StoryEditor

Kiska s krokmi vlády voči Rusku nie je spokojný. Podľa Fica nemôžeme rozbíjať priateľské vzťahy

27.03.2018, 12:03
Autor:
TASRTASR
Prezident reaguje na stanovisko ministerstva zahraničných vecí k podpore spojencov v krokoch voči Rusku.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek (nom. SNS) nevylúčil, že ak to bude potrebné, Slovensko môže vyhostiť ruských diplomatov. O krokoch rezortu diplomacie hovoril Parízek s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý si ho zavolal pre kauzu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii.

"Ak by vyšetrovanie potvrdilo obvinenia, ktoré boli vznesené, budeme zvažovať ďalšie kroky," odpovedal Parízek na otázky novinárov, či pri ďalších krokoch, ktoré spomína, je v hre vyhostenie diplomatov. Parízek prezidentovi vysvetľoval postup, ktorý v kauze zvolil rezort diplomacie.

Kiskova kritika

Kiska vo svojom stanovisku označil kroky ministerstva zahraničných vecí za nedostatočné. "Svoj postup prezident oprel aj o informácie spravodajských služieb. Po tomto prijatí prezident Kiska telefonoval s premiérom Petrom Pellegrinim a oznámil mu, že očakáva zásadový a jasný postoj Slovenska k požiadavke prejaviť solidaritu s jedným z našich dôležitých partnerov," píše v stanovisku prezidentská kancelária.

Pellegrini mal hlavu štátu informovať, že sa situáciou bude zaoberať aj Bezpečnostná rada štátu na svojom zajtrajšom (28. marca, pozn. red.) zasadnutí. 

My sme sa vždy správali veľmi suverénne ale aj solidárne," reagoval dnes Robert Fico na situáciu ohľadom Ruska. "Veľmi jasne hovoríme, že sankcie voči Rusku sú úplný nezmysel, ale nechceme rozbíjať jednotu Európskej únie," dodal ďalej Fico. 

V súvislosti s jeho postojom kritizoval aj prezidenta Kisku. „Preto som vyzval všetkých vrátane pána prezidenta, nech sa ukľudní a nebudeme tu predsa robiť hurá výkriky len preto, že mu niekto klope na dvere a niečo od neho chce," povedal Fico s tým, že odmieta "rozbíjať štandardné, priateľské a veľmi dôležité vzťahy s Ruskou federáciou len preto, že si to želá niekto iný." Fico dodal, že tú požiadavku považuje za "veľmi drzú."

Stretli sa s veľvyslancom

Slovensko podľa tajomníka MZVaEZ Lukáša Parízeka jednoznačne odsúdilo útok chemickou bojovou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve a ministerstvo zahraničia si predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku.

Parízek sa s veľvyslancom Alexejom Fedotovom už stretol. "Vyzval som Ruskú federáciu na spoluprácu v objasňovaní incidentu, vo vyšetrovaní a v poskytnutí čo najviac relevantných informácií, aby bolo umožnené prípad vyšetriť. Pevne veríme, že sa nepotvrdia podozrenia, ktoré sú momentálne komunikované," uviedol.

Vysvetľovali spomínanie Slovenska

Veľvyslanca sa pýtal aj na to, prečo Rusko spomenulo v súvislosti s novičokom, čo je látka, ktorá mala byť použitá na otrávenie bývalého agenta Skripaľa a jeho dcéry Julije, aj Slovensko. "Rusko sa ospravedlnilo," povedal Parízek. Podľa vysvetlenia sa malo Slovensko spomenúť omylom.

Po incidente Spojené kráľovstvo vyhostilo ruských diplomatov, pridalo sa ďalších 16 členských krajín EÚ. Americký prezident Donald Trump v reakcii na prípad nariadil vyhostiť 60 ruských diplomatov a zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle. Slovensko diplomatov nevyhostilo.

K spojencom sme sa pridali

Parízek nesúhlasí s názorom, že sa Slovensko nepridalo k spojencom. "Nepovedal by som, že sme sa nepridali. My solidaritu prejavujeme, so spojencami úzko komunikujeme, odsúdili sme daný incident, veríme v skoré vyšetrenie prípadu," doplnil.

S európskymi partnermi podľa Parízeka postupuje Slovensko koordinovane. "Komunikujeme. Ale je naše právo zaujať stanovisko k danej veci a zvoliť si adekvátne kroky. A za adekvátne kroky považujeme predvolanie veľvyslanca, čo sa stalo, a ďalšie kroky budeme zvažovať podľa toho, akým spôsobom bude vyšetrovanie prebiehať," zopakoval štátny tajomník.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:26