StoryEditor

V kauze tunelovania nebankoviek padli tresty, dvaja obžalovaní mieria za mreže

28.03.2018, 12:22
Autor:
TASRTASR
Najvyšší súd potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015.

V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest pôjde obžalovaný Dávid Brtva na deväť rokov za mreže a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na sedem rokov.

Rozhodol o tom v stredu Najvyšší súd (NS) SR, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa Majského vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a v stredu ho polícia napokon na proces neeskortovala.

Termín odvolacieho konania s Majským ešte vytýčený nie je, závisí od jeho zdravotného stavu. V tomto konaní bude rozhodovať rovnaký senát ako v stredu, ale pod inou spisovou značkou. Znamená to, že spis nebude musieť študovať iný senát, čo by mohlo trvať mesiace.

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS SR prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS SR sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS.

"Bol som tri roky vo väzbe na samotke"

Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpi, keďže je po operáciách oboch očí a je práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí v stredu zúčastnil.

NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou. Súd v stredu zamietol viacero námietok Pachingera.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta po opustení súdnej miestnosti vyslovil spokojnosť s rozhodnutím NS SR. Tak ako vo svojom záverečnom návrhu zdôraznil, že pôvodný verdikt ŠTS bol správny a požiadal ho v plnom rozsahu potvrdiť.

Obhajca Brtvu vo svojom záverečnom návrhu navrhol zrušiť pôvodný rozsudok ŠTS a vec mu vrátiť naspäť na prerokovanie. Podobne prezentoval svoj záverečný návrh obhajca Pachingera.

"Bol som tri roky vo väzbe na samotke, čo pokladám za nezákonné," povedal v stredu Pachinger, ktorý okrem iného požiadal súd, aby mu vzhľadom na jeho zdravotný stav prípadný trest na istý čas odložil. "Prioritne však trvám na mojom úplnom oslobodení a vec vrátiť naspäť ŠTS," povedal.

Majský dostal v roku 2007 12-ročný trest

Rozsudok nad Majským a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol ŠTS v Pezinku 21. októbra 2015. ŠTS vtedy Majského odsúdil na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.

"Dôkazmi sa preukázala účasť obžalovaných na vymenovaných skutkoch. Súd má za to, že zhromaždené dôkazy spoľahlivo preukázali, že sa stal skutok, ktorý je predmetom obžaloby a že týchto skutkov sa dopustili obžalovaní," uviedol vtedy sudca ŠTS pri odôvodňovaní rozsudku. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali, a preto sa čakalo na termín verejného zasadnutia NS SR.

Ešte pred rozsudkom ŠTS Špeciálny súd (ŠS) 27. apríla 2007 Majského odsúdil na vyšší, 12-ročný trest odňatia slobody, Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na desaťročné väzenie. NS SR však tento verdikt zrušil.

Prečítajte si výberovú chronológiu súdnej kauzy Jozefa Majského:

  • 21. októbra 2002 - Majského zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse vycestovať do Rakúska. V tento deň sa nedostavil na policajný výsluch.
  • 24. októbra 2002 - Po podrobnom výsluchu vzal službukonajúci sudca Okresného súdu Košice I Majského a jeho spoluobvineného Pachingera do vyšetrovacej väzby.
  • 28. mája 2003 - Majského navštívili v leopoldovskej väznici v rámci poslaneckého prieskumu poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Zuzana Plháková a Herman Arvay. Po prieskume informovali, že obvinený nemá žiadne námietky voči podmienkam vo väzbe.
  • 23. augusta 2004 - S návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia vyšetrovanie v kauze údajného tunelovania skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest. Majský, Pachinger a Brtva boli obvinení z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu. Majský celú činnosť koordinoval. Práve on dal pokyn, aby vo februári 2002 zatvorili pobočky BMG a Horizontu pod zámienkou auditu.
  • 19. apríla 2005 - Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka nariadil prepustenie obvineného Majského na slobodu.
  • 1. decembra 2006 - Sudca Špeciálneho súdu (ŠS) rozhodol, že podnikateľ Majský zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Dôvodom na uvalenie väzby bolo, že Majský sa nezdržiaval na adrese, prostredníctvom ktorej s ním komunikoval súd a vyhýbal sa súdnemu konaniu.
  • 15. januára 2007 - Majský požiadal Špeciálny súd o prepustenie z väzby na kauciu 500.000 korún (16.596,96 eura). Pred senátom Špeciálneho súdu sa začalo konanie v kauze tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia bez hlavného obžalovaného. Súd v Pezinku akceptoval jeho žiadosť na konanie bez jeho prítomnosti.
  • 23. apríla 2007 - Prokurátor navrhol Majskému ako údajnej hlave zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov 11,5 roka nepodmienečne v najľahšej, prvej nápravnovýchovnej skupine, peňažný trest päť miliónov korún (165.969,59 eura) a zákaz podnikateľskej činnosti vo finančníctve na desať rokov. Rovnaký trest navrhol aj spoluobžalovanému Brtvovi. Pre Pachingera navrhol prokurátor osem rokov nepodmienečne v prvej nápravnovýchovnej skupine a navyše peňažný trest tri milióny korún (99.581,76 eura).
  • 27. apríla 2007 - Senát Špeciálneho súdu v Pezinku uznal Majského za vinného z trestného činu založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov Horizont a BMG a odsúdil ho na 12 rokov odňatia slobody v tretej nápravnovýchovnej skupine.
  • 26. júna 2007 - Najvyšší súd SR zamietol žiadosť Majského a jeho spoločníkov Brtvu a Pachingera o prepustenie z väzby a predĺžil ju do 30. novembra 2007.
  • 11. októbra 2007 - NS SR na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku nad Majským a prípad vrátil na ŠS.
  • 23. októbra 2007 - Plénum Ústavného súdu SR na svojom neverejnom zasadnutí rozhodlo, že Najvyšší súd SR musí prepustiť Majského a vyplatiť mu náhradu trov vo výške 7492 korún (248,69 eur). Svoje rozhodnutie zdôvodnil Ústavný súd SR tým, že Najvyšší súd SR uznesením z 26. júna 2007, ktorým sa lehota trvania Majského väzby predĺžila do 30. novembra 2007, porušil základné ústavné a ľudské práva sťažovateľa.
  • 25. októbra 2007 - Majského prepustili z väzby. NS SR tak urobil na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR.
  • 4. júna 2008 - Hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, ktoré sa malo začať po viac ako mesačnej prestávke, senát Špeciálneho súdu v Pezinku približne po hodine odročil.
  • 9. decembra 2008 - Pre práceneschopnosť Majského obhajcu odročili pojednávanie Špeciálneho súdu.
  • 16. januára 2009 - Hlavné pojednávanie prerušili do 23. januára. Pachinger neprišiel pred súd. Svojmu advokátovi ráno zaslal SMS správu o tom, že je s manželkou, ktorá rodí v handlovskej nemocnici.
  • 23. januára 2009 - Hlavné pojednávanie sa nezačalo ani na šiesty pokus. Pre Brtvovu práceneschopnosť proces odročili.
  • 10. februára 2009 - Proces na Špeciálnom súde v Pezinku opäť odročili. Súd vypočúval svedkov - bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka a novinárku Zuzanu Szatmáry. Svedkom na pojednávaní prehrali videozáznam z telefonického rozhovoru Vladimíra Fruniho s mužom, ktorým mal byť Majský. Zuzana Szatmáry sprostredkovala zverejnenie videozáznamu, ktorý Fruni nahral na lodi v Chorvátsku, prostredníctvom slovenského denníka. V rozhovore sa mali muži rozprávať o predaji spoločnosti BMG Invest, presnejšie o zmluvách k tejto transakcii.
  • 19. marca 2009 - Proces s Majským, Pachingerom a Brtvom Špeciálny súd v Pezinku odročil. Dôvodom bola práceneschopnosť obhajcov.
  • 27. apríla 2009 - Špeciálny súd opäť odročil hlavné pojednávanie s Majským, Pachingerom a Brtvom.
  • 3. augusta 2009 - Hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných odročil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na neurčito. Dôvodom bola Pachingerova ospravedlnená neprítomnosť pre pretrvávajúce zdravotné problémy.
  • 17. februára 2010 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných.
  • 22. marca 2010 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných.
  • 15. apríla 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie, dostavili sa všetci obžalovaní a vypovedať prišlo päť zo šiestich predvolaných svedkov.
  • 26. mája 2010 - Proces ŠTS v Pezinku odročil. Brtva si údajne pri vystupovaní z auta poranil koleno a mal problémy s chôdzou.
  • 3. januára 2011 - Hlavné pojednávanie ŠTS v Pezinku odročil. Dôvodom bola ospravedlnená práceneschopnosť obžalovaného Pachingera, ktorý nesúhlasil, aby sa pojednávalo bez neho.
  • 7. marca 2011 - Hlavné pojednávanie pokračovalo, prišli všetci obžalovaní vrátane Pachingera. Proces napokon odročili.
  • 7. septembra 2011 - Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom troch svedkov. Jedným z nich bol policajný prezident Jaroslav Spišiak.
  • 5. novembra 2012 – Proces pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku výsluchom bývalého riaditeľa televízie Nova Vladimíra Železného. Svedok vypovedal prostredníctvom telemosta z Brna.
  • 4. februára 2013 – Proces v prípade tunelovania nebankových subjektov bol zrušený pre práceneschopnosť zákonného sudcu.
  • 21. februára 2014 – Brtvu podmienečne prepustili z väzenia. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave, ktorý mu aj určil skúšobnú lehotu na štyri roky, rozhodnutie trnavského súdu bolo právoplatné. Obžalovaný si vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou, okres Trnava, odpykával trest za spreneveru.
  • 6. marca 2014 - Pojednávanie v kauze nebankoviek opäť nemohlo pokračovať. Problémom bola Pachingerova obhajoba, pretože jeho obhajca ho odmietol ďalej zastupovať. Patrik Pachinger povedal, že ho to prekvapilo a dozvedel sa o tom len 28. februára 2014. ŠTS ho vyzval, aby si do troch dní vybral nového obhajcu. Obžalovanému výzvu doručili 3. marca 2014, no nového obhajcu nemal a bez toho nemohlo pojednávanie pokračovať.
  • 5. mája 2014 - Senát ŠTS v Pezinku v procese s Majským a jeho dvoma spoločníkmi - Brtvom a Pachingerom v kauze tunelovania nebankových subjektov nepristúpil k čítaniu záverečných rečí a hlavné pojednávanie odročil. Čítali sa listinné dôkazy. Proces sa musel odročiť z dôvodu, že sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia.
  • 4. augusta 2014 - Na pojednávaní na ŠTS v Pezinku sa zúčastnili Majský, Brtva a Pachinger. Predvolaní boli aj poslední štyria svedkovia, dostavili sa však traja, dvaja za stranu obžaloby, jeden za obhajobu a jeden sa nezúčastnil bez ospravedlnenia. Predseda senátu a prokurátor špecializovanej prokuratúry sa pri vypočúvaní zaujímali najmä o finančnú správu a účtovníctvo spoločností Horizont Slovania a BMG invest, ktoré skončili v konkurze, ako aj o postup pri odškodňovaní veriteľov.
  • 18. novembra 2014 – Senát ŠTS v Pezinku odročil pojednávanie, keďže sa Pachinger ospravedlnil z vážnych zdravotných dôvodov a súhlas na konanie v neprítomnosti nedal. Špeciálny prokurátor Pachingerovmu ospravedlneniu veľmi neveril.
  • 10. marca 2015 – Vynesenie rozsudku sa skomplikovalo. ŠTS v Pezinku rozhodol, že bude čakať na vydanie Františka Matíka, ktorého koncom januára 2015 zadržali v Srbsku. Predseda senátu pojednávanie odročil, stotožnil sa s návrhom obhajcu Majského, aby bol ešte vypočutý Matík.
  • 26. mája 2015 – Súdne pojednávanie s Majským a ďalšími dvoma obžalovanými sa neuskutočnilo. Súd čakal na dodanie zadržaného Františka Matíka, ktoré sa do lehoty naplánovaného termínu nezrealizovalo.
  • 14. októbra 2015 – V kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odzneli záverečné reči.
  • 21. októbra 2015 – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku padol rozsudok. ŠTS odsúdil Majského na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na trest odňatia slobody v dĺžke trvania sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre Brtvu a Pachingera. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali.
  • 27. apríla 2017 - Najvyšší súd SR vytýčil termín odvolacieho procesu vo veci Majského a spol. na koniec júna 2017.
  • 20. júna 2017 - Proces na NS SR bol zrušený z dôvodu práceneschopnosti predsedníčky senátu NS SR, ktorej bola vec pridelená.
  • 24. novembra 2017 - Na NS SR doručili písomné ospravedlnenie Majského obhajcu Petra Filipa o jeho neúčasti na vytýčenom verejnom zasadnutí NS v trestnej veci Majského a spol. Po vzájomnej porade predsedníčka senátu zrušila vytýčený termín verejného zasadnutia u všetkých predvolaných.
  • 28. februára 2018 - Odvolacie konanie s Majským sa na NS SR opäť nekonalo, proces odročili. Súd požiadal obhajcu obžalovaného, aby predložil bez zbytočného odkladu lekárske potvrdenia, či sa skutočne nemohol Majský na verejnom zasadnutí zúčastniť. Neprišiel ani Pachinger, ktorý dlhodobo plánuje operáciu očí. Nedostavil sa ani jeho advokát, ktorý je zase na dovolenke. Pachingerovi a jeho obhajcovi uložila predsedníčka senátu Gabriela Šimonová pokutu vo výške 30-tisíc korún (995,82 eur). Majský prostredníctvom svojho právneho zástupcu Petra Filipa predložil trojčlennému senátu NS SR päť lekárskych správ, ktoré na seba nadväzujú. Trpel virózou, bronchitídou a mal vysoké horúčky.
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 03 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 04 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 05 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:59