Elitný prokurátor Špirko obviňuje Kaliňáka a ďalších z ulievania peňazí a sabotáže vyšetrovania.TASR
StoryEditor

Prokurátor Špirko, ktorý vážne obvinil Kaliňáka, má problém. Kováčik chce jeho disciplinárne stíhanie

04.04.2018, 14:10
Autor:
TASRTASRchocho
Vasiľ Špirko podal trestné oznámenie na exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľovi Špirkovi podal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik návrh na disciplinárne konanie. Predložený bol 28. marca 2018 na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky. 

Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. "K podrobnostiam, ktoré budú predmetom posudzovania disciplinárnej zodpovednosti prokurátora disciplinárnou komisiou sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať," dodala.

"Vzhľadom na to, že dnes som absolvoval služobné úkony, z dôvodu ktorých som nebol v práci, a o návrhu na disciplinárne konanie som sa dozvedel z médií, v tomto momente sa k nemu neviem vyjadriť. Vyjadrím sa po tom, čo sa oboznámim s povahou disciplinárneho previnenia ako i navrhovaného postihu. Ďakujem," reagoval Špirko na žiadosť o stanovisko.

Pozrite si aj brífing Vasiľa Špirka z 8. marca, na ktorom vzniesol vážne obvinenia:

SaS kritizuje Kováčika

Kováčik podľa najsilnejšej opozičnej strany SaS chápe, že od neho súčasná štátna moc chce "absolútnu lojalitu a zastrašovanie všetkých prokurátorov, ktorí majú ešte zdvihnutú hlavu a dokážu verejnosti povedať, v akom marazme žijeme."

Špeciálny prokurátor už nedokáže verejnosť presvedčiť, že nie je na strane organizovaného zločinu, tvrdí podpredseda SaS a poslanec Ľubomír Galko.

Kováčika, ktorý podľa poslanca liberálov Jozefa Rajtára už nedokáže odísť z funkcie sám, "bude musieť k odchodu prinútiť stále viac rozhorčená verejnosť."

Podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže

Špirko 8. marca oznámil, že podá trestné oznámenie na vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysoko postavených policajných funkcionárov. Urobil tak o štyri dni. 

"Podávam trestné oznámenie na ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru (Tibora Gašpara, pozn. red.), riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (Petra Hraška, pozn. red.), riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky (Róberta Krajmera, pozn. red.) a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," povedal Špirko.

Podľa jeho slov mu bola totiž poskytnutá informácia, že bola nariadená jeho diskreditácia ako "diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, bola nariadená autoritatívne v zmysle vlastného postavenia, v zmysle vlastnej kompetencie, bola adresovaná podriadeným, na splnenie podriadeným."

Zdiskreditovať ho mal dať Kaliňák

Konkrétnou osobou, ktorá mala nariadiť diskreditáciu prokurátora, bol Kaliňák, vysvetlil Špirko.

Jeho diskreditácia mohla podľa neho spočívať v tom, že došlo k vzneseniu obvinenia voči prokurátorovi, aby sa predišlo vyšetreniu závažných skutočností, ktoré boli "smerované priamo aj na tohto ministra podozrivého".

Policajný vyšetrovateľ Špirka už dvakrát obvinil z trestného činu. Prokuratúra prvé uznesenie o vznesení obvinenia zrušila, druhý prípad sa prerokúval v disciplinárnom konaní. Disciplinárna komisia však rozhodla, že prokurátor nepochybil.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra 05 - Modified: 2024-02-05 12:37:03 - Feat.: - Title: Dankovu nehodu stále vyšetrujú. Zatiaľ nikoho neobvinili, tvrdí prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:41