TASR/Marko Erd
StoryEditor

Predčasné voľby rozdelili lídrov protestov. Organizátori protikorupčných pochodov ukončili spoločné aktivity

24.03.2018, 23:00
Autor:
hašhaš
Organizátori dostali do ulíc desaťtisíce ľudí. Ich postup sa však rozdelil.

Skupina mladých ľudí, ktorí stáli za protikorupčnými pochodmi z minulého roka narazila na názorové rozdiely. Po tom, ako vlani dostali do ulíc desaťtisíce ľudí sa viacerí organizátori pustili do organizovania verejných zhromaždení po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Tie sa stali najmasovejšími protestmi v novodobej histórii Slovenska a tlak verejnosti znamenal koniec Roberta Kaliňáka a neskôr Roberta Fica na svojich postoch. 

Veľké protikorupčné pochody mali medzi požiadavkami aj zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. K tomu napokon došlo no ľudia okolo organizátorov Dávida Straku a Karolíny Farskej chceli dosiahnuť aj vyšetrenie káuz Gorila a Bašternák, odvolanie Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Ako sa ukázalo, tieto požiadavky už iniciatíva Veľký protikorupčný pochod nedosiahne. "Musíme oficiálne aktivity Veľkého protikorupčného pochodu ukončiť," napísala v stanovisku Karolína Farská. Odôvodňuje to tým, že s ďalšími organizátormi sa dostali na rázcestie a "nie sme schopní vytvárať rozhodnutia a činy, s ktorými by boli všetci jej organizátori stotožnení."

Dávid Straka sa iniciatívy Za slušné Slovensko podľa slov Farskej nestal súčasťou vlastným rozhodnutím. Straka v sobotu médiám oznámil, že na pondelok organizuje protest pred Národnou radou. "Rozhodli sme sa ísť demonštrovať pred parlament v pondelok, 26. marca 2018 o 17:00, pretože bude hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Novej vláde nedôverujeme a žiadame predčasné voľby," vyhlásil. 

Predčasné voľby chce dosiahnuť dvomi spôsobmi. Tlakom na poslancov, ktorí budú hlasovať o vyslovení dôvery vláde Petra Pellegriniho a zároveň aj zbieraním podpisov pod petíciu za referendum o predčasných voľbách. 

"Chceme konfrontovať poslancov s naším pohoršením z toho, že by mala pokračovať "prezlečená" súčasná vláda," zdôvodnili. 

Práve tieto dôvody kritizoval ďalší z organizátorov akcií Za slušné Slovensko Juraj Šeliga v diskusii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Zbieranie podpisov a pochody pred parlament označil ako radikalizáciu celej akcie. 

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:41