StoryEditor

Fico povedal, že tu bol pokus o prevrat. A ohlásil "obrovský" sociálny balík

27.03.2018, 15:45
Koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom.

Koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD).

Po skončení utorkového rokovania koaličnej rady to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Veľa konkrétností o balíku nepovedal, spomenul zvyšovanie minimálnej mzdy či platov v štátnej správe.

"Ideme veľmi rázne ďalej. Po Veľkej noci sa st retneme s ministrom financií a ideme hovoriť o obrovskom sociálnom balíku pre slovenskú verejnosť. Bude to balík realizovaný predovšetkým v roku 2019. Budú to veci, ktoré budú vyplývať z faktu, že tejto krajine sa darí," vyhlásil na tlačovej konferencii Fico, ktorý chce vnášať do fungovania vládnej koalície silný sociálny rozmer a stabilitu.

Tajnosti nad novým sociálnym balíčkom

Veľa konkrétností k balíku nepovedal, spomenul, že by malo ísť o výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy i platov v štátnej správe. "Toto s vysokou pravdepodobnosťou bude gro veľkého sociálneho balíka," poznamenal Fico. Zároveň potvrdil zámer znižovať deficit verejných financií. K jeho zníženiu by malo dôjsť podľa Fica aj v roku 2019. "Sme na ceste ďalšieho poklesu deficitu," doplnil šéf Smeru-SD.

Expremiér zablahoželal vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorá v pondelok (26.3.) získala dôveru parlamentu. Poukázal, že získala o dva hlasy viac ako tá jeho spred dvoch rokov. Zároveň vyhlásil, že neexistuje alternatíva voči tejto vláde. Zdôraznil, že ide o stabilitu Slovenska. Fico je rád, že sa podarilo politickú krízu vyriešiť demokratickým spôsobom a nie štátnym prevratom, o ktorý sa niekto pokúšal.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých ešte donedávna Most-Híd hovoril ako jedinom riešení politickej krízy, neboli najlepším riešením.

"Prešli sme skúškou demokracie. Nie je isté, či ju zvládla aj opozícia, ktorá zneužívala vraždu dvoch mladých ľudí a kydala špinu na koaličných poslancov, ale určite skúšku zvládla vládna koalícia, lebo ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu," povedal Bugár.

Fico vyzval všetkých, aby si zachovali zdravý rozum

Predseda SNS a NRSR Andrej Danko poďakoval tým, ktorí prispeli k ukončeniu vládnej krízy. Skúška čaká vládne strany podľa neho v najbližších parlamentných voľbách. Vyzdvihol schopnosť koalície robiť kompromisy, čo opozícia podľa neho nedokáže.

Partneri sa dotkli aj prípadu otráveného ruského agenta v Spojenom kráľovstve, pre ktorý viaceré štáty vyhostili ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepripojilo. Prezident SR Andrej Kiska žiada v súvislosti s kauzou jasný postoj Slovenska.

Fico vyzval všetkých, aby si zachovali zdravý rozum. Hlave štátu odkázal, nech sa upokojí a že Slovensko je suverénny štát. Potrebné sú podľa neho jasné dôkazy. "Hurá systém" odmieta aj Danko. "Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu," uviedol a opäť priznal dobrý vzťah s Ruskom. Fico potvrdil, že Rusko je pre Slovensko dôležitý partner.

Rokovanie Koaličnej rady 17:21 Fico vyzval prezidenta, aby sa ukľudnil „Preto som vyzval všetkých vrátane pána prezidenta, nech sa ukľudní a nebudeme tu predsa robiť hurá výkriky len preto, že mu niekto klope na dvere a niečo od neho chce," povedal Fico na margo vzťahov s Ruskom a situácie ohľadne vyhostenia ruských diplomatov. 17:10 FIco: Koaličná rada je rozhodujúci orgán politický "Koaličná rada pozostáva z troch predsedov koaličných strán. Je na nás, či sa rozhodneme prizvať nejakého ministra ku konkrétnej téme. Budem ale rád, aby sa Peter Pellegrini mohol s nami častejšie stretávať čo najviac. Musí ale platiť, že Koaličná rada je rozhodujúci orgán politický. pretože tento štát je postavený na systéme parlamentarizmu, je postavený na systéme politických strán," povedal Fico. 16:59 Fico: Pozrite sa na moje preferenčné hlasy „Pozrite sa na moje preferenčné hlasy a takú otázku by ste mi inak nepoložili," odpovedal Fico na to, či skončí v parlamente. 16:58 Poďte s nami do súboja „Ja nemám stranu, ktorá má štyroch členov. Ja nemám stranu, ktorá je bublina. Nech sa páči. Vyzývam každého, nech si založí politickú stranu a ide s nami do súboja," povedal Fico. 16:56 Fico: Ostávam šéfom Smeru „Chcem vám povedať jednu vec, zostávam predsedom Smeru, zostávam členom koaličnej rady a chcem vnášať do koaličnej rady sociálny systém a stabilitu," vyhlásil Fico.  16:52 Fico: Budem nabádať, aby Kollára odvolali „Nemôže sa stať, že človek, ktorý robil podržtašku mafiánom, je šéfom parlamentného výboru. Je zvláštne, že sa klebetám venujete, ale tomu, čo je jasné, sa nevenujete. Ja budem nabádať koaličných partnerov, aby Kollára odvolali. Toto je skutočne mafián v Národnej rade," pustil sa Fico do šéfa hnutia Sme rodina. 16:42 Fico zatiaľ nechcel konkretizovať, čo bude obsahovať nový sociálny balíček. 16:41 Fico: Chystáme obrovský sociálny balík „Ideme veľmi rázne ďalej. Po Veľkej noci budeme hovoriť o obrovskom sociálnom balíku. Ide o balík, ktorý bude v roku 2019. Ideme pracovať na tom, aby to bolo platné od 1. januára 2019," hovorí Fico. 

16:39 Pokus o prevrat Fico zopakoval, že na Slovensku bol pokus o prevrat. Prezradil, že v najbližších dňoch povie viac informácií. 16:39 Fico: Zachovajme zdravý rozum "Chcem požiadať všetkých, aj pána prezidenta, aby sme zachovali zdravý rozum pri Ruskej federácii," tvrdí Fico. 16:37 Fico gratuluje Ficovi „Nemal som možnosť, ale chcem zablahoželať Robertovi Ficovi, že sa stal šéfom talianskeho parlamentu," vtipkoval Fico. 16:33 Čo chýba opozičným lídrom „Všetci traja máme jednu vlastnosť, ktorú nemajú opoziční lídri. Tvrdo medzi sebou bojujeme, ale dokážeme a sme schopní uzavrieť kompromis," skonštatoval šéf SNS. 16:32 Danko: Slovensko nechce alternatívu „Dnes nebudem menovať opozičných lídrov. Ale ani prieskumy nehovoria, že by Slovensko chcelo inú alternatívu," povedal Danko. 16:30 Čo ich spája "Spája nás jedno. Vieme, čo to je vybojovať si mandát a byť lídrami koaličných strán," hovorí Danko. 16:28 Hodiny rokovaní "Sú za nami hodiny rokovaní, ústupkov a obetí," hovorí šéf SNS Andrej Danko. 16:09 Lídri meškajú Brífing po Koaličnej rade sa mal začať o 16.00 hod. Lídri však meškajú.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:10