Farmár, pole, pozemokReuters
StoryEditor

Ako sa podvádza na dotáciách. Desaťtisíce eur berú na cudzie pozemky

23.03.2018, 17:25
Autor:
redred
Premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že zneužívanie agrodotácií absolútne neprípustné.

 Ak sa potvrdí, že ľudia zo Smeru sa dopustili zneužívania agrodotácií, budú musieť stranu opustiť. Povedal to v piatok v Rádiu Expres Peter Pellegrini.

"Ja sa budem snažiť urobiť všetko pre to, aby sa takéto veci riešili tak, ako sa majú. Ak by sa preukázalo, že v tom môžu mať prsty aj niektorí z našich regionálnych predstaviteľov strany, tak bude trvať veľmi krátko a naše stranícke kruhy opustia," uviedol Pellegrini.

Na podvody s agrodotáciami, do ktorých by mala byť zapojená aj bývalá okresná šéfka Smeru-SD Ľubica Rošková, upozornil Denník N. Roškovej firma podľa denníka poberala agrodotácie aj na pozemky, ktoré nevlastní ani neobhospodaruje. Za rok 2017 mohla z európskych peňazí dostať asi 40.000 eur.

Dotácie pre farmárov sú pomerne jednoducho zneužiteľné. Poľnohospodári, ktorí ich poberajú z Pôdohospodárskej platobnej agentúry, totiž v majú prístup do systému máp, v ktorom sú satelitné snímky pozemkov.

A práve tu je vidieť napríklad prípad firmy Gard, ktorá je už premenovaná na Agro Porúbka. V katastroch Trhovište a Moravany dotácie poberá na územie, o ktorom tvrdí, že je to trvalo trávnatý porast. V skutočnosti ide o pozemok, na ktorom domáci orú. V reportáži z východného Slovenska to píše Denník N.

Ďalším príkladom je obec Koňuš. Tu Gard tvrdí, že pracuje na súvislom trávnatom poraste s rozlohou 6,6 hektára. Mapa však jasne ukazuje, že je tu orná pôda, kríky, lúky aj vinice. Pri takejto rozlohe to podľa portálu znamená zárobok približne 1600 eur ročne.

Firma pritom v roku 2017 deklarovala, že má nárok na dotácie v desiatkach katastrov na východe Slovenska. Celková výmera je asi 150 hektárov, čo pri bežnej dotácii okolo 240 eur na hektár znamená takmer 40-tisíc eur.

Problémom je, že Pôdohospodárska platobná agentúra funguje iba náhodných kontrolách. A aj v prípade objavenia podvodu stačí, ak príjemca dotáciu vráti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:17