Ministerka pôdohospodárstva Gabriela MatečnáTASR/M. Svítok
StoryEditor

Odvolaní výskumníci sa ostro ohradili voči Matečnej. Potrestajte skutočných vinníkov, odkazujú ministerke

28.03.2018, 20:12
Autor:
TASRTASRlmlm
Výskumníci tvrdia, že Matečnej argumenty nie sú presvedčivé a poškodili dobré meno ústavu.

Prepustení výskumníci sa ostro ohradili voči ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej.

Ministerka včera reagovala na kauzu ohľadne machinácií s pôdou a okrem iných nariadiadila prepustiť z funkcií šéfa Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) Miroslava Kromku a vedúceho regionálneho pracoviska ústavu v Prešove Jozefa Vilčeka. Informáciu priniesol portál aktuality.sk.

Ostro sa ohradili

V súvislosti so včerajším mediálnym prehlásením pani ministerky pôdohospodárstva, týkajúcim sa kauzy poberania agrodotácií na východnom Slovensku, v ktorom okrem iného spomenula pochybenie Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy a zároveň prijala personálne i organizačné opatrenia, sa dotknuté osoby - už bývalý riaditeľ i vedúci regionálneho pracoviska v Prešove - ostro ohradzujú voči vzneseným obvineniam,“ napísali vo svojom stanovisku Kromka a Vilček.

Tvrdia, že Matečnej argumenty nie sú presvedčivé a poškodili dobré meno ústavu. Vilček tvrdí, že jeho pracovisko s kauzou nič nemá a o vyhadzove sa dozvedel z brífingu ministerky.

Aj keď sa deklarovali určité plochy, respektíve na mapách vyznačovali plochy, na ktoré je možné poberať dotácie, tak to robilo centrum v Bratislave, iní ľudia, nie pracovníci v Prešove. Je to zo strany ministerky nefér,“ skonštatoval pre portál Vilček.Prezidentka Videckej platformy Lucia Gallová.

"Potrestajte skutočných vinníkov"

Zároveň vyzvala Matečnú aby potrestala skutočných vinníkov kauzy a nastavila pravidlá tak, aby k prípadom nezákonného čerpania priamych platieb v budúcnosti nemohlo dôjsť. „Riešenie je pritom pomerne jednoduché a spočíva v urýchlenom zavedení evidencie nájomných zmlúv,“ povedala Gallová.

Denník N upozornil na podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková. Roškovej firma Agro Porúbka podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40.000 eur.

Na základe medializovaných indícií skontrolovala PPA v informačnom systéme všetky priame platby spoločnosti Agro Porúbka a identifikovala konkrétne plochy.

Pri analýze zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) zlyhal pri aktualizácií plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda.

Pri hĺbkovej kontrole sa ukázalo, že spomínaná spoločnosť žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

"Predpokladáme, že žiadateľ musel mať špecifické informácie a veľmi presne poznal systém poľnohospodárskych podpôr. Dnes som preto podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru vo veci možného subvenčného podvodu. Zároveň sme spustili kontroly priamo na mieste. Ak sa zistia počas kontroly na mieste nezrovnalosti, budeme žiadať o vrátenie financií," avizoval Kožuch.

Vážne podozrenia

Napriek tomu, že Slovensko má podľa Matečnej jeden z najpresnejších systémov a robí najviac kontrol na mieste v rámci EÚ, našli sa ľudia, ktorí dokázali zneužiť systém podpôr v agrosektore.

"Okamžite po preverení podozrení som dala príkaz na odvolanie zodpovedných riadiacich zamestnancov VÚPOP zodpovedných za správu digitálneho systému LPIS, ktorý je mapovým podkladom pre priame podpory. Zároveň som dala príkaz na presun celého odboru diaľkového prieskumu Zeme a geoinformatiky pod PPA," priblížila ministerka.

Podľa vlastných slov tiež informovala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), že bude konať veľmi rázne a bez výnimiek. "Máme veľmi vážne podozrenie na subvenčný podvod. Takéto praktiky nebudeme tolerovať a rázne proti nim zakročíme," vyhlásila Matečná.

01 - Modified: 2023-01-20 08:26:05 - Feat.: - Title: ​Exšéf PPA mal dostať na úplatkoch 400-tisíc eur. Som za blbca, ponaučenie je, že som mal kradnúť, vyhlásil 02 - Modified: 2020-02-24 12:32:41 - Feat.: - Title: Matečná chce zakázať pestovanie GMO plodín na Slovensku 03 - Modified: 2020-02-11 09:16:30 - Feat.: - Title: SNS chce znížiť DPH na všetky potraviny, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2019-12-16 08:40:38 - Feat.: - Title: Matečná poskytla včelárom rekordné podpory. Viac ako milión eur 05 - Modified: 2019-08-08 09:08:12 - Feat.: - Title: Mŕtvy hlodavec vedľa mäsa či zlá hygiena zamestnancov. Štát kontroloval potraviny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:58