Okrem možného rizika výskytu salmonely sa pred časom v niektorých objavil toxický insekticíd fi pronil.Pixabay
StoryEditor

Trendy sa postupne menia. Čo Slováci jedia a pijú počas sviatkov?

31.03.2018, 08:47
Autor:
TASRTASR
Vajíčka sa jedli uvarené, ale pripravovali sa z nich aj iné jedlá.

Tradičné zvyky počas veľkonočného obdobia čerpajú inšpirácie najmä v dedinskom prostredí, jedálniček sa však dopĺňa o moderné potraviny. Ľudia stále dodržiavajú tradičné prvky stravy, ktoré v snahe o pestrosť upravujú do podoby baránka či novšie zajaca.

Pribúdajú však zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. Tvrdí to etnologička Katarína Popelková z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied.

"Ústup veľkonočných zvykov neregistrujeme, skôr ide o zväčšenie ich škály. Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál, ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli," uviedla etnologička.

Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov pri každoročnom opakovaní. K tradičným nápojom patrí pálenka a víno. 

Spoločným základom jedál pre celé Slovensko je mäso, zväčša šunka. Okrem toho sú pre toto obdobie charakteristické jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny a chren.

Obsah veľkonočného stola sa líši podľa regiónov. Podľa Popelkovej východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska.

V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč.

"Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč, vianočka či tvarohové a makové záviny potreté maslom," priblížila etnologička.

Na novinky upozornil aj šéfkuchár Daniel Hrivňák. "Za posledné roky k nám prichádza nový trend v gastronómii, ktorý pochádza priamo z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Do popredia sa dostáva aj cvikla, avšak aj napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov, je to jesenno-zimná zelenina, a tak by sme mali siahať skôr po sezónnej zelenine a dodržiavať zákony prírody," povedal Hrivňák.

Ako doplnil, tradičná hrudka sa môže oživiť napríklad takým spôsobom, že kozie mlieko sa vymení za kravské.

01 - Modified: 2023-04-09 08:51:05 - Feat.: - Title: Vajcia na Slovensku stále zdražujú. Ich cena je však v rámci EÚ podpriemerná 02 - Modified: 2023-04-06 00:00:00 - Feat.: - Title: Vajíčka na tvrdo počas Veľkej noci nesmú chýbať. Vďaka týmto ingredienciám im dáte jarný vzhľad a očaríte aj svojich hostí 03 - Modified: 2023-02-25 14:00:00 - Feat.: - Title: Vajíčka nie sú ani zďaleka také nenahraditeľné, ako si myslíte. Použite namiesto nich tieto suroviny 04 - Modified: 2023-01-30 12:26:59 - Feat.: - Title: Cena za vajcia prudko vzrástla. Ide o prirodzenú odpoveď na infláciu alebo je umelo nastavená? 05 - Modified: 2023-01-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia nad zlato. Ich cena stále raketovo rastie, máme pre teba ich najvhodnejšie a najlepšie alternatívy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:04