TASR/František Iván
StoryEditor

Poznám slovenských colníkov a tajných, chválil sa Vadala. Dokument z Talianska opisuje, ako mal pašovať drogy

03.04.2018, 01:02
Autor:
chocho
Materiál opisuje, ako Vadala hovoril tajnému agentovi o tom, ako pašovali kokaín a distribuovali ho aj na Slovensko.

"Poznám ich všetkých." To povedal o slovenských colníkoch a tajných policajtoch Antonino Vadala mužovi, ktorého považoval za svojho kumpána, no išlo pritom o talianskeho policajného agenta.

Ich komunikáciu obsahuje dokument benátskeho súdu, ktorý na Vadalu vydal európsky zatykač kvôli podozreniu z jeho zapojenia do medzinárodného obchodu s drogami. Materiál, ktorý opisuje ako Vadala hovoril tajnému agentovi o tom, ako v rokoch 2014 až 2015 pašovali kokaín do Talianska a následne ho distribuovali aj na Slovensko, sa podarilo získať denníku Sme, ktorý o ňom informuje na svojom webe.

Ako prenikajú chápadlá talianskej mafie na Slovensko si pozrite vo videu HNtelevízie:

Vybavil si fingované kontroly

"V Bratislave mám päť hektárov, na ktorých je najväčší colný sklad na Slovensku ...vnútri je finančná správa... príde kontajner a šéf tam vnútri, ktorého som tam dal ja, rozumieš ....musí iba potiahnuť plomby a ide preč," vyhlásil Vadala, ktorý zároveň o šéfovi colníkov v bratislavskom colnom sklade uviedol, že mu je "k dispozícii". Nevedel pritom, že muž, ktorému to hovorí, je tajný agent a cez plošticu ho nahráva.

Dokument približuje, že Vadala si takto prostredníctvom svojich kontaktov na slovenskej colnej správe a v tajnej službe dokázal vybaviť, že colníci vykonali len fingované kontroly jeho kontajnerov s ovocím. To mu zabezpečilo "potvrdenie o vykonanej inšpekcii jeho nákladu s negatívnym výsledkom," popisuje dokument súdu v Benátkach.

Založil firmu v Ekvádore

V materiáli z Talianska je tiež opísané, akým spôsobom Vadala drogy pašoval. Podnikateľ z východného Slovenska talianskeho pôvodou, ktorý podľa benátskeho súdu organizoval pašovanie kokaínu na Slovensko, do Talianska a Slovinska a financoval ho cez svoju niekdajšiu slovenskú firmu Terra real, založil na pašovanie kolumbijského kokaínu v Ekvádore firmu Omarsa.

Oficiálne firma do Európy dovážala exotické ovocie, o ktorom súd tvrdí, že išlo o krycí tovar. Práve Slovensko označil Vadala v zachytenej komunikácii za najbezpečnejšiu konečnú stanicu.

Z nákladu v Benátkach podľa Vadalových slov vybrali drogy. V dokumente sa píše, že z Benátok putoval tovar na preclenie do Bratislavy. V slovenskej metropole mala byť colná kontrola vykonaná len naoko.

Colníci nič neevidujú

Slovenskí colníci však neevidujú Vadalov tovar, ktorý mal byť podľa dokumentu z Talianska preclievaný a kontrolovaný v Bratislave. 

Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy, pod ktorú colníci spadajú, tvrdí, že je vylúčené, aby sa kontroly uskutočnili mimo deklaračného systému, v ktorom sú evidované. Finančná správa podľa nej neeviduje v rokoch 2014 a 2015 ani jednu kontrolu tovaru pre firmy Vadalu alebo jeho svokra Domenica Rodu.

Skokanová, ktorá sa vyjadrila pre denník Sme, zároveň tvrdí, že benátska prokuratúra v tejto veci slovenskú finančnú správu nekontaktovala.

O Vadalovi písal Kuciak

O Vadalovi a pôsobení ďalších Talianov na východnom Slovensku písal vo svojom poslednom článku zavraždený novinár Ján Kuciak. Taliani mali mať kontakty na kalábrijskú mafiu 'Ndrangheta a zároveň väzby na ľudí z Úradu vlády expremiéra Roberta Fica.

Vadala bol jedným zo siedmich, ktorých polícia vo štvrtok 1. marca zadržala a po uplynutí 48-hodinovej zákonnej lehoty prepustila. O necelé dva týždne však zadržali Vadalu na základe európskeho zatykača, ktorý vydal benátsky súd, opäť.

01 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 02 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 03 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:40