StoryEditor

Vladimír Mečiar sa približuje ku koalícii

23.01.2005, 23:00
ĽS-HZDS urobilo ďalší krok k povolebnej spolupráci s časťou súčasnej mocenskej garnitúry. Šéf strany Vladimír Mečiar totiž pripustil záujem pokračovať v reformách, ktoré odštartoval dnešný vládny kabinet. "Prienik a zbližovanie programov je možný a reálny," signalizuje Mečiar. Politologička Soňa Szomolányi má prozaické vysvetlenie.

"ĽS-HZDS má dnes bližšie k vládnej koalícii, pretože jeho vedenie prevzali pragmatici, ktorí nahradili tvrdé ideologické jadro." Podľa nej sa Mečiar nemusí obávať ani vážneho úbytku voličov, keďže mu zostalo "skalné jadro". Vládna koalícia síce Mečiarovu ústretovosť oceňuje, ale očakáva aj reálnu podporu reforiem v NR SR. Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos zároveň pripomína, že ĽS-HZDS si iba "pripravuje pôdu na to, aby opäť neostalo v opozícii". Naopak, servítku si pred ústa nedáva šéf Smeru Robert Fico. "Nebudem sa predbiehať s Mečiarom v tom, kto je servilnejší voči Dzurindovi."
Opatrnejší zostáva podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška. Ten odmieta hľadať vo výrokoch svojho straníckeho šéfa predzvesť budúcej koaličnej spolupráce. Ako však hovorí, ĽS-HZDS, SDKÚ a KDH asi nedokážu zostaviť väčšinovú vládu a bude treba získať ešte niekoho ďalšieho. Fico považuje akúkoľvek diskusiu o povolebnom dopĺňaní dnešnej koalície za principiálne chybnú - vládu bude predsa zostavovať víťaz volieb. Práve Smer dlhodobo dominuje v prieskumoch verejnej mienky. "Nám nemôže nikto vyčítať, že sme zabrzdil integráciu alebo zneužili tajné služby na únos osôb," dodal Fico. Jeho optimizmus však analytici brzdia - Smer má najmä voličov "protestu", a na tých sa pri voľbách nedá stopercentne spoľahnúť.

Profily strán a preferencie (v %)
SDKÚ: pravicová, kresťansko-demokratická strana, dôraz na reformy - 9,1
KDH: kresťansko-konzervatívna strana - 11,9
SMK: kresťansko-demokratická strana maďarskej menšiny - 11,7
ANO: liberálna proreformná strana - 4,3
ĽS-HZDS: stredopravicová strana so sociálnymi a národnými aspektmi, reformy neodmieta, chce ich korekciu - 13,9
Smer: stredoľavicová strana, reformy chce zásadne revidovať - 31,6
Zdroj: januárový prieskum ÚVVM ŠÚ SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:39