StoryEditor

Drucker sa stretol so šéfom NAKA. Zatiaľ Krajmera neodvolal

28.03.2018, 12:00
Nový minister vnútra sa dnes stretne so šéfom NAKA Petrom Hraškom. Budú riešiť aj budúcnosť Róberta Krajmera.

Šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer dnes vo svojej funkcii neskončil. Minister vnútra Tomáš Drucker sa stretol so šéfom NAKA Petrom Hraškom, Krajmerovu budúcnosť zatiaľ nedoriešieli.

"Minister vnútra Tomáš Drucker sa dnes stretol so šéfom NAKA Petrom Hraškom, ktorý ho informoval o fungovaní jednotlivých zložiek agentúry, dohodli sa, že zajtra prípadne v najbližších dňoch budú v rozhovore ďalej pokračovať a následne sa minister Drucker vyjadrí," píše sa v stanovisku, ktoré pre HNonline.sk poslal Druckerov hovorca Tomáš Kuča.

Na obed na vláde Drucker na otázku, či potrebuje čas na to, aby odvolal Krajmera, pretože jeho manželka nevie vysvetliť pôvod svojho majetku, odpovedal minister jasne.

"Na toto nepotrebujem čas. Dnes budem hovoriť s pánom Hraškom. Ja budem s ním hovoriť o tejto situácii a potom sa budem vedieť vyjadriť a dať stanovisko. Ale na toto názor mám," povedal Drucker. 

O Gašparovi rozhodne do mesiaca

Drucker však zatiaľ nedospel k rozhodnutiu ohľadom ďalšej budúcnosti prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara. Vyhlásil, že bude potrebovať viac času na to, aby sa oboznámil so situáciou v rezorte a polícii a našiel prípadnú náhradu za jej súčasného šéfa.

„Ak sa ma pýtate, či vám viem dnes povedať to rozhodnutie, neviem vám ho povedať,“ uviedol s tým, že pôvodne očakával, že sa dokáže počas úvodných dní vo funkcii intenzívnejšie oboznamovať s novým prostredím. O Gašparovi je pripravený rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní až týždňov.

„Pre mňa je to čas, ktorý je skutočne nevyhnutný na to, aby som sa dopracoval k nejakému vnútornému poznaniu a presvedčeniu, ako mám konať. Myslím si, že do mesiaca rozhodnutý budem,“ vysvetlil.

O novej legislatíve by sa malo rokovať v máji

Čo sa týka novej legislatívy, ktorá zmení fungovanie policajnej inšpekcie a spôsob voľby jej šéfa a spôsob voľby policajného riaditeľa, Drucker prisľúbil, že by o nej mala rokovať Národná rada SR už na najbližšej májovej schôdzi. Návrh by chcel poslať do medzirezortného pripomienkovania do konca budúceho týždňa.

Podľa Druckera boli teraz ešte „doprecizované“ niektoré ustanovenia týkajúce sa prokurátorov na jednotlivých krajských prokuratúrach, ktoré by mali dozorovať vyšetrovanie policajtov inšpekciou. „Predovšetkým sa prezicuje spôsob výberu a voľby šéfa policajnej inšpekcie rovnako aj policajného prezidenta,“ ozrejmil.

„Voľba prezidenta by mala prebehnúť v druhej polovici tohto roka,“ spresnil Drucker s tým, že nový policajný prezident by mal byť podľa nových pravidiel vybratý a menovaný niekedy okolo októbra. Do tohto obdobia môže podľa neho niekoho poveriť dočasne výkonom funkcie policajného prezidenta.

Rokovanie vlády 12:43 Drucker: Nemám informácie o prevrate na Slovensku Drucker povedal, že nemá žiadnu informáciu o tom, že by sa na Slovensku chystal prevrat. "Nehovorili sme o tom ani na Bezpečnostnej rade," povedal minister vnútra. 12:36 „Nový policajný prezident by mal byť vybratý na základe novej legislatívy niekedy okolo októbra," hovorí Drucker. 12:33 Odvolá Drucker Krajmera? Drucker sa dnes stretáva so šéfom NAKA Petrom Hraškom a budú riešiť aj budúčnosť šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. "Stanovisko vám poskytnem ešte dnes," hovorí Drucker. 12:31 "Návrh, ktorý existuje, nebol o tom, že sa presunie pod Generálnu prokuratúru, ostane na ministerstve vnútra," hovorí Drucker o policajnej inšpekcii. 12:29 Reakcia Druckera "Nemám dnes dostatok informácií, ak má Gašpar odísť, musím byť schopný povedať, kto ho má nahradiť," hovorí Drucker na vláde. 12:24 Lajčák potvrdil, že nebude kandidovať na prezidenta Miroslav Lajčák tvrdí, že platí rozhodnutie, že nebude kandidovať na prezidenta. 12:23 Lajčák ide rokovať so SIS "Idem si dnes poobede vyjasniť so SIS, ako oni vnímajú túto situáciu," odpovedal Lajčák. 12:21 Diplomacia nie je futbal, kde súťažíme, koľko ľudí vykážeme, tvrdí Lajčák. 12:19 „Faktom je, že o zložení delegácie rozhoduje vedúci delegácie," povedal Lajčák na otázku či by si zobral Troškovú na rokovanie s Merkelovou. 12:17 "Máme svoj štát, ústavných činiteľov, svoju verejnú mienku. Nedá sa to porvonávať s inými krajinami," hovorí minister Lajčák po rokovaní vlády. 12:15 "Nebudem sa púšťať do takýchto špekulácií," odpovedal Lajčák na otázku, či šéf SNS Andrej Danko brzdí, aby sme vyhostili ruských diplomatov. 12:14 Reakcia Lajčáka V tejto chvíli sa vláda stotožnila s mojim odporučaním, aby sme povolali ruského veľvyslanca, hovorí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:54