TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Lajčák: Reakcie Ruska ovplyvnia naše kroky, sme pripravení prijať aj ďalšie opatrenia

28.03.2018, 10:08
Autor:
TASRTASR
Pre kauzu otráveného ruského agenta viaceré štáty vyhostili ruských diplomatov.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) hovoril o prípade otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa v Spojenom kráľovstve s britským veľvyslancom Andrewom Garthom. Informoval o tom tlačový odbor rezortu. Ďalšie kroky Slovenska budú závisieť od reakcie Ruska, ktoré je podľa Británie za otravou agenta. Minister zároveň odsúdil útok chemickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru, považuje ho za neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd.

Lajčák zopakoval, že jeho rezort si v utorok (27.3.) predvolal ruského veľvyslanca a žiadal vysvetlenie k prípadu. Ministerstvo ho tiež požiadalo o vyvrátenie podozrení, že s "odsúdeniahodným činom na území Spojeného kráľovstva malo Rusko čokoľvek spoločné".

"Reakcie Ruskej federácie v najbližších dňoch ovplyvnia ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť. Budeme pozorne sledovať proces a priebeh vyšetrovania prípadu a po vyhodnotení všetkých relevantných skutočností sme pripravení prijať aj ďalšie opatrenia," povedal Lajčák.

Kiska žiada jasný postoj

Pre kauzu otráveného ruského agenta viaceré štáty vyhostili ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepripojilo. Prezident SR Andrej Kiska žiada v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska. Podľa ministra zahraničných vecí zostáva pozícia Slovenska jednoznačná.

"Vyjadrujeme plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vnímame ako nášho strategického spojenca a partnera," vyhlásil Lajčák. Slovensko tiež podľa neho jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru "ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom".

Lajčák zdôraznil, že tento konzistentný postoj Slovensko jednoznačne vyjadrilo dvakrát na pôde Európskej únie a dvakrát na úrovni NATO. "Jasne sme deklarovali, že použitie chemických zbraní vnímame ako jednoznačné a neakceptovateľné porušenie medzinárodného práva," doplnil Lajčák.

Slovensko očakáva, že Rusi poskytnú informácie

Slovenská republika podľa rezortu "s plnou vážnosťou vníma hodnotenie Spojeného kráľovstva, že za útokom je pravdepodobne Ruská federácia". Verí, že zodpovedné britské orgány, aj s pomocou špecialistov OPCW, ako aj vďaka požadovaným informáciám z ruskej strany, čo najskôr odhalia páchateľov činu a pôvod zbrane.

"Rovnako očakávame, že zodpovedné ruské orgány poskytnú v čo najkratšej dobe informácie, o ktoré požiadala britská strana. Toto očakávanie sme jasne komunikovali ruskému veľvyslancovi počas jeho predvolania," doplnilo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 03 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:14