TASR/Martin Baumann
StoryEditor

OLAF zasahuje. Začal sa zaoberať možným zneužívaním dotácií na Slovensku

28.03.2018, 13:26
Autor:
ČTKČTK
Európsky úrad začal predbežné konanie, v ktorom sa snaží zistiť, či existujú dôvody na začatie riadneho vyšetrovania.

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) sa začal zaoberať údajným zneužívaním európskych dotácií na Slovensku, o ktorom sa začalo hovoriť v súvislosti s nedávnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom dnes európsky portál Politico.

OLAF začal predbežné konanie, v ktorom sa snaží zistiť, či existujú dôvody na začatie riadneho vyšetrovania.

"OLAF v súčasnosti vyhodnocuje všetky dostupné informácie a obvinenia, ktoré vyplávali na povrch v minulých týždňoch, aby zistil, či boli splnené podmienky na začatie vyšetrovania v súlade s mandátom úradu OLAF alebo nie," uviedol hovorca európskeho úradu pre boj proti podvodom.

​Nezrovnalosťami pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií EÚ sa zaoberal novinár Ján Kuciak, ktorého vo februári spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždili v obci Veľká Mača pri Galanty. Kuciak sa zaoberal okrem iného činnosťou talianskej mafie na východnom Slovensku a jej väzbami na vrcholných slovenských politikov

K začatiu vyšetrovania čerpania poľnohospodárskych dotácií na Slovensku vyzvala OLAF na začiatku marca skupina europoslancov z frakcie Zelených. Upozornila predovšetkým na činnosť Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorá vypláca farmárom priame platby či dotácie z európskych fondov.

Na nedostatky v práci agentúry už vlani upozornil aj Najvyšší kontrolný úrad. V liste zaslanom OLAFu vyjadrili europoslanci presvedčenie, že existuje možnosť, že zneužívanie dotácií z európskych fondov je na Slovensku "systematické".

O tom, že poľnohospodárske dotácie sa nečerpajú vždy v súlade so zákonom, sú presvedčené aj miestne úrady. PPA v utorok podala trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu pri čerpaní dotácií na firmu, ktorú vlastní bývalá poslankyňa najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia Ľubica Rošková. Podľa ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej v prípade zrejme došlo k subvenčnému podvodu.

01 - Modified: 2024-03-08 06:52:43 - Feat.: - Title: Európsky úrad vyšetruje 200-miliónovú pôžičku. Vypočúval exministra Vazila Hudáka 02 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 04 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:32