StoryEditor

Zeman chce vyriešiť posledný česko-slovenský problém: Rozbi prasiatko, Andrej

05.04.2018, 10:15
Český prezident pricestoval na návštevu Slovenska.

Český prezident Miloš Zeman pri dnešnej návšteve Vysokých Tatier označil za posledný česko-slovenský problém neexistenciu Českého domu v Bratislave. Chce ho vyriešiť do konca svojho mandátu.

"Neboj sa, deväť miliónov českých korún (na stavbu) určite nájdeme a Český dom v Bratislave určite vznikne," reagoval na Zemanovu poznámku prezident Andrej Kiska.

Obaja prezidenti na spoločnej tlačovej konferencii ocenili vzťahy medzi oboma republikami. "Nepoznám dve krajiny tak blízke ako Česko a Slovensko," zdôraznil slovenských hostiteľ. "Som tu rád a cítim sa tu ako doma," odvetil český hosť.

Kiska uvítal, že prvá Zemanova cesta po znovuzvolení viedla na Slovensko a do Tatier. Poznamenal, že krás "najmenších veľhôr sveta" si užívajú každoročne desiatky tisíc návštevníkov z Česka.

Začiatkom októbra sa tu s českým prezidentom znovu stretne v spoločnosti maďarského a poľského kolegu na schôdzke hláv štátov vyšehradskej štvorky. Kiska privítal pozvanie na oslavy 100. výročia Československa 28. októbra do Prahy, zatiaľ čo prezident Zeman bude 30. októbra na slovenských oslavách v Martine. Medzitým by sa podľa Zemana mali obaja prezidenta vypraviť prezidentským vlakom na jazdu z Brna do Bratislavy.

Zeman pripomenul, že je v Tatrách po 20 rokoch. Naposledy sa tu s vtedajším slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom brodil závejmi snehu a dohadovali riešenie vtedy posledného konfliktu medzi oboma republikami, a to rozdelenie československého zlata.

"Dobrý kompromis je taký, že pri ňom sú obe rokujúce strany bledé od zlosti, a to sa aj stalo," zažartoval.

Schôdzkou so svojím slovenským náprotivkom Andrejom Kiskom začal dnes dopoludnia český prezident Miloš Zeman vo Vysokých Tatrách oficiálnu časť návštevy Slovenska, ktorá je jeho prvou zahraničnou cestou v druhom prezidentskom období. Rokovaniu prezidentov predchádzal uvítací ceremoniál pred jedným z hotelov na Štrbskom Plese.

Popoludní sa Zeman stretne s novým slovenským premiérom Petrom Pellegrinim. Niekdajší vicepremiér Pellegrini pred dvoma týždňami vystriedal na čele vlády Roberta Fica, ktorý v polovici marca rezignoval v záujme riešenia politickej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Trojdňovú návštevu Slovenska Zeman ukončí v piatok.

Zeman sa stretáva s Kiskom v Tatrách 12:05 Kiska: Čakám, že Gašpar v najbližších dňoch skončí „Ja už som pri menovaní vlády, pri rozhovore s Druckerom povedal, že výmena kľúčových ľudí v policajnom zbore na čele s Tiborom Gašparom je krok k tomu, aby sme mohli budovať opäť dôveru.
Nemáme ale najmenšiu šancu vrátiť dôveru, pokiaľ nedokážame takúto vec, ako odstúpenie Gašpara zrealizovať. Takže očakávam, že v najbližších dňoch sa to stane," povedal Kiska.
12:02 „Neboj sa Miloši, 9 miliónov českých korún určite nájdeme. Tešíme sa, že Český dom na Slovensku vznikne," reagoval Kiska.  12:00 Zeman: Rozbi prasiatko Andreji "Keď mám premýšľať o tom, čo nás rozdeľuje tak je to 9 miliónov Andreji," hovorí Zeman, ktorý narážal na Slovenský dom v Prahe. "Rozbi prasiatko Andreji na Český dom v Bratislave. Teším sa, ako to budem otvárať." 11:56 "Som v Tatrách po 20 rokoch. Naposledy som tu bol v chate Kamzík, ktorá patrí slovenským premiérom pri stretnutí s Mikim Dzurindom," hovorí český prezident Miloš Zeman. 11:54 „Diskutovali sme o tom, čo sa udialo na Slovensku za posledný mesiac a prezident Zeman ma informoval aj o situácii v Česku," tvrdí Kiska. 11:54 „V októbri sa tu stretneme znovu" „V októbri sa tu stretneme znovu. Bude tu stretnutie prezidentov V4, ktoré bude tento rok na Slovensku," hovorí Kiska na brífingu. 11:52 "Miloši vitaj" "Miloši vitaj," privítal českého prezidenta Andrej Kiska. Je rád, že sa dodržiava táto tradícia stretnutí českých a slovenských prezidentov. 10:44 Súkromná debata prezidentov V tejto chvíli prebieha v Tatrách súkromná debata medzi Zemanom a Kiskom. O 11.50 hod. je naplánovaný brífing oboch prezidentov. 10:30 Ceremoniál sa začína Začína sa ceremoniál s vojenskými poctami k príležitosti oficiálnej návštevy Miloša Zemana na Slovensku, ktorého sprevádza slovenský prezident Andrej Kiska. Ceremoniál sa začal hymnami oboch krajín.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:37