StoryEditor

Obraz Slovenska v zahraničí ​po vražde novinára utrpel, pripustil Lajčák

03.04.2018, 00:00
Slovensko v reakcii na napäté vzťahy medzi Veľkou Britániou a Ruskom zdvihlo varovný prst. Tvrdí v rozhovore pre HN minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Slovensko sa zatiaľ nepridalo k iniciatíve vyhostiť ruských diplomatov a stiahne len slovenského veľvyslanca z Moskvy. Prečo?
Lebo sme sa tak rozhodli. Bolo by veľmi nešťastné, keby sa reakcia medzinárodného spoločenstva zredukovala len na to, kto koľkých ľudí vyhostil. O tom to nie je.


Ide predsa o gesto. Britská premiérka Theresa Mayová požiadala po útoku na bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru o solidaritu.
My sme solidaritu prejavili veľmi jasným postojom, ale aj tým, že sme sa podpísali pod stanoviská Európske únie aj NATO, ktorých sme členom. Tie opatrenia aj vyhlásenia boli prijaté jednomyseľne. Dodatočná požiadavka na to, aby sa zvážila aj možnosť vypovedať. My ju berieme vážne a analyzujeme ju. Ako prvý krok sme si zavolali ruského veľvyslanca, položili sme mu otázky, na ktoré čakáme odpovede, a dnes sme pristúpili k druhému kroku.


Čo to znamená, že situáciu berieme vážne a analyzujeme ju?
Sme vo veľmi intenzívnom kontakte s britskými partnermi, s partnermi v EÚ, v NATO, s našimi spravodajskými službami. Stretol som sa s britským veľvyslancom, s riaditeľom SIS. Venoval som sa tejto téme aj počas mojej návštevy v Bruseli, kde som rokoval aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudeom Junckerom, s predsedom parlamentu Antoniom Tajanim, v pondelok som bol v Prahe. Téma je na stole. Treba si uvedomiť, že pozvanie veľvyslanca na konzultácie je závažný akt. Netreba to podceňovať. Slovensko nemá častú prax toho, aby sme k takýmto krokom siahli. Je to výnimočné a vo vzťahu k Ruskej federácii to robíme prvýkrát.


V roku 2004 sme vyhostili ruského diplomata.
Áno, v roku 2004 bol vyhostený diplomat. Vtedy som síce nebol ministrom, ale predpokladám, že sa to udialo na základe toho, že spravodajské služby prišli s informáciou, že činnosť danej osoby je nezlučiteľná so štatútom diplomata a následne bolo prijaté takéto rozhodnutie.


Čo ste sa dozvedeli na stretnutí s riaditeľom SIS?
Toto bolo prísne dôverné stretnutie. V tejto fáze nemôžem informovať verejnosť.


Spomínali ste, že v roku 2004 spravodajské služby zrejme prišli s informáciou o tom, že daný diplomat robil niečo iné, ako mal. Diskutovali ste s riaditeľom SIS aj o niečom takom? Monitorujú či...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:29