker si rozhodnutie Jozefa Valockého váži. "Urobil to v záujme upokojenia situácie v NOÚ," povedal Drucker, ktorý Valockého minulý rok do funkcie nominoval.

Bývalý šéf rezortu zdravotníctva minulý týždeň Valockého kritizoval. Povedal, že jeho nominácia do čela NOÚ nebola prospešnou.

Situácia v onkologickom ústave sa podľa Druckera "po príchode pána Valockého zhoršila". "Chápem, že je to koaličný poslanec, nikdy som s ním nemal žiadny konflikt, bohužiaľ, situácia dospela do takej nálady, ktorá je zlá pre všetkých," povedal minulý týždeň Drucker.

01 - Modified: 2021-03-27 09:56:12 - Feat.: - Title: Národný onkologický ústav má zrekonštruovanú väčšinu izieb pre pacientov 02 - Modified: 2018-04-05 21:32:36 - Feat.: - Title: Valocký po kritike skončil na poste šéfa Národného onkologického ústavu 03 - Modified: 2018-04-04 20:44:30 - Feat.: - Title: Onkologický ústav je pred kolapsom 04 - Modified: 2016-05-08 18:54:34 - Feat.: - Title: Popísali, ako v nemocnici obchodovali s liekmi. Zisk sme si delili, niekedy to bolo 1500 eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:15